Pabriks: Jāpalielina NATO klātbūtne Latvijā, kā arī jāpāriet uz aizsardzības principu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa Latvijā. Ilustratīvs attēls.
NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa Latvijā. Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijā ir jāpalielina NATO klātbūtne, kā arī jāpāriet no atturēšanas uz aizsardzības principu. Valsts ir gatava veidot jaunu poligonu sabiedrisko spēku izvietošanai, NATO ministru sanāksmes laikā un tiekoties ar sabiedroto valstu aizsardzības ministriem sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

NATO ir jāpalielina klātbūtne Latvijā, pārejot no atturēšanas uz aizsardzības principu, NATO ministru sanāksmes laikā un tiekoties ar sabiedroto valstu aizsardzības ministriem aicināja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Pabriks, skaidrojot Latvijas apsvērumus, uzsvēra, ka ir būtiski aizsargāt savas valsts un Baltijas reģiona teritoriju no pirmā metra, atsaucoties uz ASV prezidenta Džo Baidena teikto.

"Tāpēc Latvija no savas puses darīs visu iespējamo, lai panāktu atbalstu lielākai sabiedroto spēku klātbūtnei Baltijas valstīs, katrā no tām nodrošinot vismaz brigādes lieluma spēkus līdzšinējā bataljona vietā.

Esam gatavi veidot jaunu poligonu tieši sabiedroto spēku izvietošanai, lai nodrošinātu visas iespējas kopīgām mācībām un spēju celšanai, kā arī strādājam pie iespējām palielināt militāri apmācītu Latvijas iedzīvotāju skaitu," uzsver Pabriks.

Krievijas nepamatotais uzbrukums Ukrainai ir mainījis drošības situāciju reģionā, tāpēc NATO ir jāpāriet no atturēšanas uz aizsardzības politiku Baltijā ar ļoti praktisku klātbūtni, skaidro Pabriks.

Aizsardzības ministrs atsevišķi tikās ar ASV, Kanādas, Dānijas, Turcijas un Albānijas aizsardzības ministriem, lai skaidrotu Latvijas nostāju un aicinātu samitā Madridē vienoties par praktisku klātbūtnes palielināšanu Baltijas valstīs.

Jau ziņots, ka no 15. līdz 16. jūnijam aizsardzības ministrs Pabriks piedalījās NATO aizsardzības ministru sanāksmē Briselē. Savukārt no 28. līdz 30. jūnijam aizsardzības ministrs piedalīsies NATO samitā Madridē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu