VIDEO ⟩ "Nebija neviena iesnieguma." Dienesti noraida Preiļos nežēlīgi nogalinātās grūtnieces māsas apgalvojumus par nolaidību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Tinnakorn jorruang/shutterstock

Aizdomās par cietsirdīgu grūtnieces noslepkavošanu Preiļos Valsts policija (VP) aizturēja kādu vīrieti. Mirušās sievietes māsa norāda, ka grūtniece vairākkārt ziņojusi atbildīgajiem dienestiem par vardarbību, bet tie nav rīkojušies, lai novērstu potenciālos draudus. Preiļu pašvaldība atklāj, ka nav saņēmusi nevienu iesniegumu par vardarbīgām attiecībām ģimenē, piektdien, 17. jūnijā, vēsta raidījums "Degpunktā".

Policijā norādīja, ka 24. maijā Preiļos noslepkavota 1992. gadā dzimusi grūtniece. Par notikušo sākts kriminālprocess. Policijas darbinieki uz aizdomu pamata par slepkavības izdarīšanu aizturēja 1981. gadā dzimušu vīrieti, tiesa viņu apcietinājusi.

Nogalinātās sievietes māsa publiski norādīja uz atbildīgo dienestu bezdarbību, kas, pēc viņas teiktā, varēja novērst potenciālus draudus, jo dienestiem bija ziņas par vardarbīgam attiecībam ģimenē, taču uz tām netika atbilstoši reaģēts.

"Mana māsa bija vērsusies pie viņiem. Ziņoja, ka viņu vairākkārt piekauj. Zināja, ka viņa ir stāvoklī. Viņa sākotnēji bija sociālajā dienestā, pārvaldē, pēc tam bija arī bāriņtiesā, tāpēc ka stāvoklī.

Tur viņai atbildēja, - paldies, ka paziņojāt, solīja strādāt ar šo ģimeni. Tā viņi līdz šim nebija uzradušies. Ja viņi būtu iedziļinājušies situācijā, kādā stāvoklī atradās mana māsa, cilvēki to zināja. Ziemā viņa staigāja saulesbrillēs, visa piekauta," stāsta noslepkavotās grūtnieces māsa.

Tomēr pašvaldība norāda, ka nav saņēmusi nevienu iesniegumu par vardarbīgām attiecībām ģimenē. Preiļu novada pašvaldības Labklājības pārvalde atklāj, ka grūtniece nebija vērsusies sociālajā dienestā pēc sociālās palīdzības, viņa nebija sociālā dienesta kliente, kā arī nebija sociālā dienesta redzeslokā.

"Sociālie darbinieki apliecina, ka sieviete vienīgi bija redzēta, kad nāca pēc humānās palīdzības drēbēm, kas ir pieejamas sociālajā dienestā, bet nekad nebija izteikusi vēlmi, lai vīrietis tiktu šķirts no ģimenes. Darbinieki arī nav ievērojuši, ka sievietei būtu zilumi.

Arī no radiem vai māsas sociālais dienests nav saņēmis ziņojumu par konfliktiem, kas skartu grūtnieci. Arī radi nav vērsušies ne mutiski, ne rakstiski par iespējamo vardarbību," skaidro Labklājības pārvalde.

Arī Preiļu novada bāriņtiesa noraida nogalinātās grūtnieces māsas apgalvojumus par neatbilstošu rīcību. Bāriņtiesā nav saņemts un nav reģistrēts neviens iesniegums, taču, ja tāds būtu, tad reakcija sekotu nekavējoties un tiktu pieaicināta arī policija, apgalvo bāriņtiesas priekšsēdētāja.

"Šī persona nav griezusies Preiļu novada bāriņtiesā, kā arī viņas radi nav griezušies pēc palīdzības. Līdz ar to mēs nevarējam sniegt viņai nekādu palīdzību. Ja viņa būtu griezusies, noteikti mēs viņai izstāstītu visus iespējamos variantus, kur viņa varētu saņemt palīdzību. Tas varētu būt gan krīzes centrs, gan griezties Valsts policijā, gan saņemt rehabilitācijas pakalpojumus.

"Mēs droši vien no savas puses palīdzētu viņai sakārtot pagaidu aizsardzību pret vardarbību, pat ja viņa nav mūsu redzeslokā un nav bāriņtiesas kliente," norāda Preiļu novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Natālija Rinča.

Par vardarbību ģimenē netika ziņots arī policijai, apgalvo Preiļu iecirkņa priekšnieks Aigars Salenieks.

"Aizdomas turētais iepriekš vairākas reizes ir tiesāts par zādzībām, laupīšanu un narkotisko vielu glābāšanu.

Pēdejo reizi no ieslodzījuma vietas vīrietis tika atbrīvots vien šī gada 11. aprīlī. Ģimene, kurā notika slepkavība, iepriekš nebija nonākusi policijas redzeslokā par iespējamajiem ģimenes konfliktiem. 

Ne pati mirusī, ne kāds no viņas radiniekiem nebija vērsušies policijā ar iesniegumu par vardarbību vai draudiem. Minētais kriminālprocess par slekpavības faktu ir nodots izmeklēšanai pēc piekritības Latgales reģiona pārvaldes kriminālpolicijas birojam," skaidro Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Preiļu iecirkņa priekšnieks.

Noslepkavotās grūtnieces māsa noliedz ziņas, ka viņa un radinieki nebija vērsušies atbildīgajās iestādēs un plāno rakstīt iesniegumu par dienesta bezdarbību. Sieviete centusies māsu pārliecināt neturpināt vardarbīgās attiecības, taču grūtniece to ignorējusi.

"Apollo" jau ziņoja, ka raidījuma "Degpunktā" žurnālisti sazinājās ar nogalinātās grūtnieces māsu, kura atklāja jaunu informāciju par notikušo.

"Kad man piezvanīja un paziņoja, ka mana māsa ir nogalināta, mēs kopā ar māsām atskrējām uz šejieni, slepkavības vietu.

Iegājām dzīvoklī, durvis bija vaļā, ieraudzījām daudz asiņu. Asinis bija uz grīdas, uz viņas mantām, uz durvīm bija daudz asiņu," stāsta nogalinātās sievietes māsa.

Agresīvais vīrietis esot iepriekš publiski brīdinājis radus: ja kaut kas viņam nepatikšot sievietes uzvedībā, viņš lietos fizisku spēku un par to arī atbildēs, ziņo raidījums.

"Pagaidām nav ekspertīzes rezultātu, bet morgā esot teikuši, ka nāve iestājās smadzeņu traumas dēļ. Viņai bija traumēts galvaskauss. Cik sapratu, arī bērns…

Bērns viss bija zils, sasists. Viņš esot vairākkārt ar pannu sitis viņai pa vēderu. Viscaur traumas, nevienas dzīvas vietas. Pirkstiņi, seja, viss salauzts. Viņš sākumā negribēja nogalināt, spīdzināja. Katru pirkstu, kāju lauza, seju salauza, pēc tam jau tika līdz galvai," saka māsa.

Šobrīd vīrietis atrodas apcietinājumā, un ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 117. panta 1. daļas par slepkavību, ja noslepkavota sieviete, vainīgajam apzinoties, ka viņa ir grūtniece, par ko soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no 10 līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Nozīmētas dažādas ekspertīzes, un policija turpina izmeklēšanu.

Video: Raidījuma "Degpunktā" sižets

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu