Bijušais muitas vadītājs Vaškevics ieguvis Krievijas pilsonību un tiesā nav ieradies jau 10 gadus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vladimirs Vaškevičs.
Vladimirs Vaškevičs. Foto: Ieva Čīka/LETA

Bijušais muitas vadītājs Vladimirs Vaškevičs tiek vainots sava agrākā kolēģa Tāļa Kravaļa kukuļošanā, kā arī centienos pēc tam ar kukuļa palīdzību viņu piespiest mainīt liecības. Vaškevičs uz tiesu nav ieradies jau 10 gadus un šobrīd ir pārcēlies uz Maskavu, kur konsultē vietējos biznesmeņus. Latvijas varas iestādes nav spējušas panākt Vaškeviča izdošanu, vēsta raidījums "Nekā personīga".

2011. gads Vladimiram Vaškevičam sākās rokudzelžos. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) viņu aizturēja aizdomās par vairāk nekā 60 tūkstoš eiro liela kukluļa došanu, kas varētu būt saistīts ar kādu Rīgas brīvostā strādājošu uzņēmumu.

Tiekoties kādā boulinga klubā, Vaškevičs esot kukuļojis savu senu kolēģi Valsts ieņēmumu dienestā (VID) Tāli Kravali, lai viņš pievērtu acis ar biznesmeni Vasīliju Rožko saistītas firmas "Kravu termināls" lietā. Uzņēmumam bija radušās problēmas ar saldētas vistas gaļas iespējamo kontrabandu. Pēc naudas nodošanas Vaškevičs aizturēts.

Pēc diviem mēnešiem Centrālcietumā pret drošības naudu Vaškeviču atbrīvoja. 60 tūkstošus latu iemaksājuši advokāti. Kur nauda iegūta, viņi neatklāj, jo tas esot noslēpums.

Šī arī ir viena no pēdējām reizēm, kad Vaškevičs publiski redzēts Latvijā. Ar tiesas atļauju viņš devās uz Austriju it kā ārstēties, jo strauji esot pasliktinājies veselības stāvoklis.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šonedēļ turpināja skatīt kukuļošanas lietu pret viņa kolēģi Kravali. Bez Vaškeviča klātbūtnes. Filmēt pēc viņa aizstāvju un prokurora lūguma tiesnesis raidījumam neļāva.

Vaškeviča advokāti bija izsaukuši divus lieciniekus, uzdeva dažus jautājumus, un sēde beidzās. Viens no uzaicinātajiem bija kukuļa skandālā iesaistītās nu jau likvidētās firmas "Kravu termināls" valdes loceklis Vasīlijs Rožko, kurš noliedza, ka būtu saistīts ar kukuļošanu. Nākamā tiesas sēde nozīmēta pēc gandrīz pusgada - 15. septembrī, lai nopratinātu vienu liecinieku.

Pēc vairāku gadu uzturēšanās Austrijā, kur Vaškevičs esot ārstējies, viņa un Vilkastes uzdevumā top filma. Tā it kā atmasko visu Latvijas valsts negodīgo dienestu izvērsto karu, lai iznīcinātu godīgu muitas ierēdni, kurš aizšķērsojis ceļu nepareizajiem cilvēkiem. Un nu piekalts gultai.

Raidījums ieguva filmas melno materiālu. Šajos video redzams, ka ar Vaškeviča stāvokli nemaz nav tik slikti.

Filmā viņam ir grūtības izkāpt no gultas, bet melnajos materiālos Vaškevičs spēj zibenīgi pielēkt kājās no invalīdu ratiem, lai aizvērtu palātas durvis.

Pret Vaškeviču kopumā ierosinātas trīs lietas. Par informācijas nesniegšanu amatpersonas deklarācijā. Šī lietas joprojām tiek iztiesāta. Kā arī centieniem piekukuļot un ietekmēt bijušo kolēģi Kravali, lai viņš mainītu liecības lietā, kuras dēļ Vaškevičs nonāca aiz restēm. Kā liecina raidījuma rīcībā esošs Rīgas pilsētas centra rajona tiesas spriedums, šajā lietā figurēja vēl viens Vaškeviča kolēģis Igors Semjonovs. Viņš nozieguma plānošanā atzinās un saņēma vieglu sodu - divus gadus nosacīti. Kravalim liecību maiņu solīti 3 miljoni eiro. Izmantoti pat draudi uzrunāto biznesmeni uzspridzināt savā automašīnā, lai šādi brīdinātu Kravali.

2017. gadā Vaškevičam bija beidzies termiņš Latvijas Republikas pasei. To saņemt varētu Latvijas vēstniecībā, kur, iespējams viņu aizturētu un nogādātu uz cietumu Rīgā. Jauna pase Vaškevičam nav izsniegta. Kā apstiprina vairāki avoti, Vladimirs Vaškevičs Austriju pametis un pēdējos divus gadus dzīvo Maskavā.

Visticamāk, sākumā saņēmis bēgļa statusu, bet šobrīd esot nokārtojis un saņēmis Krievijas pilsonību. Maskavā dzīvo īrētā dzīvoklī. Kā redzams Krievijas publiskajos reģistros, Vaškevičs reģistrējies Krievijā kā individuālais komersants.

Šobrīd mēģinot nodarboties ar konsultāciju sniegšanu loģistikas jautājumos, kur zināmās krievvalodīgo uzņēmēju aprindās esot iemantojis cieņu. Ināra Vilkaste joprojām dzīvojot mājā Dārzciema ielas rajonā Rīgā. Raidījumam neizdodas tur sastapt sievieti.

Tiesiskās palīdzības lūgumi ir mehānisms, ko izmanto, lai citu valstu iestādēm lūgtu pierādījumus, izdot ārvalstīs bēguļojošas personas vai veikt citas darbības. Īpaši, ja lūgumus sūta trešajām valstīm, Krievijai, Ķīnai, tie paliek bez atbildes. Tā veiksmīgi Krievijā gadiem slēpās Jūrmalgeitā iesaistītais uzņēmējs Germans Milušs. Viņš uz kaimiņzemi aizlaidās kravas auto ierīkotā slēpnī, bet vēlāk Krievijā saņēma politisko patvērumu, lai izvairītos no cietumsoda. Panākt viņa izdošanu neizdevās.

Citā KNAB sāktā lietā saistībā ar iespējams neatļautu "Saskaņas" reklamēšanu, slēpti caur Rīgas domes struktūrām algojot ārvalstu konsultantus, KNAB jau vairākus gadus sarakstās ar Spānijas un Vācijas institūcijām. Saņemt nepieciešamo informāciju neizdodas.

Raidījums vaicāja KNAB, kā vērtējama ilgā lietas gaita un nespēja gadiem panākt Vaškeviča izdošanu Latvijai. Birojs atrakstīja, ka atturas plašāk vērtēt pašu uzsākto lietu, kurā jau 11 gadus ilgst tiesvedība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu