FOTO ⟩ Pie pieminekļa Pārdaugavā ieradušies trīs vīrieši, paužot nostāju pret 9. maija "svētkiem"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pretēji policijas aicinājumam Ukrainas kara upuru piemiņas dienā nepulcēties pie padomju režīma memoriāliem, pie pieminekļu kompleksa Uzvaras parkā cilvēki ieradušies nolikt ziedus.
Pretēji policijas aicinājumam Ukrainas kara upuru piemiņas dienā nepulcēties pie padomju režīma memoriāliem, pie pieminekļu kompleksa Uzvaras parkā cilvēki ieradušies nolikt ziedus. Foto: Paula Čurkste/LETA

Pirmdien, 9. maijā, Rīgā tuvāk padomju piemineklim Pārdaugavā vēlējās tikt trīs vīrieši, kuriem uz krekliem bija pret 9. maija "svinībām" vērsti uzraksti.

Vīriešiem uz krekliem bija uzraksti "krievu pasaule", kā arī "9. maijs - okupantu, slepkavu, izvarotāju, marodieru svētki".

Foto: Pie padomju pieminekļa Pārdaugavā ieradušies vīrieši, kuri pauda nostāju pret 9. maija "svētkiem"

Vīrieši vēlējušies tikt tuvāk piemineklim. No sākuma policijas darbinieki bija lieguši vienam vīrietim to izdarīt, bet vēlāk tie ļāvuši vienam vīrietim tikt tuvāk piemineklim.

Lai arī vīrieši devās prom, viņi apgāja apkārt piemineklim un atkal uzturas pieminekļa tuvumā.

Iekšlietu ministre Marija Golubeva mikroblogošanas vietnē "Twitter" norāda, ka pārpratums ar miermilīgu protestētāju novirzīšanu prom tiks novērsts un ir izrunāts ar policiju.

"Cilvēkus, kas miermilīgi protestē pret kara noziegumiem, nav jāsūta prom. Neviens nav jāsarga no patiesības par šo karu," rakstīja ministre.

Jau ziņots, ka Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks paziņojumā presei aicināja iedzīvotājus nedoties pie pieminekļa Rīgā, Uzvaras parkā, Daugavpilī Dubrovina parkā vai citviet Latvijā, lai nekļūtu "par aktieriem Krievijas propagandā" un izrādītu cieņu Ukrainas iedzīvotājiem, kas cieš Krievijas sāktajā karā.

Tiesībsargājošās iestādes šodien strādā atbilstoši īpašam sabiedriskās drošības plānam. VP kopā ar citiem dienestiem, kā arī pašvaldībām savā starpā cieši sadarbojas sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanā.

Policija uzrauga iedzīvotāju kustību Rīgā pie pieminekļa un Uzvaras parka tuvumā, kā arī, lai novērstu drūzmēšanās riskus, pieminekļa apkārtnes norobežošanai izmantotas barjeras, kuru uzstādīšanas mērķis ir efektīvāka cilvēku plūsmas kontrole, kuru solīts stingri kontrolēt.

Tāpat, lai iedzīvotāji varētu justies droši un šī sēru diena norisinātos bez saasinājumiem, Valsts policija piesaistīs resursus Daugavpilī un Latgales reģionā gan no Rīgas, gan citām Valsts policijas reģionālo pārvalžu struktūrvienībām. Arī citās pilsētās un Rīgas mikrorajons šajās dienās būs biežāk redzama policija.

Policija uzraudzīs ne tikai, lai netiktu izmantoti, piemēram, stilizēti formastērpi, Georga lenta, simboli "Z" un "V", ko Krievijas karaspēks izmanto iebrukumā Ukrainā, kā arī citi līdzīgi simboli, himnas, apkrāsotas mašīnas vai motocikli, kas slavina vai attaisno karu.

Policija vērsusi uzmanību, ka arī Krievijas karoga, tā dēvēto Doņeckas Tautas Republiku un Luhanskas Tautas Republikas karogu vai vienkārši sarkanas krāsas karogu, vai sarkanu lentīšu izmantošana, šajā dienā tiks vērtēta kā Krievijas karu atbalstoša simbolika.

Vienlaikus policija brīdina iedzīvotājus, kuri 9. maijā iecerējuši savus spēkratus izkrāsot vai aplīmēt karu slavinošās krāsās, pievienot agresora valsts karogus vai citus simbolus, lai tādējādi paustu nostāju šajā dienā.

Tāpat jārēķinās, ka policija, konstatējot šādas pretlikumīgas darbības, administratīvā pārkāpuma rīkus izņems, kā arī, pamatojoties uz Administratīvās atbildības likumu, tie var tikt arī konfiscēti, tostarp, arī transportlīdzekļi).

Policija vērš uzmanību, ka par pretlikumīgām darbībām, kara un agresijas slavināšanu, huligānisku darbību veikšanu draud gan administratīvā, gan kriminālatbildība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu