VIDEO Medijs publicējis pārtvertās Krievijas pulkvežu sarunas. Kremļa elitei velta lamuvārdu jūru

Foto: AFP/SCANPIX
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Medija "Radio Svoboda" projekts "Shēmas" 30. maijā publicējis audioierakstus, kuros dzirdama divu augstu Krievijas armijas militārpersonu saruna par Krievijas iebrukumu Ukrainā. Sarunā dzirdams, kā Krievijas augstākā militārā un politiskā vadība tiek raksturota ar rupjiem izteicieniem, kā arī tiek aicināts apšaudīt civilos objektus Ukrainā.

Prokrievisko nemiernieku uzbrukums Mariupolē. 2015. gada janvārī.
Prokrievisko nemiernieku uzbrukums Mariupolē. 2015. gada janvārī. Foto: Reuters/ScanPix

Žurnālisti precizēja, ka ierakstus viņi saņēmuši no kāda Ukrainas izlūkdienesta pārstāvjiem, kuriem izdevies identificēt Krievijas virsniekus - tie ir Maksims Vlasovs un Vitālijs Kovtuns.

Publikācijā minēts, ka Vlasovs un Kovtuns runājuši 14. aprīlī, taču nav norādīts, vai šī bija vienīgā žurnālistu analizētā saruna, vai arī bijuši vairāki zvani.

Maksims Vlasovs.
Maksims Vlasovs. Foto: Ekrānuzņēmums no video

Saskaņā ar Ukrainas Drošības dienesta (SBU) pārstāvju un pētniecības centra "Bellingcat" izmeklētāju sniegto informāciju Vlasovs bija iesaistīts Mariupoles apšaudē Doņeckas apgabalā 2015. gada janvārī, kad gāja bojā aptuveni 30 cilvēki un aptuveni 100 tika ievainoti. Toreiz SBU publicēja arī pārtvertās Vlasova sarunas. Telefonsarunās viņš aicināja slēpt "Grad" ieročus, ar kuriem tika apšaudīta pilsēta, kā arī atzina krievu iebrucēju uzbrukumu Mariupolei.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Kopš 2018. gada Vlasovs Ukrainā ir izsludināts meklēšanā.

Saskaņā ar projekta "Shēmas" pieejamo informāciju šobrīd Vlasovs ieņem vadošu amatu Krievijas Federācijas Rietumu militārā apgabala 1. tanku armijas 2. motorizēto šauteņu divīzijas štāba artilērijas dienestā. Viņa sarunu biedrs Kovtuns ir kara ārsts. Viņš dienē Maskavas apgabala Narofominskas militārajā slimnīcā.

Publicētās sarunas laikā Vlasovs un Kovtuns nepārtraukti lamājas, gandrīz katrā krievu militārpersonu teikumā izskan rupjības.

Vlasovs sarunā uzsver, ka Krievijas armija Ukrainā cieš "briesmīgus zaudējumus", kā arī karš pret Ukrainu viņam atgādina PSRS un Somijas karu 1939.-1940. gadā.

"Viens pret vienu. Vispār kā pēc šablona, nah*j, ejam, bļ*dj," saka Krievijas armijas pulkvedis Vlasovs.

Viņš nosauca Krievijas aizsardzības ministru Sergeju Šoigu par "profānu" un "šovmeni".

"Šoigu ir absolūti nekompetents profāns, bļ*dj. Profāns savā darbā. Tas vispār nav viņa bizness. Parasts šovmenis," saka Vlasovs.

Viņa sarunu biedrs Kovtuns arī kritizēja Šoigu.

"Šoigu ir šausmīgs stulbenis. "Līgumslēdzēju nav." Protams, jo no kurienes tad viņi nāks, k*ces? Viņiem tika samaksāts 30 tūkstoši rubļu, bļ*dj. No kurienes tos var iegūt?" sarunas laikā sašutumu pauž Kovtuns.

Aleksandru Dvorņikovu, kurš aprīlī kļuva par jauno Krievijas armijas komandieri Ukrainā, Vlasovs nosauca par "vienkāršu bezceri".

V.Putins un A.Dvorņikovs.
V.Putins un A.Dvorņikovs. Foto: Reuters/ScanPix

"Šitais Dvorņikovs ir leģenda (..) Vispār bezceris, vienkārši bezceris. Tas bija viņš, kurš tikko izdomāja "anti-banderiešu gājienu". Nu, īsi sakot, pilnīgs bezceris, bļ*dj, bezgalvains idiots," jauno Krievijas armijas komandieri aprakstīja Vlasovs.

Kovtuns tikmēr kritizēja Krievijas Austrumu apgabala karaspēka komandieri Aleksandru Čaiko, nodēvējot viņu par "Čaiku-h*jaiku".

"Ir, bļ*dj, visādi ģenerāļi, "čaiki-h*jaiki", bļ*dj. Un visi pārējie, bļ*dj. Sākumā noliek cilvēkus, bet vēlāk, bļ*dj, gaidām, kad viņi mūsējos noliks, bļ*dj (..) Izlasi, ko viņi tur raksta, visi bļ*dj, piz*ec, na*uj, laimīgi," saka militārais ārsts Kovtuns.

Vlasovs nav atrodams sociālajos tīklos, taču žurnālisti ir publicējuši viņa vecās fotogrāfijas. Kovtunam ir konts vietnē "Odnoklassniki".

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Projekts "Shēmas" analizēja Kovtuna sociālā tīkla profilu. Medijs novēroja, ka Krievijas militārpersona uzskata, ka Krievijas armija var "pēc ieraduma" ieņemt Berlīni, kā arī atbalsta ideju par tā saukto Ukrainas federalizāciju un atbalsta filtrācijas nometnes Mariupolē.

Žurnālisti noskaidroja, ka Kovtuns ir dzimis Ukrainā, Žabokričas ciemā, kas atrodas Vinicas apgabalā. Daudzi viņa radinieki dzīvo Ukrainā - Kijivā un Vinicas apgabalā.

Vienlaikus Kovtuns sarunas laikā aicināja apšaudīt civilos objektus Ukrainā. Tāpat viņš veltīja lakoniskus lamuvārdus Krievijas prezidentam un kara noziedzniekam Vladimiram Putinam par neizlēmību, nosaucot viņu par "jo*anu pi*arasu".

"Vajag, bļ*dj, Kijivas Augstākajā Radā ielidot raķetēm, bļ*dj. Viss na*uj! Kāpēc neielidoja, bļ*dj! Es nesaprotu, bļ*dj, tu, j*banais Putin, pi*arasu, bļ*dj! Kāpēc Kijivā neatlidoja raķete? Kijivā trāpiet, bļ*dj, pilsētas centrā, kur atrodas Augstākā Rada, bļ*dj, valdības nams. Trāpiet valdības namam bļ*dj! Nu, bļ*dj, gan jau tur nav neviena svarīga cilvēka. Taču nams būtu iznīcināts, bļ*dj. Visi redzētu, bļ*dj. Kaut kāds apsargs tur nomirtu, bļ*dj," lamuvārdu jūru velta Kovtuns.

Viņš arī ieteica Krievijas armijai "uzbrukt Kijivai", atbildot par to, ka Ukraina iznīcināja Krievijas Melnās jūras flotes flagmani "Moskva".

Žurnālistiem izdevās sazināties ar Kovtunu. Viņi Krievijas militārpersonai jautāja, vai viņš ir sazinājies ar saviem radiniekiem Ukrainā. Ja atbilde ir "jā", tad kāpēc viņš aicina apšaudīt Ukrainas pilsētas.

"Ej taču tu na*uj! Es nevienu neaicinu bombardēt pilsētas, tu, pi*aras," Kovtuns atbildēja žurnālistam.

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Pēc tam žurnālists pulkvedim atskaņoja noklausītās sarunas fragmentu, kurā viņš aicināja apšaudīt Ukrainas dzelzceļa stacijas un dzelzceļus. Kovtuns pēc fragmenta noklausīšanās atbildēja: "Tieši tā, bļ*dj" un apsolīja par žurnālistu ziņot Krievijas Federālajam Drošības dienestam (FSB). Pēc tam žurnālists atskaņoja fragmentu, kurā Kovtuns nosauca Šoigu par stulbeni, un jautāja, vai viņš ir gatavs publiski atkārtot savu viedokli par Krievijas aizsardzības ministru. Kovtuns atbildēja, ka nav gatavs.

Kad žurnālisti sazinājās ar otro telefonsarunas dalībnieku Vlasovu, viņš uzreiz nolika klausuli.

"2018. gadā mēs atradām duci Krievijas virsnieku, kuri vadīja apšaudes 2015. gada janvārī Mariupolē, kurā tika nogalināti 30 nevainīgi civiliedzīvotāji. Viens no viņiem bija pulkvedis Vlasovs. Viņš tika identificēts, neuzmanīgi pļāpājot pa mobilo tālruni Ukrainā.

Vai jūs domājat, ka viņš ir mācījies no kļūdām? Viņu nosūtīja atpakaļ uz Ukrainu, viņš turpināja tērzēt, un ukraiņi atkal pārtvēra viņa sarunas. Taču šoreiz viņam ir lielas nepatikšanas: pārtvertajos ziņojumos dzirdams, kā viņš lamā Šoigu un visu Krievijas vadību, kuru viņš dēvē par "nekompetentām kucēm"," tviterī raksta "Bellingcat" galvenais pētnieks Hristo Grozjevs.

VIDEO: Projekta "Shēmas" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu