Zelenskis kritizē Krieviju par videi nodarīto kaitējumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Ukrainas prezidents sacīja, ka Vladimiram Putinam un viņa karavīriem nerūp vide, un kaitējums var radīt ilgtermiņa ekonomiskas sekas, vēsta medijs "Vice".

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis NATO un kaimiņvalstu valdību pārstāvjiem sacīja, ka Krievijas kara mašinērija ir ne tikai cilvēkiem nodarītais kaitējums, bet arī vides katastrofa viņa valstij.

"Atcerēsimies vēlreiz Donavas upes nozīmi: tas ir labklājības avots dažādām pilsētām - Bratislavai, Vīnei, Budapeštai." teica Zelenskis, atrodoties Ukrainā, ikgadējās drošības konferences "GLOBSEC" atklāšanas ceremonijas laikā.

Šajā konferencē piedalās Rietumu militārpersonas un reģiona valstu vadītāji, un pirmo reizi tās gandrīz 20 gadus ilgajā pastāvēšanas laikā tā tiek rīkota, kad kaimiņos notiek karš.

"Nodrošināt, lai Donava paliktu tīra un droša, lai tās ekonomiskais potenciāls, tostarp transporta potenciāls, darbotos pilnā sparā," sacīja Zelenskis, atkal atsaucoties uz otro garāko upi Eiropā, kas plūst tikai dažu kilometru attālumā no konferences apmeklētājiem. "Mums ir vajadzīga sadarbība ar visām valstīm, kas iegūst no šīs lielās dabas dāvanas."

Zelenskis sacīja, ka nesenie Krievijas raķešu triecieni un ofensīva, ko Ukrainas spēki bloķēja valsts austrumu Donbasa reģionā, bija vērsti pret ekoloģiski svarīgiem ūdensceļiem.

Viņš sacīja, ka Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam un viņa spēkiem maz rūp vides aizsardzība, un, turpinot karu, tie apzināti vēršas pret Centrāleiropas un Austrumeiropas ūdens drošību.

"Apdraudējumus visai cilvēcei vienkārši nav iespējams organizēt visaptveroši, neapzinoties, kas notiek ar ūdenstilpnēm," viņš teica.

Jau no Kremļa iebrukuma sākuma Krievijas spēki ir izrādījuši maz uzmanību par sava kara ietekmi uz vidi. Daļa no tās pirmajiem uzbrukumiem ietvēra pozīciju ieņemšanu Černobiļā (un tās bombardēšanu), vietā, kur notika vēsturē smagākā kodolkatastrofa, kas pacēla kodolputekļus.

Problēma nav palikusi nepamanīta Ukrainas valdībai, kas līdztekus iespējamā genocīda un noziegumu pret cilvēci kataloģizēšanai velta izmeklēšanu Krievijas noziegumiem pret vidi un bombardēšanas un munīcijas nodarītajiem postījumiem gruntsūdeņiem un augsnei.

Šī gada konferencē galvenā uzmanība tiek pievērsta atbalsta sniegšanai Ukrainai, kas no Bratislavas atrodas nedaudz vairāk nekā piecu stundu brauciena attālumā ar automašīnu līdz robežai.

Slovākijas prezidente Zuzana Čaputova, kura uzstājās pirms Zelenska, apliecināja savas valsts atbalstu Ukrainai un nopietnajiem draudiem, ar kuriem joprojām saskaras viņas valsts un visa Eiropa.

"Krievijas režīms karo pret mūsu demokrātiskajām vērtībām un noteikumiem, kas gadu desmitiem ir nodrošinājuši mieru mūsu kontinentā," viņa teica. "Un tas ir patiesais izaicinājums, ar ko mēs šodien saskaramies."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu