Vairākas ar Krieviju saistītas superjahtas izslēgušas izsekošanas sistēmu, lai izvairītos no sankciju draudiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Antigvas ūdeņos šonedēļ bija sastopama 95 miljonus mārciņu vērtā jahta "Alfa Nero". Kopš iebrukuma Ukrainā jahta, kas saistīta ar Krievijas miljardieri Andreju Gurjevu, ir pazudusi no globālajām izsekošanas sistēmām, ko izmanto jūras satiksmes atrašanās vietas noteikšanai, vēsta ziņu medijs "The Guardian".

Šonedēļ veiktā "Observer" izmeklēšana atklāj, ka tā ir viena no vismaz sešām jahtām, kas ir saistītas ar Apvienotās Karalistes sankcionētiem oligarhiem. Visas jahtas ir pazudušas no jūras satiksmes izsekošanas sistēmām.

Kopš iebrukuma Ukrainā ir aizturētas vismaz 13 jahtas, kuru kopējā vērtība ir gandrīz divi miljardi mārciņu. Jahtas aizturētas, sākot no Francijas dienvidiem līdz pat Fidži.

Foto: Fidži varas iestādes izpilda ASV pavēli konfiscēt Krievijai piederošo jahtu "Amadea"

Foto: AFP/SCANPIX

Analītiķi vēsta, ka pieaug ar Krieviju saistīto jahtu aizturēšanas skaits, kuras izslēdz automātiskās identifikācijas sistēmas iekārtas, ko izmanto lielu kuģu izsekošanai. Jahtas no sistēmas var izslēgt likumīgu iemeslu dēļ, taču eksperti uzskata, ka dažas jahtas dara to speciāli.

"Observer" veiktā datu analīze, ko apkopojusi jūrniecības un aviācijas tirgus izlūkošanas firmas "Vessels Value", atklāja vēl vairākas jahtas, kuras vairāk nekā mēnesi ir izslēgtas no izsekošanas sistēmas.

Foto: Fidži varas iestādes izpilda ASV pavēli konfiscēt Krievijai piederošo jahtu "Amadea"

Foto: AFP/SCANPIX

Viens no apkalpes locekļiem uz jahtas, kas saistītas ar Apvienotās Karalistes sankcionētu Krievijas oligarhu, aizvadītajā nedēļā "Observer" sacīja: "Mums lika izslēgt automātiskās identifikācijas sistēmu."

Saskaņā ar nozares datiem pasaules ūdeņos atrodas aptuveni 9300 jahtu, kuru vērtība sasniedz 50 miljardus mārciņu. Aptuveni 10% jahtu pieder krieviem.

Citas jahtas, kuras izslēgušas izsekošanas ierīces ir "Galactica Super Nova", kurai ir peldbaseins ar stikla grīdu un ūdenskritumu. Jahta atstāja Melnkalnes ostu 2. martā un nekavējoties pazuda no izsekošanas sistēmas.

Foto: Vairāku miljonu dolāru vērta jahta, kas 6. maijā piestāja Toskānas ostā. Pastāv bažas, ka tā pieder kādam Krievijas oligarham vai pat Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam

Foto: AFP/SCANPIX

Cita jahta, kura arī izslēgušas izsekošanas ierīci, ir saistīta ar cigarešu magnātu Igoru Kesajevu, kurš pēdējo reizi ziņoja par savu atrašanās vietu Maldīvu salās 30. martā. Maldīvu salām nav izdošanas līguma ar ASV, un kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā pasaules ūdeņos ir devušās vismaz piecas ar krievu īpašniekiem saistītas jahtas. Citas jahtas, tostarp divas, kas pieder Romānam Abramovičam, ir devušās uz Turciju.

Saskaņā ar jūrniecības noteikumiem izsekošanas sistēmai ir jādarbojas, kad kuģi atrodas ceļā vai noenkurojas.

Neviens no sankcijās pakļautajiem oligarhiem, kas saistīti ar sešām jahtām, kuras tiek turētas aizdomās par sistēmas izslēgšanu, neatbildēja uz komentāru pieprasījumu.

Jau vēstīts, ka pasaulē aizturētas vairākas Krievijas oligarhu jahtas. 22. martā Somijas muita aizliedza valsts ūdeņus atstāt 21 jahtai, vēstīja laikraksts "Helsingin Sanomat", norādot, ka konkrētās jahtas varētu būt saistītas ar Krievijas oligarhiem.

Somijas muitā tādu informāciju apstiprināja arī ziņu aģentūrai YLE.

Muita centās noskaidrot, vai konkrētās jahtas ir pakļautas Eiropas Savienības (ES) noteiktajām sankcijām pret Krievijas oligarhiem vai viņu kompānijām, vēstīja "Helsingin Sanomat".

Tiesas izpildītāji Somijā jau konfiscējuši vienu jahtu, kas Somijā bijusi ieziemota.

Krievijā ieslodzītā opozicionāra Alekseja Navaļnija komanda ziņojusi, ka Somijā atrodas jahta "Fotinia", kas, iespējams, pieder Krievijas eksprezidentam Dmitrijam Medvedevam.

ES un sabiedrotie pēc tam, kad Krievija 24.februārī sāka karu Ukrainā, noteikusi stingras sankcijas pret Krievijas fiziskām un juridiskām personām, cita starpā iesaldējot to īpašumus, kas atrodas ES teritorijā.

Savukārt 2. martā Vācijas varas iestādes Hamburgas pilsētā konfiscēja Krievijas miljardiera Ališera Usmanova milzu jahtu "Dilbar".

Usmanovs kļuva par vienu no Krievijas uzņēmējiem, pret kuru Eiropas Savienība (ES) noteikusi sankcijas saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Jahta "Dilbar" ir 156 metrus gara un apmēram 600 miljonus ASV dolāru vērta. Kopš oktobra beigām tā atradās remontā Vācijas kuģubūves uzņēmuma "Blohm+Voss" Hamburgas kuģubūvētavā.

Ziņu avoti pastāstīja "Forbes", ka Vācijas valdība konfiscējusi šo Usmanova īpašumu, tāpēc trešdien neieradās darbā "Blohm+Voss" darbinieki, kas strādāja pie šīs jahtas.

Usmanovs 2016.gadā nopirka "Dilbar" par 600 miljoniem dolāru no Vācijas kuģubūvnieka "Lürssen", kas pēc pasūtījuma uzbūvēja viņam šo jahtu 52 mēnešu laikā.

"Dilbar" ir pasaulē lielākā motorjahta pēc bruto tonnāžas, kas ir 15 917 tonnas, un tās apkalpē parasti ir 96 cilvēki. Uz tās ir lielākais peldbaseins, kāds jebkad ierīkots uz kādas jahtas, kā arī divi helikopteru nolaišanās laukumi, sauna, skaistumkopšanas salons, un vingrošanas zāle.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu