FOTO un VIDEO Pie okupantu pieminekļa simtiem cilvēku slavē Krieviju. Policija izklīdina sanākušos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: TVNET

Otrdien, 10. maijā, simtiem cilvēku bija pulcējušies Uzvaras parkā, dziedot un slavinot Krieviju, kā arī svinot padomju armijas uzvaru. Valsts policijas (VP) darbinieki izklīdina pēdējos Uzvaras parkā pulcējušos cilvēkus, bet daži atnākušie aizturēti, pielietojot spēku. Tiek iesaistīts arī Speciālo uzdevumu bataljons.

Otrdienas vakarā ap pustūkstoti cilvēku pulcējās Uzvaras parkā. Daudzi no viņiem nolika ziedus padomju pieminekļa pakājē un turpināja uzkavēties šajā vietā. 

Policijā informēja, ka plkst.22.30 lielākā daļa personu ir izklīdināta, ar pārējiem sanākušajiem "notiek darbs". Dažos gadījumos policijai nācās pielietot spēku aizturot personas.

Līdz plkst.22 ir fiksētas vismaz trīs personas, kuras izmantojušas militārās agresijas un karu slavinošo simbolu - Georga lentu. Ir sākti administratīvie procesi. Uz laiku ierobežota satiksme ap parku.

Foto: Pulcēšanās pie okupantu pieminekļa Pārdaugavā

Policijai neizdevās jaunietim ieskaidrot, ka par agresorvalsts karoga nēsāšanu pienākas administratīvais sods, tāpēc soda vietā tika saņemta atvainošanās no likumsargiem.

Video: Cilvēki pulcējas pie pieminekļa Uzvaras parkā

Daudziem cilvēkiem, kas ieradušies Uzvaras parkā, rokās ir baloni oranži melnā krāsā, simbolizējot aizliegtās Georga lentes. Tāpat pie pieminekļa ieradušies daži politiķi, piemēram, Regīna Ločmele un Konstantins Čekušins. 

Policija atrodas notikuma vietā un ir pilnā gatavībā reaģēt, lai nepieļautu militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu, naida kurināšanu, huligāniska rakstura darbības vai citus sabiedriskās drošības un kārtības apdraudējumus. Viss notiekošais tiek fiksēts ar tehniskajiem līdzekļiem un iegūtie materiāli tiks vērtēti.

Īsi pirms pulksten 22.00 policija sāka bloķēt satiksmi ap Uzvaras parku.

Tāpat šorīt pie pieminekļa bija ieradušies kāds vīrietis un sieviete ar Ukrainas atbalsta krekliem. Bet kāda sieviete ar bērnu ratiņiem ziedu nolicējiem teica, lai nopērk vienvirziena biļeti uz Krieviju.

Starp ziedu nolicējiem un minētajiem trīs cilvēkiem norisinājās pāris minūšu ilga sabļaustīšanās, tomēr plašāks konflikts izpalika.

Sociālajos tīklos publicēts video materiāls, kurā redzams, kā kāds vīrietis izspārda pieminekļa pakājē novietotos ziedus un tādējādi izraisa pret sevi agresiju no apkārtesošajām personām. Policijai bija nekavējoties jāiejaucas, lai novērstu personu fizisku konfrontāciju un neeskalētu situāciju līdz iespējamai vardarbībai, īpaši vērstai pret šo personu. Vīrietis nogādāts policijas iecirknī, lai skaidrotu viņa darbības un izpausmes pieminekļa tuvumā, kas acīmredzami provocēja citas personas uz agresīvu reakciju, un par to ir uzsākta resoriskā pārbaude.

Tāpat ir fiksēti video, kad no automašīnas Uzvaras parka tuvumā ir atskaņota Krievijas Federāciju slavinoša mūzika - par to sākts administratīvais pārkāpumu process un persona tiks saukta pie atbildības.

Nekādi publiski pulcēšanās pasākumi šajā dienā pieminekļa apkārtnē nav pieteikti un netiks pieļauti. Arī līdz šim personām, kas ierodas Uzvaras parkā, netika un netiks atļauts pulcēties. Tāpat policija atgādina, ka šodien aizvien ir spēkā pirotehnisko izstrādājumu izmantošanas aizliegums. Sods, ko par šādu pārkāpumu var piemērot fiziskai personai, ir līdz 350 eiro, bet juridiskai - līdz 1400 eiro. Savukārt par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu publiskā vietā var tikt piemērots administratīvo sodu privātpersonām līdz 360 eiro, bet juridiskām personām līdz 2900 eiro.

Ziedu novākšana no pieminekļa pakājes izsaukusi asu reakciju sociālajos tīklos, turklāt ir gan šādas rīcības atbalstītāji, gan pretinieki.

Tostarp "Saskaņas" līderis, Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs paziņojumā presei asi kritizē uzdevuma došanu traktora vadītājam "nošķūrēt" pie pieminekļa saliktos ziedus un personu, kas devusi rīkojumu ziedu klājienu novākt, sauc par nelieti un provokatoru.

"Kāpēc jūs gribat izraisīt naidu? Vai jūs apzināties, ka ne jau tikai ziedus jūs samalāt, bet arī trauslo savstarpējās uzticēšanās tiltu, ko pašreizējos apstākļos vajadzētu visiem spēkiem stiprināt?" paziņojumā vaicā Saeimas opozīcijas deputāts.

Kā ziņots, Latvijā policija līdz pirmdienas vakaram saistībā ar 9.maiju kopumā aizturējusi 13 personas un sākusi 28 administratīvā pārkāpuma procesus, aģentūru LETA informēja Valsts policijā.

Jau ziņots, ka koalīcija vienojusies par atbalstu likumprojektam, ar kuru paredzēts atcelt juridiskos šķēršļus Pārdaugavā, Uzvaras parkā, esošā pieminekļa nojaukšanai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu