Kā krievu spiegs mēģināja kļūt par Hāgas Starptautiskās krimināltiesas praktikantu

Starptautiskā krimināltiesa Hāgā. Foto: Roman Yanushevsky/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Nīderlandes spiegi liedza Krievijas spiegam iespēju kļūt par praktikantu Starptautiskajā Krimināltiesā Hāgā (SKT), ceturtdien, 16. jūnijā, paziņoja Nīderlandes izlūkdienests. Spiega Sergeja Čerkasova izdomātais viltus dzīvesstāsts atklāja savādas detaļas par viņa dzīvi, kas palīdzēja dienestam noskaidrot spiega patieso identitāti, vēsta medijs "Vice".

Vispārējais izlūkošanas un drošības dienests apsūdzēja Sergeju Čerkasovu par Brazīlijas pilsoņa Viktora Mullera Ferreiras identitātes izmantošanu. Viņš esot izmantojis "labi izkoptu viltus identitāti, ar kuru paslēpa visas savas saites ar Krieviju kopumā un jo īpaši ar Krievijas militāro izlūkdienestu," teikts preses paziņojumā.

Čerkasovs tika pieķerts, mēģinot ieceļot valstī, tomēr viņam tika atteikta ieceļošana un spiegs tika nosūtīts atpakaļ uz Brazīliju, ziņoja dienests. Izlūkošanas dienests norādīja, ka spiegs bija tā sauktais izlūkdienesta virsnieks, "kas saņēmis ilgu un padziļinātu apmācību spiegošanā".

Šādi aģenti, salīdzinot ar ASV izlūkdienestu aģentiem, kas strādā neoficiāli un slepeni, parasti ir grūti atklājami vai paliek neatklāti.

Vēstule, kas atklāj savādas detaļas

Dienests publicēja Čerkasova vēstuli, ko viņš izmantoja, lai kļūtu par SKT praktikantu. Viņa izdomātais ģimenes dzīvesstāsts ir galvu reibinošs, līkumains un izkopts līdz sīkakajām detaļām. Iespējams, Čerkasova savādā vēstule arī kalpoja par iemeslu viņa patiesās identitātes ātrai noskaidrošanai.

Vēstules sākumā Čerkasovs stāsta par savu ģimenes vēsturi, tostarp izvērstu stāstu par to, kā viņa tēvs atklājis, ka viņa māte mirusi dzemdību laikā. Vēlāk vectēva dzīvesbiedre atteikusies Čerkasova tēvu adoptēt. Šie izdomātie apstākļi noslēdzās ar to, ka tēvs uzauga līdzās izvēlētai audzinātājai.

Sergejs stāsta, ka viņa māte bija mūziķe, kura nomira no pneimonijas. Pirms tam viņai radušās nesaskaņas ar spiega tēvu un viņa viena pati rūpējusies par zēnu.

Čerkasovs apgalvoja, ka viņu vienmēr pavadījušas finansiālas likstas. Viņa māte bija mūziķe, kura iztiku pelnīja, uzstājoties restorānos un bāros, tomēr ar to vienmēr ir bijis par maz. Ģimenei nereti palīdzēja mātes tante.

Kad māte saslima, Čerkasovs pārvācās pie tantes - šuvējas, kas strādāja no mājām un pārdeva apģērbu tirgū.

Sergejs vēstulē aprakstījis arī dīvainu atgadījumu, atceroties, ka bērnībā pie durvīm klauvēja kaimiņu zēns un izlikās par pasaku tēlu "Pelēkā ēna". Čerkasovs apgalvoja, ka zēns bija atnācis viņu apēst.

Aiz bailēm Sergejs, skaitot lūgšanas, visu dienu slēpās uz balkona līdz mājās no tirgus pārnāca viņa tante, teikts vēstulē.

Tālāk dedzīgi aprakstīta Čerkasova izdomātā skolas dzīve un viņa pirmā darba pieredze. Sergejs strādāja garāžā, kuru pārvaldīja "ārkārtīgi korpulents" īpašnieks. Čerkasovs apgalvoja, ka "īpašnieks bija pazīstams sava vardarbīgās dabas dēļ".

Čerhasovs pelnīja naudu dažādos veidos, tostarp, dalot reklāmas bukletus. Spiegs minēja, ka šis darbs viņam patika, jo bieži sanācis nozagt zeķes blakus esošajā apakšveļas un zeķu veikalā.

Pēcāk aprakstīti Čerkasova izdomātie pusaudža gadi, stāstīts par viņa pirmajām attiecībām ar meitenēm un iemīlēšanos ģeogrāfijas skolotājā. 

Tālāk ir aprakstīta spiega tantes nāve un no tās izrietošās finansiālās grūtības, kā arī izvēle pamest skolu, vēlāk to tomēr pabeidzot. Tad aprakstīta Čerkasova kontakta atgūšana ar tēvu, kas, cik noprotams, nebija īpaši veiksmīga, tomēr beigās, kā lasāms vēstulē, Čerkasovs rakstīja, ka "joprojām uztur sakarus ar savu tēvu caur internetu".

Spiega patiesā identitāte un iespējamās katastrofas novēršana

Nav skaidrs, kāpēc kāds vēlētos pieņemt darbā cilvēku, kurš uzrāda šādu pieteikuma vēstuli, un tomēr Čerkasovam "bija paredzēts sākt praksi SKT, kas nozīmētu, ka viņam būtu piekļuve SKT ēkai un tās sistēmām," preses paziņojumā rakstīja dienests.

Par laimi, Nīderlandes izlūkdienesti viņu laicīgi notvēra un novērsa iespējamo katastrofu.

"Ja izlūkdienesta darbiniekam būtu izdevies kā praktikantam piekļūt SKT, viņš būtu varējis tur vākt izlūkdatus un meklēt avotus, kā arī organizēt piekļuvi SKT digitālajām sistēmām," rakstīja dienests.

"Tādā veidā viņš būtu varējis sniegt būtisku ieguldījumu izlūkinformācijā, ko meklē Krievijas militārais izlūkdienests. Viņam varētu būt arī iespēja ietekmēt SKT kriminālprocesu."

Spiegi Ukrainas teritorijā

Šis, protams, nav vienīgais spiegošanas gadījums. Ukrainas drošības dienesta aģenti valsts teritorijā kara laikā aizdomās turamo kratīšanas veic reizi vai divas dienā, vēsta medijs CNN.

Daži no aizdomās turamajiem ir klasiski infiltratori - Krievijas pilsoņi, kas ievesti Donbasa reģionā kara sākumā un dzīvo starp iedzīvotājiem. Citi ir politiskie spiegi, tomēr Ukrainas drošības dienesta pārtvertais Serhijs apgalvo, ka lielākā daļa spiego naudas dēļ.

"Ideoloģisko nodevēju ir arvien mazāk," viņš sacīja. "Pat tie, kas 2014. gadā atbalstīja Krievijas federācijas agresiju Donbasā, tā sauktās DPR un LPR [Doneckas un Luhanskas Tautas Republikas] izveides laikā - kad viņi redzēja, kas notika ar Mariupoli, Harkivu, Kijivu, Buču un desmitiem, simtiem citu apdzīvotu vietu, viņi mainīja savus uzskatus par Krieviju."

ASV spiegi Kremlī

Savukārt bijušais Krievijas Federācijas Valsts domes deputāts un atvaļinātais Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) pulkvedis Genādijs Gudkovs uzskata, ka Rietumu izlūkdienestiem ir aģenti kara noziedznieka un Krievijas prezidenta Vladimira Putina iekšējā lokā, viņš atklāja intervijā ukraiņu žurnālistam Dmitrijam Gordonam.

"Kad es strādāju Valsts drošības komitejā (VDK), vienmēr teicu: "Mēs te spiegus nemeklējam." Es strādāju pretizlūkošanā.

Spiegi jāmeklē Politbirojā un Centrālajā komitejā, tāpēc ka tur ir tik korumpēti un mantkārīgi cilvēki pēc visādiem rietumu magnetofoniem, mantām un naudas.

Jau tajā laikā viņi ņēma lielus kukuļus, mēs vienu ministra vietnieku iesēdinājām. Viņš bija paņēmis miljoniem dolāru vērtu pulksteņu kolekciju.

Domāju, ka pašā varas augšā ir aģenti. Un domāju, ka tagad amerikāņu, britu, vāciešu izlūkdienestiem un pasaules vadošajiem izlūkdienestiem ir aģenti Putina iekšējā lokā. Esmu par to pārliecināts," sacīja atvaļinātais FSB pulkvedis.

Gudkovs akcentēja, ka vairākiem Putina tuvākajiem cilvēkiem ir radinieki, kas dzīvo ārvalstīs.

"Viņi visi ir neaizsargāti. Putina guļamistabā zem viņa spilvena būs ziņojums. To nolasīs un nodos amerikāņu izlūkdienestiem.

Nav iespējams sevi aizsargāt situācijās, kad visa elite ir orientēta uz Rietumiem. Viņi saista savu bērnu un mazbērnu nākotni ar Rietumiem. Nav iespējams šos cilvēkus nesavervēt.

Es saprotu, ka amerikāņu izlūkdienestiem ir pilnīga informācija par to, kas notiek Kremlī. Viņi varbūt to nepublicē, bet parāda ASV prezidentam Džo Baidenam. Protams, neatšifrējot cilvēkus.

Un es saprotu, kāpēc Baidens ir tik pārliecināts, ka Krievija nav gatava izmantot kodolieročus."

Gudkovs uzskata, ka šo informāciju ASV saņem no Putina apkārtējiem, "kas vēlas dzīvot".

Atvaļinātais FSB pulkvedis sacīja, ka noziedzīgās Krievijas augstākā politiskā un militārā vadība ir histērijā. Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieks Valērijs Gerasimovs aprīļa beigās bija devies uz Ukrainu, kur guva ievainojumu mugurā.

Pēc Gudkova teiktā, Krievijas Federācijas augstākā politiskā un militārā vadība atrodas histērijā un "psihozes stāvoklī".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu