Liepājā noraida priekšlikumu izstādīt Krievijas sāktā kara Ukrainā fotogrāfijas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Fotoizstāde par Ukrainas karu pie tā sauktā Uzvaras pieminekļa
Fotoizstāde par Ukrainas karu pie tā sauktā Uzvaras pieminekļa Foto: Jānis Škapars/TVNET

Liepājas pašvaldība izskatījusi piedāvājumu izvietot fotogrāfiju izstādi "Slava Ukrainai! Varoņiem slava!", kas kopš 2. maija apskatāma Uzvaras laukumā Rīgā, vēsta ziņu medijs "Liepajniekiem", atsaucoties uz laikrakstu "Kurzemes Vārds". 

Jautājumu par finansējuma piešķiršanu lielformāta fotogrāfiju eksponēšanai ceturtdien 12. maijā, deputāti skatīja pašvaldības Finanšu komitejā, taču vairākuma atbalstu tas neguva.

Šim mērķim būtu nepieciešami 5000 eiro.

"Par šo jautājumu debatējām ar vairākiem domes deputātiem. Un tiešām, ja kāds nav pamanījis, tad Ukrainā ir karš un mums būtu ļoti svarīgi par šo tēmu arī izglītot liepājniekus, tos, kuri dzīvo varbūt kādā citā informācijas telpā.

Man ir priekšlikums nevis to Rīgas izstādi organizēt, bet rīkot sabiedrību izglītojošus pasākumus, iesaistot nevalstiskās organizācijas, arī biedrības, sabiedriskās domas līderus," sacīja bijušais Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks, piedāvājot lēmumprojektu "nedaudz piekoriģēt".

Liepājas mērs Gunārs Ansiņš sacīja, ka priekšlikumu Liepājā rīkot šo izstādi vērtējis pozitīvi un to atbalstījis. "Diemžēl, diskutējot ar kolēģiem, sapratu, ka šādam lēmumam balss mums nav," viņš sacīja

Rezultātā ar balsu vairākumu nolemts 5000 eiro no budžeta rezerves fonda novirzīt sabiedriski izglītojošo un integrējošo pasākumu rīkošanai Liepājā.

Jau vēstīts, ka  2. maijā Rīgā, Uzvaras laukumā, tika atklāta fotogrāfiju izstāde "Slava Ukrainai! Varoņiem slava!".

Foto: Fotoizstāde par Ukrainas karu pie tā sauktā Uzvaras pieminekļa

Izstādē līdz 15. maijam varēs redzēt Ukrainā notiekošā kara skaudro ikdienu. Uzvaras laukumā tiks izvietoti 16 četru plakņu stendi ar lielformāta fotogrāfijām un informāciju par karu Ukrainā. Visas fotogrāfijas ir rūpīgi atlasītas un iegādātas no starptautiskām ziņu aģentūrām Eiropā.

"Mēs bijām pārliecināti, ka tā nekad vairs nenotiks. Taču kopš 24. februāra satricinošā rīta ir pagājuši divi mēneši. Katra diena sākas ar jautājumu "Vai Kijiva vēl turas?". Turas. Un turēsies. Tomēr ostas pilsētas Mariupoles vairs nav.

Iebrucēji to nopostīja līdz pat pamatiem, nolemjot iznīcībai, badam un regulārām apšaudēm vairākus simtus tūkstošus cilvēku. Jo pilsētas aizstāvji atteicās padoties. Patiešām – Ukraina nav gatava padoties iebrucējiem, kaut arī jau šobrīd zināmie zaudējumi ir milzīgi, un cilvēku piedzīvotās šausmas ir grūti aprakstāmas," izstādes anotācijā norāda žurnāliste, tekstu autore Ingvilde Zālīte.

Izstāde ir veidota, atsaucoties pilsoņu iniciatīvai "Izveidot fotoizstādi Uzvaras parkā par Krievijas veiktā kara postījumiem Ukrainā" platformā ManaBalss.lv. To organizē Rīgas pašvaldība, un tās kurators ir fotogrāfs Ilmārs Znotiņš.

"Dzīvojot Rīgā, mierā un klusumā, ir grūti noticēt, ka tik brutāli tiek iznīcināta lepna, brīvību mīloša nācija, bet liela Eiropas valsts – metodiski pārvērsta drupās. Mēs apbrīnojam Ukrainas tautas drosmi un sīkstumu. Un ceram, ka šie noziegumi pret cilvēci tiks sodīti," piebilda Zālīte.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu