Svētki pilsētā, īpaši ievērojot drošības noteikumus
Vieni no azartiskākajiem līgotājiem ir tie, kuri svētkus svin pilsētā. Tomēr ugunsnelaimes var piemeklēt tos, kuri mēģinās Jāņu ugunskurus dedzināt atkritumu tvertnēs vai cept gaļu uz balkona - degošie atkritumi noteikti sabojās blakus esošās svinības, bet grils uz balkona piedūmos apkārtni un, iespējams, arī aizdedzinās blakus esošo kaimiņu balkonus.
Padoms
VUGD iesaka pilsētniekiem Jāņu svinēšanai pieiet radoši un iztikt bez netīša Jāņu ugunskura izveidošanas uz kaimiņu balkoniem.
Bērni svētkos jāpieskata ar dubultu uzmanību
Visu Līgo un Jāņu dienas svinību laikā nedrīkst aizmirst par bērniem - viņi šos svētkus nereti gaida vairāk par citiem. Redzot, kā pieaugušie gatavojas jautrai līgošanai, bērniem šķiet, ka arī viņiem šajā dienā ir ļauts padraiskoties. Lai mājās valdītu saticība un miers, Līgo svētkos bērniem ir jāuztic vainagu pīšana un galda klāšana, nevis ugunskuru kurināšana un gaļas cepšana.
Padoms
Jautra līgošana būs garantēta, ja bērni visu laiku būs vecāku redzeslokā.
Neaizmirsti mazgāt rokas un raugies, lai to dara arī Tavi bērni
Ievēro personīgo higiēnu, mazgā rokas pirms ēdiena sagatavošanas un ēšanas, un it īpaši pēc tualetes apmeklējuma. Personīgo higiēnu ievēro arī tad, ja svini svētkus vietā, kur ūdens pieejamība ir ierobežota.
Padoms
Vislabāk rokas mazgāt ar ziepēm, zem tekoša ūdens, bet, ja šādas iespējas nav, roku tīrīšanai var izmantot arī dezinfekcijas līdzekļus vai mitrās salvetes.
Uzmanies uzturā lietot pārtikas produktus, kam slikta smarža un garša
Nekvalitatīvs, ilgi stāvējis nepilnvērtīgi pagatavots vai ar nemazgātām rokām pagatavots ēdiens rada risku inficēties ar dažādu infekcijas slimību ierosinātājiem, un cilvēks var saslimt ar salmonelozi, trihinelozi, A hepatītu un citām slimībām.
Pārtikas produkti, kuru uzglabāšanai, pagatavošanai un lietošanai jāpievērš īpaša uzmanība, ir piena, gaļas un zivju izstrādājumi, kā arī olas un dažādi jau sagatavoti ēdieni (gatavie salāti un saldie ēdieni) vai pusfabrikāti.
Padoms
Gatavojot gaļu un zivis, atceries, ka tikai kārtīgi to izcepot vai uzvārot iespējams izsargāties no saslimšanas. Pagatavoto cienastu apēd tūlīt pēc pagatavošanas. Neapēsto ēdienu jāuzglabā vēsā vietā un noslēgtos traukos, lai tas nebojātos. Produkti (piemēram, gaļas salāti ar majonēzi vai lauku torte), kas visu Jāņu nakti stāvējuši uz svētku galda, nav labākā izvēle nākamā rīta brokastīm.
Plūcot jāņuzāles, izvēlies piemērotu apģērbu un pielāgo to tā, lai ērces nevarētu zem tā pakļūt
SPKC speciālisti iesaka izvairīties no iebrišanas aizaugušās, nekoptās pļavās un krūmājos. Ērces piesūkšanās rada risku saslimt ar ērču encefalītu, Laimas slimību un ērlihiozi. Ja ērce tomēr piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk. Atgādinām, ka ērces visbiežāk nokļūst uz garāmejošu cilvēku apaviem vai apģērba potīšu augstumā un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu.
Padoms
Bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze jāieliek biksēs. Ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces labi saskatāmas un tās iespējams savlaicīgi notraukt. Kā arī, atpūšoties brīvā dabā, ieteicams lietot kukaiņu atbaidīšanas līdzekļus - repelentus.
Ja tomēr drošas tradīcijas un ticējumus kāda iemesla dēļ nav izdevies ievērot vai arī notikusi kāda cita nelaime un nepieciešama operatīvo dienestu palīdzība, nekavējoties zvaniet uz neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta tālruni 113 vai uz vienoto ārkārtas situāciju tālruni 112, ja nepieciešama ugunsdzēsēju vai policijas palīdzība. Ja nepieciešama ģimenes ārstu palīdzība, zvaniet uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.