Ķengaragā apturēta automašīna ar V formā izveidotu Georga lentu, Pārdaugavā bijuši centieni atskaņot Krievijas himnu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ierobežota piekļuve pieminekļu kompleksam Uzvaras parkā.
Ierobežota piekļuve pieminekļu kompleksam Uzvaras parkā. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Policijas aplēses liecina, ka no pulksten 7.30 līdz 10.30 aptuveni 300 cilvēki ir apmeklējuši Uzvaras parkā esošo pieminekli. Policijas darbinieki aizturēja vīrieti, kurš skaļā balsī apsveica klātesošos ar 9. maija svētkiem, kā arī Ķengaragā likumsargi apturēja kādu automašīnu ar V formā izveidotu Georga lentu. Lenta noņemta, bet par notikušo sākts administratīvā pārkāpuma process, informē Valsts policija (VP).

Pie pieminekļa Pārdaugavā aiztur vīrieti, kurš skaļā balsī apsveica klātesošos ar 9. maija "svētkiem"

Vīrietis krievu valodā iekliedzās "ar svētkiem", kā arī vēlāk iebļāvās "urrā". Vairākas klātesošās personas arī iebļāvās "urrā".

Tāpat pie pieminekļa bija ieradies arī viens vīrietis, kuram uz ziedu iepakojuma bija neliels burts "Z". Policija to nepamanīja un ziedu pieņēmējs pušķi nolika pie pieminekļa.

Atsevišķas personas individuāli Rīgā un citviet dodas nolikt ziedus, bet tas tiek darīts kontrolēti, policijai stingri uzraugot iedzīvotāju kustību un nodrošinot raitu cilvēku plūsmu, lai nenotiktu pulcēšanās.

Ir konstatēti atsevišķi gadījumi, kad policija fiksējusi dažas personas, kuras devušas Uzvaras parka virzienā ar piespraustu Georga lentu vai nozīmīti, kāda persona arī mēģinājusi skaļrunī atskaņot Krievijas himnu. Tāpat konstatēts viens gadījums, kad persona mugurā uzvilkta žakete ar piespraustām medaļām. Pēc pārrunām ar policiju iepriekšminētās darbības nekavējoties tika pārtrauktas, bet aizliegtie simboli - noņemti.

Savukārt Rīgā, Ķengaragā, likumsargi pamanījuši un apturējuši kādu automašīnu ar V formā izveidotu Georga lentu. Lenta noņemta, bet par notikušo sākts administratīvā pārkāpuma process par militāras agresijas un kara noziegumu slavinošu simboliku izmantošanu.

Tāpat iecirknī šobrīd jau nogādātas divas personas. Viena sieviete par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolikas - Georga lentes lietošanu - un nevēlēšanos novērst pārkāpumu, savukārt vēl viena persona par atrašanos sabiedriskā vietā alkohola reibumā un sīko huligānismu.

Jau ziņots, ka Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks paziņojumā presei aicināja iedzīvotājus nedoties pie pieminekļa Rīgā, Uzvaras parkā, Daugavpilī Dubrovina parkā vai citviet Latvijā, lai nekļūtu "par aktieriem Krievijas propagandā" un izrādītu cieņu Ukrainas iedzīvotājiem, kas cieš Krievijas sāktajā karā.

Tiesībsargājošās iestādes šodien strādā atbilstoši īpašam sabiedriskās drošības plānam. VP kopā ar citiem dienestiem, kā arī pašvaldībām savā starpā cieši sadarbojas sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanā.

Policija uzrauga iedzīvotāju kustību Rīgā pie pieminekļa un Uzvaras parka tuvumā, kā arī, lai novērstu drūzmēšanās riskus, pieminekļa apkārtnes norobežošanai izmantotas barjeras, kuru uzstādīšanas mērķis ir efektīvāka cilvēku plūsmas kontrole, kuru solīts stingri kontrolēt.

Tāpat, lai iedzīvotāji varētu justies droši un šī sēru diena norisinātos bez saasinājumiem, Valsts policija piesaistīs resursus Daugavpilī un Latgales reģionā gan no Rīgas, gan citām Valsts policijas reģionālo pārvalžu struktūrvienībām. Arī citās pilsētās un Rīgas mikrorajons šajās dienās būs biežāk redzama policija.

Policija uzraudzīs ne tikai, lai netiktu izmantoti, piemēram, stilizēti formastērpi, Georga lenta, simboli "Z" un "V", ko Krievijas karaspēks izmanto iebrukumā Ukrainā, kā arī citi līdzīgi simboli, himnas, apkrāsotas mašīnas vai motocikli, kas slavina vai attaisno karu.

Policija vērsusi uzmanību, ka arī Krievijas karoga, tā dēvēto Doņeckas Tautas Republiku un Luhanskas Tautas Republikas karogu vai vienkārši sarkanas krāsas karogu, vai sarkanu lentīšu izmantošana, šajā dienā tiks vērtēta kā Krievijas karu atbalstoša simbolika.

Vienlaikus policija brīdina iedzīvotājus, kuri 9. maijā iecerējuši savus spēkratus izkrāsot vai aplīmēt karu slavinošās krāsās, pievienot agresora valsts karogus vai citus simbolus, lai tādējādi paustu nostāju šajā dienā.

Tāpat jārēķinās, ka policija, konstatējot šādas pretlikumīgas darbības, administratīvā pārkāpuma rīkus izņems, kā arī, pamatojoties uz Administratīvās atbildības likumu, tie var tikt arī konfiscēti, tostarp, arī transportlīdzekļi).

Policija vērš uzmanību, ka par pretlikumīgām darbībām, kara un agresijas slavināšanu, huligānisku darbību veikšanu draud gan administratīvā, gan kriminālatbildība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu