"Es viņu apglabāju piecas reizes." Trīs karavīru mātes atklāj apstākļus Krievijas armijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Katerina Gordejeva intervē bojāgājušā Vadima māti Tatjanu Kolodiju
Katerina Gordejeva intervē bojāgājušā Vadima māti Tatjanu Kolodiju Foto: Ekrānuzņēmums no video/Скажи Гордеевой/ Youtube

Krievu žurnāliste Katerina Gordejeva runāja ar trim uz Ukrainu aizsūtīto Krievijas karavīru mātēm. "YouTube" raidījumā "Скажи Гордеевой" ("Pasaki Gordejevai") piedalījās Tatjana Kolodija, kuras dzimtene ir Ukraina un, kā pati saka, "par Krievijas pilsonību samaksājusi 800 tūkstošus [aptuveni 12 570 eiro]". Viņa ir Vadima māte, kurai paziņots, ka dēls ir karā gājis bojā. Irina Čistjakova ir Kirila māte, kuras dēls krita gūstā. Savukārt Guļnara vēlējās palikt anonīma un lūdza video intervijas laikā nerādīt seju. Viņai paziņots, ka dēls no dienesta ir dezertējis.

Irina Čistjakova stāsta, ka viņas dēls atradās militārajā dienestā tikai trīs mēnešus, kad viņš bija spiests parakstīt līgumu. Guļnaras dēls vairākas reizes mēģināja lauzt līgumu, taču viņam tas neizdevās. Savukārt Vadims Kolodijs apzināti izvēlējās parakstīt līgumu, jo gatavojās iegūt militāro izglītību. Saskaņā ar līgumu, pēc Vadima Kolodija mātes teiktā, viņam ik mēnesi maksāja 434 eiro un "komandējuma laikā" solīja katru mēnesi vēl klāt 643 eiro piemaksu.

Visas trīs intervētās mātes stāsta, ka viņu dēli nav zinājuši, ka tiks sūtīti karot uz Ukrainu. Guļnara sacīja, ka viņas dēls kopā ar citiem biedriem to sapratuši tikai tad, kad no mobilo sakaru operatora pienāca īsziņa.

Irina Čistjakova atklāj, ka

uz Ukrainu nosūtītie Krievijas karavīri bijuši ļoti slikti ekipēti - piemēram, viņas dēlam nebija ne ložu necaurlaidīgas vestes, ne ķiveres, un viņš bija spiests valkāt sporta apavus, jo karošanai paredzētie apavi saplīsa.

Lai gan Tatjanai paziņoja, ka viņas dēls ir gājis bojā, mirstīgās atliekas netika atdotas. Viņai tika sniegta pretrunīga informācija par bērna likteni. "Es viņu apglabāju piecas reizes," viņa stāsta, piebilstot, ka uzskata - dēls tomēr ir dzīvs.

Savukārt Irinai Čistjakovai sākumā tika pateikts, ka viņas dēls atrodas gūstā, taču pēc tam - ka viņš ir pazudis. Sieviete cenšas noskaidrot, kur Kirils šobrīd atrodas, un saņemt atbildi uz jautājumu, kāpēc viņas dēls, kurš izgājis vien ātras militāras apmācības, nokļuva karadarbības zonā, kur viņam pretī stājās speciāli Amerikā apmācīti profesionāļi. Sieviete stāsta, ka šāds liktenis ir piemeklējis vismaz 40 māšu bērnus. Irina šaubās, ka augstākais komandieris pats zina, kāda situācija ir vienībās.

Arī Guļnarai sākotnēji neizdevās iegūt informāciju par savu dēlu. Vienīgais, kas viņai paziņots, - atvase nav atrodama mirušo un bezvēsts pazudušo sarakstos. Viņa saka, ka, iespējams, "viņi vienkārši ir nobiedēti un pieraduši dzīvot tā, neko neatklājot".

Aprīļa beigās Guļnaras dēls tomēr tika atrasts militārajā nometnē netālu no Belgorodas. "Es vispār nesaprotu, ko šeit daru, kāpēc esmu šeit," viņš sacīja savai mātei. Militārajā dienestā viņš vairs neatgriezās.

Skaties video:

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu