13 padomi drošai Līgo un Jāņu svinēšanai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sieviete pin vainagu.
Sieviete pin vainagu. Foto: Edijs Pālens/LETA

Šonedēļ Latvijā svinēsim Līgo un Jāņu dienu, kad neiztikt bez lustīgas svētku svinēšanas, ugunskuru kurināšanas, atpūtas dabā un peldēšanās. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) un Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) īpaši uzsver drošības noteikumu ievērošanu, lai svētkus un brīvdienas neaptumšotu traģiski nelaimes gadījumi. "Apollo.lv" apkopoja 13 padomus drošai svētku svinēšanai.

Diemžēl aizvadīto gadu statistika liecina, ka Līgo un Jāņu brīvdienas bijušas traģiskas daudzās latviešu saimēs. Pagājušā gadā ugunsgrēkos gāja bojā četri cilvēki, savukārt no ūdenstilpnēm tika izcelti astoņi bojāgājuši cilvēki. 

Pirms svētkiem jāparūpējas par savu mājokli

Ikviens īstens līgotājs un Jāņu bērns zina, ka svētkiem ir jāgatavojas laikus, lai pēdējā brīža steigā neaizmirstu būtiskas lietas. Pirms došanās uz svētku atzīmēšanas vietu, pārliecinieties, ka mājoklī visi ūdens krāni ir aizgriezti un gludeklis, kā arī citas elektroierīces izslēgtas. 

Padoms

No elektrotīkla atslēdziet visas iespējamās elektroierīces - mobilo telefonu lādētājus, datorus, televizorus un citas. Pārbaudiet arī apkures ierīces.

Svarīgi zināt precīzas svētku atzīmēšanas vietas koordinātas

Daudzi Līgo dienu dodas svinēt brīvā dabā pie radiem un draugiem. Ja iegaumēsiet svinību vietas adresi un apkārtni, tad, zvanot uz tālruņa numuru 112, Jūs bez minstināšanās varēsiet nosaukt savu atrašanās vietu un ugunsdzēsēji glābēji, mediķi vai policisti ātri atsteigsies palīgā.

Padoms

Kārtīgi izpētiet apkārtni. Pārliecinieties, ka zināt, kā izskaidrot nokļūšanu svinību vietā.

Jāņu zāles meklēt dodieties kompānijā un ar uzlādētu mobilo telefonu kabatā

Ierodoties svētku svinēšanas vietā, iesakām uzreiz drošā vietā nolikt mājas un automašīnas atslēgas, lai pēc svētkiem veiksmīgi vari atgriezties atpakaļ mājās.

Padoms

Dodoties pēc ziediem, meijām un ozola zariem, ņemiet līdzi uzlādētu mobilo telefonu, ūdeni un kādu līdzgaitnieku. Tad varēsiet neapmaldoties atrast atpakaļceļu, pārnest mājās visas Jāņu zāles un nenokavēt svinības.

Ugunskura vietu izvēlieties pārdomāti, izveidojot to drošu lieliem un maziem

Jāņu naktī Latvijā tiek dedzināti neskaitāmi ugunskuri, lai tie līgotājiem sniegtu gaismu no saules rieta līdz lēktam. Jāņu ugunskura vietu jāmāk sagatavot pēc visām sentēvu un ugunsdzēsēju tradīcijām.

Padoms

VUGD skaidro, ka galvenais ir atrast īsto un pareizo vietu šim svētku galvenajam simbolam - tā, lai tas visus apgaismo un silda, bet neko nenodedzina. Jāņu ugunskurs ir jākurina drošā attālumā no ēkām, kokiem, žogiem, piemēram, kādā klajā vietā, tomēr nekādā gadījumā mežā.

Pie atklātas uguns darbojas pieaugušie, ievērojot drošības noteikumus

Līgo svinības nav iedomājamas bez Jāņu siera, kvasa un labi iemarinēta šašlika. Gaļa (vai desiņas) sanāk sulīga un garšīga tad, ja tā tiek cepta uz stabilas virsmas novietota grila.

Padoms

Izvēlieties drošu un stabilu vietu gaļas cepšanas vietu, kas atrodas drošā attālumā no ēkām un kokiem.

Pirts, pelde un plosti – tikai skaidrā prātā

Līgo dienā daudzi līgotāji dodas arī uz pirti, lai svētkos lustētos tīri un balti. Pirtis jākurina tā, lai tās nepārvērstos par lieliem Jāņu ugunskuriem. Līgotāji, kuri dodas uz pirti vai arī peldēties pēc alkoholisku dzērienu nobaudīšanas, apdraud savu dzīvību. Ar reibumu galvā var likties, ka ne vien jūra ir līdz ceļiem, bet arī visas pārējās ūdenstilpes.

Padoms

Ja gribiet visus līgotājus redzēt arī Jāņu dienas rītā, tad neļaujiet draugam jautrā prātā un it sevišķi naktī doties pirtī, peldēties vai laivot.

Pāri ugunskuram lec pieaugušie, ievērojot drošības noteikumus

Tad, kad Līgo svinības rit pilnā sparā, Jāņu bērni gatavi lēkt pāri ugunskuram. Pāri ugunskuram var lēkt tikai tie līgotāji, kuri ir vismaz 18 gadus veci, pirms tam nav baudījuši kādu stiprāku dzērienu un sev mugurā nav uzvilkuši sintētiskas vai plandošas drēbes, kurās liesmiņai ieķerties.

Padoms

Ja šķiet, ka ugunskuru nepārleksi - nelec!

Papardes ziedu nemeklē vienatnē

Tiem, kuri Jāņu naktī dodas papardes ziedu meklējumos, ticējumos teikts, ka dziļi mežos papardes nemaz neaug, tāpēc pirms došanās iesakām skaļi paziņot papardes augšanas vietas, lai apmaldīšanās gadījumā pārējie zinātu, kur Jūs meklēt.

Padoms

Ja nu tomēr klusībā un vienatnē esat izlēmis, ka dosieties mežā papardes ziedu lūkoties, tad paņemiet līdzi uzlādētu mobilo telefonu un lukturīti.

Svētki pilsētā, īpaši ievērojot drošības noteikumus

Vieni no azartiskākajiem līgotājiem ir tie, kuri svētkus svin pilsētā. Tomēr ugunsnelaimes var piemeklēt tos, kuri mēģinās Jāņu ugunskurus dedzināt atkritumu tvertnēs vai cept gaļu uz balkona - degošie atkritumi noteikti sabojās blakus esošās svinības, bet grils uz balkona piedūmos apkārtni un, iespējams, arī aizdedzinās blakus esošo kaimiņu balkonus.

Padoms

VUGD iesaka pilsētniekiem Jāņu svinēšanai pieiet radoši un iztikt bez netīša Jāņu ugunskura izveidošanas uz kaimiņu balkoniem.

Bērni svētkos jāpieskata ar dubultu uzmanību

Visu Līgo un Jāņu dienas svinību laikā nedrīkst aizmirst par bērniem - viņi šos svētkus nereti gaida vairāk par citiem. Redzot, kā pieaugušie gatavojas jautrai līgošanai, bērniem šķiet, ka arī viņiem šajā dienā ir ļauts padraiskoties. Lai mājās valdītu saticība un miers, Līgo svētkos bērniem ir jāuztic vainagu pīšana un galda klāšana, nevis ugunskuru kurināšana un gaļas cepšana.

Padoms

Jautra līgošana būs garantēta, ja bērni visu laiku būs vecāku redzeslokā.

Neaizmirsti mazgāt rokas un raugies, lai to dara arī Tavi bērni

Ievēro personīgo higiēnu, mazgā rokas pirms ēdiena sagatavošanas un ēšanas, un it īpaši pēc tualetes apmeklējuma. Personīgo higiēnu ievēro arī tad, ja svini svētkus vietā, kur ūdens pieejamība ir ierobežota.

Padoms

Vislabāk rokas mazgāt ar ziepēm, zem tekoša ūdens, bet, ja šādas iespējas nav, roku tīrīšanai var izmantot arī dezinfekcijas līdzekļus vai mitrās salvetes.

Uzmanies uzturā lietot pārtikas produktus, kam slikta smarža un garša

Nekvalitatīvs, ilgi stāvējis nepilnvērtīgi pagatavots vai ar nemazgātām rokām pagatavots ēdiens rada risku inficēties ar dažādu infekcijas slimību ierosinātājiem, un cilvēks var saslimt ar salmonelozi, trihinelozi, A hepatītu un citām slimībām.

Pārtikas produkti, kuru uzglabāšanai, pagatavošanai un lietošanai jāpievērš īpaša uzmanība, ir piena, gaļas un zivju izstrādājumi, kā arī olas un dažādi jau sagatavoti ēdieni (gatavie salāti un saldie ēdieni) vai pusfabrikāti.

Padoms

Gatavojot gaļu un zivis, atceries, ka tikai kārtīgi to izcepot vai uzvārot iespējams izsargāties no saslimšanas. Pagatavoto cienastu apēd tūlīt pēc pagatavošanas. Neapēsto ēdienu jāuzglabā vēsā vietā un noslēgtos traukos, lai tas nebojātos. Produkti (piemēram, gaļas salāti ar majonēzi vai lauku torte), kas visu Jāņu nakti stāvējuši uz svētku galda, nav labākā izvēle nākamā rīta brokastīm.

Plūcot jāņuzāles, izvēlies piemērotu apģērbu un pielāgo to tā, lai ērces nevarētu zem tā pakļūt

SPKC speciālisti iesaka izvairīties no iebrišanas aizaugušās, nekoptās pļavās un krūmājos. Ērces piesūkšanās rada risku saslimt ar ērču encefalītu, Laimas slimību un ērlihiozi. Ja ērce tomēr piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk. Atgādinām, ka ērces visbiežāk nokļūst uz garāmejošu cilvēku apaviem vai apģērba potīšu augstumā un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu.

Padoms

Bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze jāieliek biksēs. Ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces labi saskatāmas un tās iespējams savlaicīgi notraukt. Kā arī, atpūšoties brīvā dabā, ieteicams lietot kukaiņu atbaidīšanas līdzekļus - repelentus.

Ja tomēr drošas tradīcijas un ticējumus kāda iemesla dēļ nav izdevies ievērot vai arī notikusi kāda cita nelaime un nepieciešama operatīvo dienestu palīdzība, nekavējoties zvaniet uz neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta tālruni 113 vai uz vienoto ārkārtas situāciju tālruni 112, ja nepieciešama ugunsdzēsēju vai policijas palīdzība. Ja nepieciešama ģimenes ārstu palīdzība, zvaniet uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu