10. maija notikumi Pārdaugavā: VP sākusi trīs kriminālprocesus un 20 administratīvās lietas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Notikumi pie okupantu pieminekļa 10. maija vakarā
Notikumi pie okupantu pieminekļa 10. maija vakarā Foto: LETA

Saistībā ar notikumiem 10. maijā pie padomju pieminekļa Pārdaugavā Valsts policija (VP) sākusi trīs kriminālprocesus un 20 administratīvā pārkāpuma procesus, pavēstīja VP.

Divi kriminālprocesi sākti pēc Krimināllikuma panta par genocīda, noziegumu pret cilvēci, noziegumu pret mieru un kara noziegumu attaisnošanu. Viena no šīm lietām sākta pret jaunieti, kurš pie pieminekļa staigāja ar Krievijas karogu. Abas lietas nodos izmeklēšanai Valsts drošības dienestā (VDD).

Viens kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma panta par pretošanos varas pārstāvim.

Līdz šim sākti 20 administratīvā pārkāpuma procesi, no tiem deviņi - par noteiktās sapulču, gājienu un piketu organizēšanas un norises kārtības pārkāpšanu jeb par pulcēšanās organizēšanu. Administratīvā pārkāpuma procesi sākti arī pret bijušajiem Rīgas domniekiem Alekseju Rosļikovu, Vadimu Baraņņiku un Saeimas deputāti Regīnu Ločmeli (S).

Seši administratīvā pārkāpuma procesi sākti par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošana publiskā vietā, trīs - par sīko huligānismu, un divi - par amatpersonas likumīgo prasību nepildīšanu vai amatpersonas darbības traucēšanu.

Papildu sāktas vairākas resoriskās pārbaudes, kā arī tiek vērtēts ar policijas tehniskajiem līdzekļiem iegūtais un internetā vidē pieejamais materiāls. VP priekšnieks Armands Ruks ceturtdien Latvijas Radio solīja, ka pie atbildības tiks saukti visi, kuru identitātes izdosies noskaidrot un pierādīt viņu vainu.

Patlaban turpinās aktīvs darbs, un Valsts policija atgādina, ka nebūs nekādas tolerances pret jebkāda veida pārkāpumiem un personām, kas attaisno, slavē militāro agresiju Ukrainā, padomju okupāciju un veic citus līdzīgus pārkāpumus.

Jau vēstīts, ka, neraugoties uz aicinājumiem 9.maijā pieminēt Krievijas agresijas upurus Ukrainā un nepulcēties pie padomju režīma memoriāliem, Rīgā, pie padomju pieminekļa Pārdaugavā, devās cilvēki, lai arī ievērojami mazākā skaitā nekā citus gadus.

Nākamās dienas rītā ziedi no pieminekļa tika aizvākti, kā rezultātā pie pieminekļa atkal tika pulcēti cilvēki. Vakarpusē pāris simti sanākušo jau uzvedās agresīvi un bravūrīgi, tostarp slavinot Krieviju un attaisnojot tās agresiju Ukrainā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu