Raidījums: Vardarbība pret zēnu sociālās korekcijas iestādē "Naukšēni" paliek nesodīta

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Suzanne Tucker/Shutterstock

Kādas sievietes Ligitas nepilngadīgais brālis jau daudzus gadus dzīvo sociālās korekcijas un izglītības iestādē "Naukšēni". Pēdējo mēnešu laikā ģimene ir satraukta par zēna drošību, jo citi jaunieši zēnu iebaida, izmantojot fizisku spēku, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Sociālās korekcijas izglītības iestāde "Naukšēni" ir Izglītības un zinātnes ministrijas pārraudzībā esoša izglītības iestāde, kura savu darbību sāka 1998. gadā. Pamatojoties uz tiesas lēmumu, iestādē tiek ievietoti bērni vecumā no 11 līdz 18 gadiem.

Sieviete vārdā Ligita pastāstīja, ka brālim tika uzsista zila, pat violeta auss. Tomēr iestādes darbinieki par situāciju ģimenes locekļiem nav pavēstījuši, par vardarbību ģimene uzzinājusi no paša puiša.

"Man pat viena iestādes darbiniece zvanīja. Es ar viņu runāju, viņa pastāstīja, ka viņš it kā esot izolēts, bet tāpat ir briesmās," stāstīja Ligita.

Ligita vērsusies pēc palīdzības brīdī, kad sapratusi, ka iestādes darbinieces jauniešus pasargāt nespēj. Viņa centusies sazinātiies ar iestādes direktori, tomēr to izdarīt Ligitai nav sanācis. 

Pēcāk Ligita sazvanījusi uzticības tālrunim. Arī Uzticības tālruņa pārstāvji atzīst, ka šādu zvanu ir saņēmuši, un tas ildzis no 10 līdz 12 minūtēm. Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) Ģimeņu ar bērniem atbalsta departamenta direktore Anda Sauļūna uzsver, ka tālruņa primārais mērķis ir zvanītāju uzklausīt un atbalstīt, ievākt precizējošu informāciju un kopīgi atrast risinājumu. Viņi aicinājuši Ligitu vērsties pie iestādes vadības. Tomēr tas Ligitai nav izdevies.

Raidījuma "Bez Tabu" komanda devās uz Naukšēniem, lai direktori satiktu, tomēs - bez panākumiem.

"Apollo.lv" šī gada janvārī ziņoja, ka pēc pārbaudes veikšanas sociālās korekcijas izglītības iestādē "Naukšēni" Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) sāka 13 administratīvo pārkāpumu lietas pret deviņiem iestādes darbiniekiem par emocionālo un fizisko vardarbību pret nepilngadīgajiem.

Līdz šim septiņās lietās tika piemērots sods, no kurām četrās piemērots naudas sods, kas vienlaikus nozīmē arī liegumu trīs gadus strādāt iestādēs, kurās uzturas bērni. Savukārt vēl trijās izteikti brīdinājumi.

Sešas lietas ir izbeigtas, taču, kā atzīmē VBTAI, izbeigtās lietas nenozīmē, ka konkrētā persona nav sodīta, jo vairākas lietas ir ierosinātas pret vienu un to pašu personu. Vienlaikus spēkā stājušies lēmumi deviņās lietās, bet divās lietās tie tika pārsūdzēti.

Ņemot vērā iestādē konstatēto, VBTAI pēc pārbaudes sniedza ieteikumus situācijas uzlabošanai, tostarp - nodrošināt bērnu izolāciju atbilstoši likuma prasībām un nepieļaut karcera izmantošanu, nepieļaut soda sistēmas manipulatīvu izmantošanu.

Tāpat nepieciešams nodrošināt psihologa pieejamību iestādē un sociālās rehabilitācijas iespējas, izvērtēt darbinieku kompetences un nodrošināt tiem nepieciešamo atbalstu, nodrošināt nepilngadīgajiem pilnvērtīgu uzturu un nepieļaut tā liegumu kā soda metodi, kā arī nodrošināt pilnvērtīgas izglītības iespējas.

Pēc skandāla "Naukšēnos" pērn nomainījās vadība un pāraudzināšanas metodes. Tās pašreizējā vadītāja joprojām nav saņēmusi oficiālu atbildīgās ministrijas apstiprinājumu par lēmumu šo iestādi likvidēt, kaut gan izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K) par to iepriekš bija paziņojusi.

Valsts bērnu tiesību un aizsardzības inspekcija (VBTAI)  aicina – par vardarbību neklusēt un uzreiz ziņot iestādes darbiniekiem. Ja tas neizdodas - ziņot VBTAI.

Video: "Bez Tabu" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu