Rīgā nākamajā apkures sezonā rēķini par komunālajiem pakalpojumiem varētu būt divreiz lielāki

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Nākamajā apkures sezonā rēķini par komunālajiem pakalpojumiem varētu būt divreiz lielāki, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

Pagājušās apkures sezonas laikā apkures rēķini auguši par aptuveni 60%, bet klientu maksāšanas disciplīna ir uzlabojusies, jo parādi auguši tikai par 30%. Pārtraucot apkures padevi, aprīlī kopējais klientu parāds bija 3,9 miljoni eiro, bet tagad tas ir nokritis līdz 1,2 miljoniem eiro. Neimanis prognozē, ka parāda apmērs apkures sezonas sākumā varētu būt ap vienu miljonu eiro.

Lai izvairītos no situācijas, ka viena parādnieka dēļ apkure sezonas sākumā netiek pieslēgta visai mājai, RNP vērsās virknē iestāžu, un Ekonomikas ministrija tagad virza grozījumus noteikumos, paredzot iespēju parādam par siltumu būt ap 20%, kas RNP ieskatā risinātu pieslēgšanas jautājumu. Ja šādi grozījumi tiktu pieņemti, risks palikt bez apkures Rīgā paliktu vien 70 mājām.

Neimanis atzina, ka cilvēki labprāt izmantojuši iespējas rēķinus maksāt vēlāk, par ziemu norēķinoties pavasarī, taču sodu naudas moratorijs līdz ar ārkārtējās situācijas noslēgumu ir beidzies un atkal tiek piemēroti sodi par nokavētiem rēķiniem.

Viņš akcentēja, ka RNP atbalstītu iespēju arī turpmāk ļaut iedzīvotājiem rēķinu nomaksu atlikt, nepiemērojot soda naudu, jo tas pandēmijas laikā atviegloja iedzīvotāju dzīvi.

Pašreizējās prognozes par situāciju nākamajā apkures sezonā, rudenī, liecina, ka izmaksas ļoti pieaugs un varētu būt, ka par siltumu vienistabas dzīvoklī varētu nākties maksāt ap 150 eiro. RNP šajā sezonā nav plānojis palielināt apkalpošanas maksu, taču no janvāra pakalpojuma maksa gan varētu pieaugt vismaz 10-20% apmērā.

Neimanis skaidroja, ka lielākā komunālo rēķinu sastāvdaļa ir apkure, un viņš pieļāva, ka kopējais rēķins ziemā varētu būt pat divreiz lielāks nekā tagad.

Kā ziņots, AS "Rīgas siltums" šodien plkst.12 rīkos preses konferenci par aizvadīto apkures sezonu, parādiem, siltumenerģijas tarifu, pieslēgšanās soļiem nākamajai apkures sezonai, attīstības projektiem Zaļā kursa ietvaros, un energoefektivitātes iespējām, aģentūru LETA informēja uzņēmumā.

Savukārt Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve iepazīstinās ar plānotajām sociālā atbalsta aktivitātēm.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu