Krievijas oligarha Kerimova superjahta atstās Fidži

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Fidži Salu Republikas tiesa atļāvusi ASV aizvest sankcijām pakļautajam Krievijas oligarham piederošo jahtu "Amadea", jo tās uzturēšana līdz tiesas procesu beigām ir liekas Fidži nodokļu maksātāju naudas tērēšana.

ASV Tieslietu ministrijas nesen izveidotā darba grupa "KleptoCapture" izmeklēt korumpēto krievu oligarhu un sankciju pārkāpēju lietas un vēlas panākt viņu luksusa īpašumu konfiskāciju.

106 metrus garā jahta "Amadea" ir apmēram 300 miljonus ASV dolāru (280 miljoni eiro) vērta. Tiek uzskatīts, ka tā pieder starptautiskajām sankcijām pakļautajam Krievijas finanšu un rūpniecības grupas "Nafta Moscow" īpašniekam Suleimanam Kerimovam.

Jahta piestāja Fidži 13. aprīlī pēc 18 dienu brauciena no Meksikas. Pēc ASV Tieslietu ministrijas lūguma Fidži varasiestādes to konfiscēja pagājušajā mēnesī.

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) paziņoja, ka jahtas uzturēšana izmaksā 25 miljonus dolāru līdz 30 miljonus dolāru gadā, un ASV segs šīs izmaksas pēc jahtas konfiskācijas.

Līdz šim jahtu uzturēja Fidži, kamēr tās tiesās tiek izskatīta jahtas reģistrētā īpašnieka "Millemarin Investments" apelācija.

Fidži augstākā tiesa šodien nolēma, ka sabiedrības interesēs būs, ja jahta pametīs Fidži ūdeņus, jo tās uzturēšana izmaksā dārgi.

Jahta "iebrauca Fidži ūdeņos bez jebkādas atļaujas un, visticamāk, lai izvairītos no ASV kriminālvajāšanas", norādīja tiesa.

ASV apgalvo, ka "Amadea" pieder Kerimovam, lai gan advokāti to noliedz un tiesai paziņoja, ka jahta pieder citam Krievijas oligarham Eduardam Hudainatovam, bijušajam Krievijas enerģētikas giganta "Rosņeftj" vadītājam, kuram nav piemērotas sankcijas.

Pagājušajā mēnesī Itālijas varas iestādes arestēja citu jahtu, kas pieder Hudainatovam. Šīs jahtas vērtība aplēsta uz aptuveni 700 miljoniem ASV dolāru.

"Amadea" ir nodota ASV varasiestādēm un atstās Fidži.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu