Lavrovs intervijā BBC: Krievijai nav kauns parādīt sevi tādu, kāda tā ir

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sergejs Lavrovs.
Sergejs Lavrovs. Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs sniedzis interviju Lielbritānijas raidorganizācijai BBC, kurā aizstāvēja Krievijas iebrukumu Ukrainā par spīti neskaitāmiem cilvēktiesību pārkāpumiem un kara noziegumiem. 

"Mēs neiebrukām Ukrainā," Lavrovs Sanktpēterburgas ekonomikas foruma kuluāros teica BBC korespondentam Stīvam Rozenbergam. "Mēs izsludinājām speciālo militāro operāciju, kad mums jau nebija palicis nekādu citu iespēju paskaidrot Rietumiem, ka tie rīkojas noziedzīgi, ieraujot Ukrainu NATO."

Intervijas laikā Lavrovs atkārtoja Krievijas oficiālo, faktos nepamatoto pozīciju, ka Ukrainā pie varas esot nacisti.

Rozenbergs uzdeva jautājumu par Černihivas ciemu Jagidni, kur, kā norādīts ANO ziņojumā, Krievijas karavīri 360 iedzīvotājus četras nedēļas turēja ieslēgtus skolas pagrabā, kur nebija ne ūdensapgādes, ne tualešu. Ieslodzīto vidū 74 bērni un pieci invalīdi. Desmit vecāka gadagājuma cilvēki necilvēcīgajos apstākļos nomira.

"Vai tā ir cīņa ar nacistiem?" jautāja Rozenbergs. 

"Diemžēl starptautiskās amatpersonas, tai skaitā augstais cilvēktiesību komisārs, tai skaitā - par ko man ļoti žēl - ANO ģenerālsekretārs un daudzi citi ANO pārstāvji ir pakļauti Rietumu spiedienam. Un ļoti bieži viņi kļūst par Rietumu izplatīto viltus ziņu ruporiem," atbildēja Lavrovs.

"Tātad Krievija atkal ir balta un pūkaina?" turpināja jautāt žurnālists.

"Nē, Krievija nav balta un pūkaina. Krievija ir tāda, kāda tā ir. Un mums nav kauns parādīt sevi tādu, kāda esam," teica Lavrovs.

Rozenbergs pēc tam pievērsās Krievijas attiecībām ar Lielbritāniju, ko Krievija, līdzīgi kā Latviju, iekļāvusi savā "nedraudzīgo valstu" sarakstā.

"Manuprāt, šajās attiecībās vairs nav nekādu manevrēšanas iespēju," pauda Lavrovs.

"Tāpēc, ka [Lielbritānijas premjerministrs Boriss] Džonsons un [ārlietu ministre Liza] Trasa publiski paziņo: mums jāuzvar Krieviju, mums jānoliek Krieviju uz ceļiem. Nu, uz priekšu, tad nolieciet!" 

Nesen Krievijas okupētajās teritorijās Ukrainas austrumos diviem britiem un marokānim, kuri cīnījās Ukrainas pusē, tika piespriests nāvessods. Rozenbergs norādīja, ka rietumvalstu acīs Krievija ir atbildīga par šo cilvēku likteni.

"Mani vispār neinteresē, kā kas izskatās Rietumu acīs," atbildēja Lavrovs. "Mani interesē tikai starptautiskās tiesības. Saskaņā ar starptautiskajām tiesībām algotņi nav karavīri. Tāpēc, atklāti sakot, nav nozīmes, kā tas izskatās kāda acīs."

"Viņi nav algotņi. Viņi dienēja Ukrainas bruņotajos spēkos," precizēja Rozenbergs.

"Lai to nosaka tiesa," teica Lavrovs.

Uz jautājumu, vai pašpasludinātās Doneckas "tautas republikas" tiesu uzskata par neatkarīgu, viņš atbildēja šādi: "Esmu pārliecināts, ka tur ir neatkarīga tiesa. Bet jūs domājat, ka jums [Lielbritānijā] ir neatkarīgas tiesas?" 

Lavrovs apsūdzēja BBC, ka raidorganizācija slēpjot pārkāpumus kopš 2014.gada de facto okupētajās teritorijās Donbasā, kur "Kijivas karavīri astoņus gadus bombardēja civiliedzīvotājus".

Rozenbergs uzsvēra, ka BBC šajā laikā daudzas reizes esot sazinājusies ar "separātistiem", lūdzot atļauju doties uz turieni un nofilmēt tur notiekošo, taču raidorganizācija katru reizi saņēmusi atteikumu. Rozenbergs norādīja - ja pret Austrumukrainas iedzīvotājiem patiešām tiktu vērsts genocīds, kā apgalvo Krievija, tad Doneckas un Luhanskas "republiku" vadība gribētu, lai ārvalstu žurnālisti to dokumentē. Kāpēc tad tie netika ielaisti?

"Es nezinu," atbildēja Lavrovs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu