Eksperti: Covid-19 saslimstības rādītāji pieaug jau divas nedēļas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Viszemākā saslimstība ar Covid-19 šajā gadā bija maija beigās un jūnija sākumā. Kopš tā laika jau divas nedēļas saslimstības rādītāji kāpj. Neskatoties, ka masveida skrīningi netiek veikti, katru dienu konstatē diezgan daudz jaunu saslimšanas gadījumu – dažās dienās pat vairāk nekā 250 diennaktī, vēsta Latvijas Radio.

Daudzviet Eiropā pēdējo divu nedēļu laikā saslimstības ar Covid-19 rādītāji aug, informēja Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta vadītājs Jurijs Perevoščikovs.

Viņš īpaši izcēla Portugāli, kurā saslimstības rādītāji ceļas jau krietni ilgāku laiku – divus mēnešus. Tas esot skaidrojams ar jauna Covid-19 omikrona apakšpaveida uzliesmojumu lokāli Portugālē.

"Pieaugums, visticamāk, uz doto brīdi ir saistīts ar īpašiem cilvēku uzvedības momentiem, kas raksturīgi vasarai – cilvēki ceļo, cilvēki intensīvi komunicē, kontaktējas. Festivāli un visādi pasākumi notiek tagad pilnā sparā visur. Un arī iepriekšējos gados tādi vasaras pacēlumi bija redzami," stāstīja Perevoščikovs.

"No 7% pagājušajā nedēļā līdz apmēram 10% šis pieaugums novērots. Bet vajadzētu atzīmēt, ka mēs netestējamies vairāk – tātad testu skaits nav ietekmējis šo nelielo pieaugumu. Stacionāros mēs novērojam – tieši pēdējo septiņu dienu laikā pacientu skaits bija arī pieaudzis. Pagājušās nedēļas sākumā bija vidēji 26 pacienti ar pamata diagnozi Covid-19, tad šīs nedēļas pirmajās trīs dienās tie bija 44 pacienti. Nāves gadījumu skaits ir samazinājies pēdējo septiņu dienu laikā," stāstīja epidemiologs.

Savukārt infektologs Uga Dumpis uzskata, ka šobrīd atrodamies zemākajā saslimstības punktā un turpmāk situācija labāka nekļūs.

Piesardzību rada arī dažādi jauni Covid-19 omikrona paveidi, taču šobrīd nešķiet, ka tie radīs lielas problēmas.

Dumpis uzskata, ka, tuvojoties rudenim, riska grupām būs nepieciešama vēl viena balstvakcīna, taču viņš lielas cerības liek uz to, ka līdz tam ražotājiem jau būs izdevies izveidot potes, kuras strādātu specifiski uz Covid-19 omikrona paveidu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu