Veicot izpēti par Tongas vulkāna izvirdumu, pētnieki ieguvuši pārsteidzošus secinājumus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Janvārī visu pasauli pāršalca vēsts par vulkāna eksploziju Tongas Karalistes salā. Eksplozijas triecienviļņi sasniedza arī Latviju. Šobrīd pētnieku komanda nākusi klajā ar paziņojumu, ka vulkāns principā ir neskarts, vēsta raidsabiedrība BBC.

Jaunzēlandes vadītā pētnieku komanda pirms dažām dienām pabeidza Tongas vulkāna izpēti. Daudzi cilvēki domāja, ka notikuma vietā ir milzīgi postījumi.

Foto: Tongas vulkāna izvirdums 

Taču pētnieki ziņo, ka vulkāns nav diži mainījies. Tongas vulkāna eksplozija izraisīja lielāko sprādzienu atmosfērā, kas reģistrēts uz Zemes šī gadsimta laikā.

Ekspedīcijas vadītājs, ģeologs Kevins Makejs sacīja, ka viņu pārsteidza tas, ko secināja kuģa hidrolokācija.

"Kamēr vulkāns šķiet neskarts, jūras dibens liecina par dažām dramatiskām izvirduma sekām. Ir smalki smilšaini dubļi un dziļi pelnu viļņi pat 50 kilometru attālumā no vulkāna," viņš sacīja.

Pēc veiktās izpētes komanda secināja, ka jūras dibenam ir pievienoti aptuveni seši līdz septiņi kubikkilometri dažāda materiāla.

Galvenokārt tie ir pelni un iezis, ko vulkāns izmeta gaisā un kas sakrita ūdenī.

Komandai bija jābrauc aptuveni 15 kilometri, lai atrastu zivis un mīdijas, kas mīt pie Tongas vulkāna.

"Abi šie piemēri liecina par dzīvnieku populāciju noturību reģionā. Un tas ir svarīgi, jo tas var sniegt ieskatu par to, kā izvirdums var ietekmēt apkārtējo jūras dzīvi," viņš sacīja.

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka 15. janvārī Tongas Karalistes salā milzīgs zemūdens vulkāna izvirdums izraisīja cunami viļņus. Tika evakuēti cilvēki, kuri dzīvoja Tongas krastos, kā arī vairākās Klusā okeāna dienvidu salās, vēstīja aģentūra "Reuters".

Interneta un telefona sakari tika pārtraukti aptuveni ap pulksten 18.40 pēc vietējā laika, atstājot 105 000 salu iedzīvotājus praktiski bez saziņas.

Satelītu attēlos tika fiksēts gan vulkāna izvirdums, gan arī izvirduma sekas.

Vulkāna Hunga Tonga-Hunga Haʻapai izvirdums radīja triecienviļņus Klusā okeāna dienvidu daļā. Tongas galvaspilsētā Nukualofā novērots 1,2 metrus augsts cunami, vēstīja Austrālijas Meteoroloģijas birojs.

Tongas galvaspilsēta atrodas tikai 65 kilometrus uz ziemeļiem no vulkāna.

No vulkāna izplūstošās gāzes, dūmi un pelni sasniedza 20 kilometru augstumu debesīs, paziņoja Tongas ģeoloģijas dienests.

Astoņas minūtes ilgais izvirdums bija tik spēcīgs, ka Fidži, kas atrodas vairāk nekā 800 kilometru attālumā, to varēja dzirdēt kā "skaļus pērkona dārdus", stāstīja galvaspilsētas Suvas amatpersonas. Fidži valdība ieteica cilvēkiem zemās piekrastes zonas pamest un atvēra evakuācijas centrus.

Tika izziņota cunami trauksme, un iedzīvotāji centās patverties augstākās vietās. No pils galvaspilsētas tika evakuēts Tongas karalis Tupou VI.

Jaunzēlandes Aizsardzības spēki uzraudzīja situāciju Tongā un bija gatavi sniegt atbalstu, ja to lūgs Tongas valdība, tomēr lūgums netika izteikts.

Varasiestādes daudzviet Klusā okeāna reģionā, arī Samoa, Fidži un Jaunzēlandē, izziņoja cunami trauksmi, mudinot iedzīvotājus turēties pa gabalu no krasta iespējamo spēcīgo un neaprasto straumju, kā arī neprognozējamo uzplūdu dēļ.

Vulkāna izvirdums ar pārtraukumiem notika arī decembra beigās, bet piektdienas izvirdums bijis septiņas reizes spēcīgāks par iepriekšējo, norādīja Tongas Ģeoloģiskais dienests.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu