Golubeva: Latvijas Satversme neparedz aizliegt nolikt ziedus

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Iekšlietu ministre Marija Golubeva.
Iekšlietu ministre Marija Golubeva. Foto: Zane Bitere/LETA

Iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) mikroblogošanas vietnē "Twitter" nākusi klajā ar jaunu paziņojumu par pēdējā laika notikumiem saistībā ar okupantu pieminekli Uzvaras parkā.

Politiķe tviterī raksta, ka viņa nosoda "tos cilvēkus, kas svin Krievijas agresiju", vienlaikus piebilstot, ka "Latvijas Satversme neparedz aizliegt nolikt ziedus".

"Mugurkauls nav tikai tvitera publikas griba, mugurkauls vispirms ir Satversme," raksta Golubeva. 

Viņa uzsver, ka policija var darīt tikai to, kas ir pamatots Latvijas likumos un Satversmē.

Ministre atzīst, ka policijas darbība 10. maijā varētu būt bijusi "ātrāka un tā varēja ierasties ātrāk lielākā skaitā".

"Ātrāk atdalīt tos cilvēkus, kas kaut ko pārkāpa, piemēram, skandēja Krievijas armiju slavinošu mūziku vai ieradās ar Krievijas karogiem. Ātrāk viņus atdalīt, izolēt, aizturēt," par likumsargu darbību raksta Golubeva.

Tāpat politiķe norāda, ka viņa bijusi "nepārtrauktā" kontaktā ar policiju un uzsver, ka policija darījusi diezgan daudz, lai situāciju Pārdaugavā varētu novērst.

Valsts policijā ir nozīmēta dienesta pārbaude, lai vērtētu atsevišķu policistu rīcību 10. maijā.

Ievērojot Latvijas likumus, tika aizturēti cilvēki, kas kaut kādā veidā ar izteicieniem vai simboliku aizstāvēja Krievijas agresiju, tika sastādīti protokoli.

Šogad pie pieminekļa bija ieradušies desmitiem reižu mazāk cilvēku nekā citus gadus, norāda Golubeva. 

"Valsts drošības dienesta (VDD) preventīvā darba rezultātā bija novērsti aicinājumi uz masu pulcēšanos. Arī 10. maijā, reaģējot uz traktoru, pie pieminekļa ieradās simti, ne tūkstoši cilvēku," raksta ministre.

Jau ziņots, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) sagaida skaidrojumu no Golubevas par radušos situāciju pie Uzvaras pieminekļa, kur tika pieļauta vairāku simtu cilvēku pulcēšanās un padomju armijas, kā arī Krievijas slavināšana.

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" Kariņš otrdienas vakarā ierakstījis, ka necieņas izrādīšana pret Latvijas valstiskumu, vēsturisko pieredzi un Krievijas kara Ukrainā upuriem nav pieļaujama.

"Šodien notiekošais Pārdaugavā nav attaisnojams," raksta Kariņš, piebilstot, ka sagaida atbildīgo dienestu rīcību un Golubevas skaidrojumu par šo situāciju.

Skaidrojumu no iekšlietu ministres gaida arī "Konservatīvie". To pārstāvis, Saeimas deputāts Feldmans tviterī norādījis, ka politiskais spēks pieprasījis publisku skaidrojumu no Golubevas par iespējamu likumpārkāpumu nenovēršanu, pieļaušanu un nevēršanos pret tiem administratīvā un kriminālprocesuālā kārtībā. "Konservatīvie" arī prasa Kariņam sasaukt koalīcijas ārkārtas sadarbības sanāksmi par šo jautājumu.

Kā aģentūru LETA informēja Feldmans, Golubevai tiek prasīts skaidrot Iekšlietu ministrijas un tās struktūru rīcību pirmdien un otrdien saistībā ar iespējamiem likumu pārkāpumiem, kas saistīti ar ar militārās agresijas un kara noziegumu simbolu izmantošanu publiskā vietā, Krievijas bruņoto spēku Ukrainā īstenoto kara noziegumu attaisnošanu un slavināšanu un likuma "Par Ukrainā cietušo un bojā gājušo piemiņas dienas noteikšanu" regulējuma neievērošanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu