Kambodža un Ķīna sāk karaflotes bāzes modernizāciju, raisot ASV bažas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AUSTRALIA DEFENCE FORCE/SCANPIX

Kambodža un Ķīna trešdien atklāja darbu sākšanu Pekinas finansētajā Kambodžas karaflotes bāzes modernizācijas projektā, kas izraisījis ASV bažas, ka projekts iecerēts Ķīnas bruņoto spēku vajadzībām.

Jaunie objekti Kambodžas Reamas bāzē, kas atrodas stratēģiskā vietā Siāmas līča krastā, tiek būvēti tikai un vienīgi Ķīnas karaflotes vajadzībām, šonedēļ vēstīja laikraksts "Washington Post", atsaucoties uz Rietumu amatpersonām.

Abas valstis šos pārmetumus noraida, Pnompeņai skaidrojot, ka bāzes attīstīšana "nav noslēpums".

Kambodžas aizsardzības ministrs Tea Bans un Ķīnas vēstnieks Vans Veņtjaņs trešdien pārraudzīja darbu uzsākšanu jaunajos objektos.

Modernizācijas projekts tiks pabeigts divu gadu laikā, prognozējušas Kambodžas amatpersonas.

Situācija ap bāzi jau vairākus gadus ir negāciju avots Kambodžas attiecībās ar ASV, Vašingtonai paužot aizdomas, ka bāze tiek pārbūvēta Ķīnas vajadzībām, Pekinai šādi cenšoties nostiprināt starptautisko ietekmi ar militāru posteņu tīklu palīdzību.

ASV un reģiona valstis "paudušas bažas par caurredzamības rūkumu attiecībā uz šī projekta mērķi, raksturu un mērogu", norādīja ASV vēstniecības preses sekretāre Stefānija Arzeita.

"Ķīnas Tautas Republikas ekskluzīva klātbūtne Reamā var apdraudēt Kambodžas autonomiju un kaitēt reģionālajai drošībai", sacīja vēstniecības pārstāve.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu