"Jāizstrādā veids, kā iznīcināt satelītus." Ķīna pievērš pastiprinātu uzmanību "Starlink" darbībai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Starlink" Odesā. Ilustratīvs attēls.
"Starlink" Odesā. Ilustratīvs attēls. Foto: SIPA/Scanpix

Kopš Krievijas iebrukuma sākuma ASV un Eiropas sabiedrotie ir nosūtījuši Ukrainai drošības, ekonomisko un humāno palīdzību. Palīdzību kaujā esošajiem ukraiņiem ir sniegusi arī sabiedrība un privātais sektors. Viens no ievērojamākajiem ieguldījumiem ir Īlona Maska uzņēmuma "SpaceX" pārvaldītā satelītu sakaru sistēma "Starlink". Tomēr Ķīnas pētnieki aicina izstrādāt metodes, ar kurām iznīcināt "Starlink" satelītus, vēsta medijs "Insider".

"SpaceX" apgalvo, ka kopš februāra beigām ir piegādājusi Ukrainai 15 000 "Starlink" komplektu. Ukrainas karaspēks tos ir izmantojis, lai koordinētu pretuzbrukumus, savukārt Ukrainas civiliedzīvotāji ir izmantojuši sistēmu, lai uzturētu sakarus ar tuviniekiem valstī un ārpus tās.

Aplenktie Ukrainas karavīri tēraudlietuves rūpnīcā "Azovstaļ" Mariupolē varēja sazināties ar Kijivu un pārējo pasauli tikai tāpēc, ka viņiem bija "Starlink" komplekti.

Līdzīgus pakalpojumus sniedz arī citi komerciālie satelītsakaru uzņēmumi, taču "SpaceX" ir izveidojusi vienu no visspēcīgākajiem tīkliem. "Starlink" izmanto jaunās paaudzes zemas orbītas satelītus, kas ir izturīgi un jaudīgi.

"Starlink" ir bijis "ļoti efektīvs" līdzeklis karā ar Krieviju, intervijā izdevumam "Wired" sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. "Tas mums ļoti palīdzēja daudzos brīžos, kas bija saistīti ar mūsu pilsētu, apdzīvoto vietu blokādi, kā arī ar okupētajām teritorijām. Dažkārt mēs pilnībā zaudējām sakarus ar šīm vietām," piebilda Zelenskis.

"Okupētajās pilsētās, kurās nav piekļuves "Starlink", krievi ir stāstījuši civiliedzīvotājiem, ka Ukraina kā valsts vairs nepastāv, taču šī taktika nav bijusi veiksmīga plašā mērogā, pateicoties "Starlink"," stāstīja prezidents.

Tā kā šīs sistēmas kļūst arvien svarīgākas militārajām operācijām, militāristi meklē arī veidus, kā traucēt to darbību. Maijā publicētā dokumentā Ķīnas militārie pētnieki aicināja izstrādāt "iznīcināšanas metodes", lai konflikta gadījumā atslēgtu vai iznīcinātu visu "Starlink" satelītu darbību.

Pētnieki neaprakstīja konkrētus līdzekļus "Starlink" apkarošanai, bet norādīja, ka būtu jāvēršas pret "visu sistēmu", kam "nepieciešami daži augstas efektivitātes pasākumi".

Ukraiņu piekļuve "Starlink" ir "pilnībā iznīcinājusi" Krievijas prezidenta Vladimira Putina informācijas kampaņu, intervijā izdevumam "Politico" sacīja Aizsardzības inovāciju nodaļas direktors brigādes ģenerālis Stīvs Butovs.

Putins "līdz pat šai dienai nekad nav spējis apklusināt Zelenski", sacīja Butovs.

Ukrainas valdība pieprasīja "Starlink", lai pretdarbotos Krievijas kiberuzbrukumiem.

Konflikta pirmajās stundās Ukrainas komandieru nespēja sazināties savā starpā un ar saviem karavīriem varēja būt katastrofāla. Masks norādīja, ka kopš tā laika Krievija ir pastiprinājusi arī "traucēšanas un hakeru mēģinājumus" pret "Starlink".

"Ko viņi saka jaunajiem virsniekiem mācībās? Jūsu svarīgākais ierocis ir jūsu radio. Tu esi tur, lai koordinētu un vadītu cīņu, ne obligāti lai uzlauztu durvis un būtu pirmais vīrs telpā," pastāstīja kāds ASV armijas Nacionālās gvardes vienībā norīkots speciālo spēku karavīrs un sakaru speciālists.

"Laba komunikācija karā ir viss!" piebilda speciālo spēku operators, kurš nebija pilnvarots runāt ar plašsaziņas līdzekļiem.

Mūsdienu karadarbībā pret ļoti spējīgiem pretiniekiem izkliedēta un elastīga satelītu tīkla esamība ir panākumu atslēga. ASV bruņotajiem spēkiem šim nolūkam ir savi satelīti, un komerciālie satelītsakari jau agrāk ir izmantoti kaujas laukos.

ASV militārajām un izlūkdienestu aģentūrām ir svarīga loma gan ASV satelītu tīklu aizsardzībā, gan pretinieku tīklu mērķtiecīgā izmantošanā. Darbu sadalījums lielā mērā ir atkarīgs no mērķa: pieslēgties tīklam vai uzbrukt, lai to atslēgtu.

Piemēram, ASV Kiberkomanda, kas ir atbildīga par militārajām operācijām kibertelpā, visticamāk, pievērsīs uzmanību tam, ar kādiem līdzekļiem Ķīnas ģenerāļi savā starpā sarunājas, nevis tam, ko viņi apspriež sarunu laikā.

Kiberkomandas operatori "patiešām vēlas izprast pašus tīklus. Viņus īsti neinteresē, kāda informācija tiek nodota šajā tīklā. Viņi tikai vēlas zināt, ka šis tīkls tiek izmantots un kāds ir tā raksturs (militārais, finanšu, diplomātiskais utt.)," pastāstīja bijušais ASV izlūkdienesta virsnieks ar pieredzi signālu izlūkošanas jomā.

Augsta līmeņa signālu izlūkdati parasti ir tiek piesardzīgi glabāti, un ir "ļoti maz cilvēku, kam ir piekļuve tiem, jo tā ir ļoti tehniska, sarežģīta informācija, kas prasa lielu analīzi," sacīja bijušais izlūkošanas virsnieks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu