Ķīna paziņo, ka milzu teleskops "Sky Eye", iespējams, uztvēris citplanētiešu signālus. Oficiālais ziņojums vēlāk dzēsts

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: World News Guru/"Twitter"

Ķīnas zinātnieki apgalvo, ka valsts milzu teleskops "Sky Eye", iespējams, ir uztvēris svešas civilizācijas signālus, ziņoja valsts atbalstītais laikraksts "Science and Technology Daily", kas pēc tam izdzēsa ziņojumu par šo atklājumu, vēsta medijs "Time".

Saskaņā ar ziņojumu, kas otrdien, 14. jūnijā, publicēts Zinātnes un tehnoloģiju ministrijas oficiālajā laikrakstā "Science and Technology Daily", Pekinas Normālās universitātes (Beijing Normal university) pētnieki atklāja "vairākus gadījumus, kad manāmi signāli no ārpuszemes civilizācijas."

Nav skaidrs, kāpēc ziņojums  tika izņemts no Ķīnas Zinātnes un tehnoloģiju ministrijas oficiālā laikraksta "Science and Technology Daily" tīmekļa vietnes, lai gan ziņa jau izplatījās sociālajā tīklos un to bija pārņēmuši citi plašsaziņas līdzekļi, tostarp valsts mediji.

Signālus atklāja Ķīnas 500 metru apertūras sfēriskais radioteleskops ("FAST"), kas ir vienīgais milzu radioteleskops pasaulē. Tas ir neoficiāli pazīstams kā "Debesu acs", teikts laikrakstā.

Kosmologs Džans Tongjē, kuru savulaik dēvēja par "Ķīnas labāko citplanētiešu mednieku", teica, ka ""FAST" konstatējis vairākus šaurjoslas elektromagnētiskos signālus, kas atšķiras no iepriekšējiem. Tomēr jaunie signāli varētu būt tikai radio traucējumi".

"Iespēja, ka aizdomīgais signāls ir kāda veida radio traucējums, arī ir ļoti liela, un tas vēl ir jāapstiprina un jāizslēdz. Tas varētu būt ilgs process," sacīja Džans.

"Sky Eye" tika pabeigts 2016. gadā, un observatorija izmaksāja aptuveni 164 miljonu eiro.

No 2020. gada septembra viena no teleskopa galvenajām funkcijām ir bijusi ārpuszemes dzīvības meklēšana. Pekinas Normālā universitāte (Beijing Normal university) programmā strādā kopā ar zinātniekiem no Kalifornijas Universitātes (University of California).

"Līdz šim šie pētnieki ir identificējuši divas signālu kopas no 2019. gada, apstrādājot datus 2022. gadā, un vienu signālu kopu šogad," pastāstīja Džans.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu