"Youtube" video universitātes vietā. Kā indieši divos gados kļuvuši par finanšu pratības zvaigznēm

Ilustratīvs attēls. Foto: Sutipond Somnam/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kad sākās Covid-19 pandēmija, miljoniem cilvēku pasaulē nolēma apgūt finanšu pratību un izmēģināt roku akciju tirdzniecībā. Vienkārši un saprotami skaidrojot finanšu terminus un tirgus pārmaiņas, vairāki satura veidotāji vietnē "YouTube" ātri guva miljoniem atbalstītāju. Viņi novērojuši, ka jaunieši izvēlas skatīties "Youtube" tā vietā, lai studētu universitātē, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kad pasaulē sākās Covid-19 pandēmija un filmu studijas Mumbajā, Indijā, tika slēgtas, 23 gadus vecais filmu režisors Šivams Hatri nolēma apgūt prasmi, ko nebija iemācījies skolā vai koledžā, - pārvaldīt naudu. Viņš lasīja grāmatas un pamācības, bet ātri vien saprata, ka tieši "YouTube" platformā ir jauni satura veidotāji, kas stāsta par finansēm.

"Viņu videoklipi ir vienkārši un viegli saprotami. Un tie ir par dažādām tēmām," sacīja jaunietis. Viena no satura veidotājām, kurai Šivams sekoja, ir Račana Ranade. Sieviete "YouTube" ieguvusi 3,7 miljonus abonentu, vieglā valodā paskaidrojot sarežģītos finanšu terminus. Tas liecina, ka Indijas jaunie tehnoloģiju lietpratēji ir ieinteresēti šādā saturā.

Pirmo "YouTube" video viņa platformā ievietoja 2019. gada februārī un piecu mēnešu laikā jau ieguva 100 tūkstošus abonentu. Kopš tā brīža viņas popularitāte augusi kosmiskā ātrumā. Fanu pūļi bieži ielenc Ranadi un lūdz autogrāfus un iespēju kopā nofotografēties. Līdz šim šāda atpazīstamība bija tikai Bolivudas vai kriketa zvaigznēm.

Ranade ir filmu cienītāja un grūti saprotamus finanšu jēdzienus izskaidro ar citātiem no filmām. Pie vienas viņas biroja sienas ir citāti no Bolivudas superzvaigznes Šahruka Hana filmām. Piemēram, filmas "Kal Ho Naa Ho" citāts "neatkarīgi, vai ir rītdiena vai nav" apzīmē nepieciešamību iegādāties dzīvības apdrošināšanu. Sieviete norāda, ka visa pamatā ir mantra "vienkāršotas finanses".

Tieši tādu saturu vēlas jaunie Indijas investori. Miljoniem jaunu indiešu atvēra kontus, lai nodarbotos ar tirdzniecību, izmantojot tiešsaistes ieguldījumu pakalpojumus. Taču tikai trīs no 10 indiešiem ir finansiāli izglītoti, norāda oficiālās aptaujas. Viņi ļoti vēlas uzzināt, kā ātri un viegli nopelnīt naudu akciju tirgū vai ar uzņēmējdarbību.

Finanšu saturs ir viens no visstraujāk augošākajiem žanriem tiešsaistē. "Z paaudzei un mileniāļiem "Youtube" ir kā universitāte Indijā,"

norāda uzņēmējs Ankurs Variko, kurš veido video saturu par personīgajām finansēm, uzņēmējdarbību un produktivitāti. Vīrieša "YouTube" abonentu skaits ir tuvu diviem miljoniem.

Pateicoties milzīgai popularitātei, pagājušajā gadā Ankurs izdeva grāmatu "Do Epic Shit", kas ātri vien kļuva par bestselleru. Lai gan pastāv uzskats, ka Ankurs par sensāciju kļuva nakts laikā, viņš norāda, ka ar satura veidošanu nodarbojas jau gandrīz 10 gadu. Pandēmija izrādījās pagrieziena punkts. 

"Pēkšņi satura radītāji sāka piedāvāt ļoti daudz augstas kvalitātes satura. Bija auditorija, kurai atradās laiks un nauda, kā arī tirgus, kas bija ļoti labvēlīgs.

Tas viss bija spēcīgs veicinošu faktoru kopums - lēti dati, pieaugošā interneta izplatība un Indijas Z paaudzes un mileniāļu pāreja no televīzijas un drukas uz digitālo pasauli. Tas veido manus panākumus," norāda Ankurs.

Tieši jauniešus piesaista tēmas par naudu. "Tas ir kaut kas, ko mēs visi vēlamies saprast, bet iespēja to darīt ir reti," skaidro video satura radītājs.

Indijā gadiem ilgi apraidē ir biznesa kanāli, kuri tiešraidē pārraida finanšu tirgus ziņas. Taču galvenokārt tie ir paredzēti investoriem, kas gadiem ilgi nodarbojas ar investīcijām finanšu tirgos, nevis cilvēkiem, kas pirmo reizi nolēmuši investēt naudu.

Tieši tas ir segments "YouTube", kuru daudzi satura radītāji ir spējuši aizpildīt. Pateicoties panākumiem, reklāmdevēji un zīmolu vadītāji sadarbojas ar viņiem. Kā vēsta žurnāla "Forbes" dati, populārākie satura radītāji par video var saņemt 20 tūkstošus ASV dolāru. 

Eksperti atzinīgi vērtē, ka tagad finanšu izglītība ir kļuvusi daudz pieejamāka, bet viņi iesaka ievērot piesardzību. Lai gan biznesa ziņu kanāli tiek stingri regulēti, lielākā daļa satura radītāju darbojas pelēkajā zonā. Račana Ranade un Ankurs Variko neiesaka iegādāties konkrētas akcijas, taču daudzi citi satura radītāji piekopj šādu praksi. Nereti viņiem nav vajadzīgās specialitātes vai objektīvas spriestspējas.

"Runājot par ilgtermiņa ieguldījumiem, es uzticētos cilvēkiem, kuri ir piedzīvojuši vairākus tirgus ciklus.

Nākamie gadi būs īstais pārbaudījums, lai noteiktu, vai Indijas finanšu satura radītāju panākumi būs ilgstoši, vai tas bijis tikai īslaicīgs mirklis," norāda bijušais biznesa kanāla redaktors Govindrajs Ethirajs. 

Kriptovalūtu ierobežošana Indijā

Indija kļūst nedraudzīgāka pret kriptovalūtām. Novembrī Indijas valdība paziņoja par ieceri radīt jaunu, centrālās bankas izdotu digitālo valūtu, kā arī aizliegt teju visas kriptovalūtas. Tāpat 2021. gada sākumā bija iecere padarīt kriptovalūtu ieguvi, tirdzniecību un transakcijas par nelikumīgām. Premjerministrs Narendra Modi sacīja, ka "kriptovalūtas nedrīkst nonākt nepareizās rokās, kas var sabojāt mūsu jaunatni".

Indijas valdība bažījas, ka kriptovalūtas varētu tikt izmantotas terorisma finansēšanā un nelikumīgu iegūtu līdzekļu legalizācijā. Amatpersonas skeptiski izturas pret virtuālām valūtām, norādot uz to nestabilitāti un maldinošiem solījumiem investoriem.

Aplēses liecina, ka Āzijas trešajā lielākajā ekonomikā pašlaik kriptovalūta pieder 15-100 miljoniem iedzīvotāju.

Televīzijā, straumēšanas vietnēs un sociālajos medijos plašu reklāmas kampaņu īsteno Indijas vietējās kriptovalūtu biržas "CoinSwitchKuber", "CoinDCX" un citas.

2021. gada jūnijā Indijas centrālā banka paziņoja, ka strādā pie savas digitālās valūtas izveides, gatavojoties to laist tirgū jau gada beigās. Vienlaikus Indijas Rezervju banka pauda "nopietnas bažas" par privātajām kriptovalūtām, piemēram, "Bitcoin", "Ethereum" un citām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu