Pašvaldība gadiem ilgi nav spējusi likvidēt okupācijas simbolus Daugavmalā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Margas ar sirpi un āmuru
Margas ar sirpi un āmuru Foto: Renāte Briede/LETA

Aculieciniece Laura pauda neizpratni par Daugavas kreisā krasta nožogojumiem posmā no Akmens līdz Dzelzceļa tiltam. Šis posms ir vairāk nekā puskilometru garš, un tajā joprojām redzami padomju simboli - sirpis un āmurs, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Kā norāda Laura, "sabiedrībā tiek runāts par to, cik svarīgi ir atbrīvoties no PSRS mantojuma, tai skaitā arī simboliem. Tagad aktuālā tēma ir "uzvaras" piemineklis.

Tomēr – kas notiek ar tilta margām Mūkusalas ielā pretī Latvijas Nacionālajai bibliotēkai? Tur mūs "priecē" populārākie padomju simboli - sirpis un āmurs. Vai margas tiks mainītas?"

Arī citi "Bez Tabu" Rīgā uzrunātie iedzīvotāji pauda neizpratni par šādiem "rotājumiem". Liela daļa uzskatīja, ka šīs okupācijas laika paliekas jāaizvāc, tomēr daži norādīja, ka novācamas būtu tikai okupāciju slavinošas kulta vietas, piemēram, "okupācijas stabs" Pārdaugavā, bet šādas sīkas detaļas būtu saglabājamas kā vēstures liecības.

Viedokli, ka padomju laika simboli būtu no Daugavmalas jāaizvāc, iedzīvotāji pauda jau pirms vairākiem gadiem. 2016. gadā pašvaldība informēja, ka līdz 2018. gadam pārbūvēs Mūkusalas krasta promenādi, tai skaitā nomainīs nožogojumu, bet, kā redzams, tas nav izdarīts.

Pašvaldība nav atteikusies no promenādes pārbūves un aizvien uzstāj, ka PSRS simboliem Daugavmalā nav vietas, norādīja Rīgas pašvaldības pārstāve Edīte Matuseviča. Viņa stāstīja, ka pārbūves plānus nācās atlikt, jo projekts ir gana dārgs – pašvaldībai tas izmaksāšot aptuveni 20 miljonus eiro. Pašlaik notiekot  naudas meklējumi.

Taujāta, kāpēc nav rasts risinājums, lai simboli nebūtu redzami, piemēram, aizmetinot tos ar metāla plāksnēm, negaidot promenādes pārbūvi, galvaspilsētas pašvaldības pārstāve Matuseviča norādīja, ka

"šobrīd visa uzmanība pievērsta pieminekļa demontāžai Uzvaras parkā. Sākam ar to, pēc tam tiksim pie citiem simboliem".

Savulaik Valsts policija, komentējot okupācijas simboliku Daugavmalā, norādījusi, ka no likuma viedokļa pārkāpumu nav. Ierobežojumi attiecībā uz PSRS un nacistiskās Vācijas simbolikas izmantošanu attiecas tikai uz publiskiem izklaides un svētku pasākumiem, kā arī sapulcēm, gājieniem un piketiem.

"Bez Tabu" PSRS simboliku novēroja arī citviet pilsētvidē, piemēram, uz ēku fasādēm. Tā kā nav normatīvā regulējuma, kas liktu likvidēt visu okupācijas simboliku, īpašumu saimnieku ziņā ir izvērtēt, vai tā saglabājama, norādīja pašvaldībā. Rīgas pašvaldība nav arī apzinājusi, cik daudz vietās galvaspilsētā redzama okupācijas laika simbolika.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu