Lietuvā savākti pieci miljoni eiro "Bayraktar" iegādei

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Turcijā ražotais bezpilota lidaparāts "Bayraktar".
Turcijā ražotais bezpilota lidaparāts "Bayraktar". Foto: twintyre/Shutterstock

Trīsarpus dienu laikā ziedojumos izdevies savākt piecus miljonus eiro, lai iegādātos un Ukrainai uzdāvinātu Turcijā ražoto bezpilota lidaparātu "Bayraktar", sestdien, 28. maijā, pateikdamies visiem ziedotājiem, sacīja līdzekļu vākšanas kampaņas ierosinātājs žurnālists Andrjus Tapins.

No trešdienas, kad šī akcija tika izziņota, līdz sestdienas vakaram savākti vairāk nekā 5 065 000 eiro.

Aicinājumam atsaukušies arī ziedotāji no Latvijas, Igaunijas un citām valstīm - Lielbritānijas, Īrijas, Norvēģijas, ASV un pat no Filipīnām. Prāva daļa naudas savākta nelielos privātos ziedojumos, akcijā piedalījušās arī daudzas pazīstamas Lietuvas personības, uzņēmēji, politiķi.

Paša Tapina dibinātā mediju kompānija "Laisves TV" ziedojusi 62 000 eiro. Visu summu bija iecerēts savākt trīs nedēļu laikā, bet cilvēku atsaucība izrādījusies negaidīti liela.

Savāktie līdzekļi tiks nodoti Lietuvas Aizsardzības ministrijai, kas iepriekš paudusi atbalstu šai idejai. Ministrijas pārstāvji nākamnedēļ dosies uz Turciju runāt par lidaparāta iegādi un parakstīt nodomu protokolu.

Tapins iepriekš uzsvēris, ka šīs akcijas mērķis ir simbolisks - ne tikai savākt naudu "Bayraktar" iegādei, bet arī piesaistīt pasaules uzmanību Ukrainas situācijai un sniegt morālu atbalstu ukraiņiem.

"Bayraktar" ir kļuvis par Ukrainas pretestības simbolu, kopš Krievija 24. februārī sāka atkārtoto iebrukumu valstī. Tas izmantots Krievijas bruņutransporta, pretgaisa aizsardzības un pat tanku iznīcināšanā. Ziņots, ka "Bayraktar" tika izmantots arī operācijā, kad ar pretkuģu raķetēm "Neptun" aprīlī tika iznīcināts Krievijas kreiseris "Moskva".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu