FOTO un VIDEO "Sapratu, ka neko vairs nevar glābt." Kā pēkšņas liesmas atņēma ģimenei uzticamo auto

Nodegušais "Volvo V70". Foto: "Apollo"
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Roberts (vārds mainīts) ar dēlu pēc Lieldienu svinēšanas Latgalē brauca mājup Salaspils virzienā. Braucot pa Tīnūžu-Kokneses šoseju, viņš juta dūmu smaku "Volvo V70" salonā. Dažu minūšu laikā ģimenes auto, kas kalpojis gadiem ilgi, neglābjami nodega. Vīrietis sarunā ar "Apollo" dalās piedzīvotājā un pateicas cilvēkiem, kas steigušies viņus glābt.

"Pirmdienā pēc svētkiem braucām mājās. Jutu, ka kaut kas nav kārtībā ar mašīnu. Izbraucu apli, nolēmu apstāties ceļa labajā pusē un pārbaudīt mašīnu. Kad sāku bremzēt, jutu vēl lielāku deguma smaku," stāsta Roberts.

Viņa trīsarpus gadu vecais dēls mašīnā gulēja. Roberts atsprādzēja sevi un tad dēlu. Tajā brīdī mašīnas salons sāka pildīties ar dūmiem. "Ātri paņēmu dēlu rokās un izkāpu ārā. Gājām prom no mašīnas. Nostrādāja reflekss, ka sākumā jāpalīdz sev - atsprādzēju sevi, lai varētu palīdzēt dēlam. Ja sākumā būtu paņēmis dēlu un nebūtu atsprādzējies, būtu daudz grūtāk."

Tikmēr ceļa malā bija piestājušas kādas sešas automašīnas, cilvēki steidzās klāt ar ugunsdzēšamajiem aparātiem un dzēsa dūmus. "Viņi ieteica atvērt motora pārsegu un dzēst dūmus, bet ar dēlu rokās nerāvos to darīt. Kāda sieviete paņēma dēlu, un es devos pie mašīnas.

Tu saproti, ka neko vairs nevar glābt. Vari vienkārši nofilmēt to." Auto, kas ģimenei kalpoja sešus gadus, dažās minūtēs pārvērtās par atmiņu: "Pāri palika tikai pašas izturīgākās motora detaļas no metāla."

Roberts no mašīnas paņēma datoru un saprata, ka viņam nav telefona. "Parasti jau uzrakstām tuviniekiem, kad esam atbraukuši mājās. Lai neuztraucas. Sapratu - ja nepadošu ziņu, sāks meklēt. Ja vēl uzzinās, ka dedzis "Volvo", vispār noģībs." Vīrietis otro reizi gāja pie mašīnas un atrada telefonu, kas bija iekritis pie sēdekļa malas. Zem riepas jau bija uguns.

Piezvanījis sievai, Roberts trīs reizes atkārtoja: "Viss ir kārtībā, mēs esam dzīvi un veseli," līdz pateica par nelaimi.

Cilvēki pa to laiku bija izsaukuši ugunsdzēsējus un neatliekamo medicīnisko palīdzību. "Liels paldies viņiem, nekas jau nebija noticis, bet cilvēki pacentās, nebija vienaldzīgi. Gāja pie mašīnas un centās dzēst, paturēja bērnu un piedāvāja ūdeni.

Nodegušais "Volvo V70"
Nodegušais "Volvo V70" Foto: "Apollo"

Ugunsdzēsēji atbrauca kādās 15 minūtēs. Diezgan lielā platībā dega zāle, jo no sprādziena tur bija aizlidojuši plastmasas un gumijas gabali.

Ugunsdzēsēji ilgi strādāja, viņi tiešām ir sava darba profesionāļi. Man līdzi bija iedotas izkrāsotas Lieldienu olas, pateicos katram ugunsdzēsējam par darbu. Arī mediķi sagaidīja, līdz mums atbrauc pakaļ, teica: "Neatstāsim taču jūs vienus uz lauku ceļa!" Kopā tur bijām kādu pusotru stundu," stāsta Roberts.

Pakaļ dēlam atbraukusi sieva, taču Roberts palika gaidīt policiju. Mājup viņu nogādāja drauga sieva.

"Kad sieva atbrauca un izkāpa no mašīnas, viņa gandrīz noģība. Pārdzīvoja daudz vairāk nekā es. Gan viņa, gan drauga sieva padomāja, ka tikai motora pārsegs aizdedzies, nekas traks. Kad ieraudzīja, cik traki mašīna patiesībā nodegusi, emocijas valdīja pār veselo saprātu."

Pa to laiku arī atbraukusi policija, kura piefiksēja, ka nodegusi tehniskā pase, abas automašīnas atslēgas un viena numura zīme. Automašīnai bija iegādāta KASKO apdrošināšanas polise, kas sedza zaudējumus. Roberts norāda, ka auto ikdienā kalpojis ļoti labi, viņš pirms pusgada vēl "tehniski "uzfrišināja" to, lai brauktu vēl ilgāk".

"Tajā pašā dienā sazinājos ar apdrošinātājiem, izstāstīju situāciju un internetā visu nokārtoju, lai iegūtu atlīdzību. Mašīna tur palika visu nakti, bet nākamajā dienā to aizveda prom. Galvenais, ka visi dzīvi, visiem viss kārtībā.

Kad draugs jautāja, kur mana mašīna palikusi, nedaudz uzjundīja emocijas. Tu vēl nesaproti, kas ir noticis." Šobrīd ģimenei ir jauns spēkrats, tomēr reizēm nākas paskaidrot, kur palikusi vecā mašīna.

"Daži cilvēki uzreiz atceras un prasa, vai tā mana mašīna, kas nodega aiz Kokneses apļa," norāda Roberts.

Nodegušais "Volvo V70".
Nodegušais "Volvo V70". Foto: "Apollo"

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests norāda, ka situācijā, ja aizdegusies automašīna, pirmais obligātais nosacījums ir pēc iespējas ātrāk izslēgt auto dzinēju, lai pārtrauktu degvielas kustību sistēmā. Ja auto aprīkots ar gāzes degvielas sistēmu, tad papildus sistēmas noslēgšanas slēdži atrodas gāzes balona tiešā tuvumā, lielākoties auto bagāžas nodalījumā.

Ja auto aizdegšanās saistīta ar bojājumiem elektroinstalācijā, tad parasti vispirms jūtama raksturīga deguma smaka, pēc tam - sadūmojuma pazīmes. Arī šādos gadījumos nekavējoši jāpārtrauc kustība, jāizslēdz dzinējs, un noteikti jāatvieno akumulators, kas ir barošanas avots visai automobiļa elektrosistēmai.

Lai nelaimes gadījumā varētu palīdzēt sev un citiem, katrā automašīnā ir jābūt aptieciņai, ugunsdzēsības aparātam, nesintētiska materiāla pārklājam, brīdinājuma zīmēm.

Lai saņemtu operatīvo dienestu palīdzību, nepieciešams zvanīt uz tālruņa numuru 112.

Lai saņemtu neatliekamo medicīnisko palīdzību, nepieciešams zvanīt uz tālruņa numuru 113.

Lai saņemtu policijas palīdzību, nepieciešams zvanīt uz tālruņa numuru 110.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu