Raidījums: Dažus gadus pēc vakariņām ar Putinu Kalvītis kļuva par "Latvijas gāzes" vadītāju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
AS "Latvijas gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.
AS "Latvijas gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis. Foto: Zane Bitere / LETA

Bijušais ekspremjers Aigars Kalvītis ir Latvijas valstspiederīgais, kas visilgāk pavadījis laiku privātās sarunās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Tolaik Kalvītis bija privātpersona, bet vien dažus gadus vēlāk pēc zīmīgajām vakariņām kļuva par "Latvijas gāzes" valdes priekšsēdētāju, vēsta raidījums "Nekā Personīga. Faili".

Viens no Krievijas investīciju gigantiem "Vņeštorg-bank" 2009. gadā rīkoja forumu, kur piedalījās gan Krievijas valdības ministri, gan vietējie un ārvalstu politiķi, ekonomisti un miljardieri. Ieradās arī Putins, kas tobrīd ieņēma Krievijas premjerministra amatu. Ejot gar saaicināto rindām, Putins īpašu uzmanību pievērsa vienam no viesiem - Latvijas ekspremjeram Kalvītim.

"Esmu priecīgs uzrunāt tik reprezentatīvu auditoriju," teica Putins.

Starp pasākuma dalībniekiem tolaik bija vairāki Krievijai īpaši draudzīgi politikas un ekonomikas pārzinātāji, piemēram, Krievijas-Vācijas gāzes vadu projektā iesaistītais bijušais Vācijas kanclers Gerhards Šrēders

Kalvītis 2009. gada pasākuma programmā tika pieteikts kā prominents Latvijas politiķis un kopā ar naftas un alumīnija magnātiem piedalījās diskusijā par pārrobežu investīcijām.

Kā vēlāk atklājās, šo Putina īpašo uzmanību pret Kalvīti izskaidro iepriekšējā vakara notikumi vienā no Maskavas restorāniem.

"Vakar man bija privātas vakariņas ar Vladimiru Putinu, kur mēs pārrunājām Latvijas attiecības, kā tās ir attīstījušās kopš manas valdības laikiem, kā arī to, kādi varētu būt jaunie izaicinājumi. Privāti un labi pavadījām laiku," pastāstīja Kalvītis.

Kalvītis atzina, ka uzaicinājumu saņēmis no paša Putina.

Abi toreiz pārrunājuši nepieciešamību noslēgt uzņēmējiem svarīgos līgumus par investīciju aizsardzību un neaplikšanu ar dubultnodokļiem. Runāts par varbūtēju Krievijas tranzītkravu palielināšanu caur Latviju, Putins interesējies arī par "Parex bankas" likstām un bijis arī detalizēti informēts par visu, kas saistīts ar "Parex". Kalvītis norādīja, ka Putina interese par "Parex" nebija saistīta ar Krievijas vēlmi to pārpirkt.

"Ir cilvēki, kas tur vārdu un izdara lietas, kas ir norunātas. Mana politiskā pieredze ar Krievijas bijušo prezidentu un pašreizējo premjeru ir tāda - mēs sasniedzām rāmi, ko bijām norunājuši, un izdarījām to, kas bija abām valstīm ļoti vajadzīgs, kā arī neesam viens otru nekad piemānījuši," piebilda Kalvītis.

Viss kopā abu attiecībās radījis tādu progresu, ka Kalvītis kļuva par Putina labāko sarunu biedru. Tam visam neesot nekāda sakara ar paša Kalvīša biznesa interesēm starp Latviju un Krieviju. 

Kalvītis noliedza, ka pats plānotu iesaistīties kādā gāzes, elektroenerģijas vai telekomunikāciju projektā un secinājis, ka Krieviju Latvijā neinteresē neviena energobūve, izņemot atomstacijas celšanu mūsu pierobežā, ko iecerēts darīt triecienātrumā.

"Putins skaidri un gaiši man pateica, ka viņa galvenā prioritāte reģionā ir Kaļiņingradā uzcelt atomelektrostaciju visīsākajā laikā. Par to ir vienojušies arī ar "Siemens", kas ir sadarbības partneris Krievijas atomrūpniecībā," sacīja Kalvītis.

Gan Kalvītis, gan arī Ārlietu ministrija apstiprināja, ka tas bijis privāts brauciens. Kalvītis ministriju esot iepriekš informējis par gaidāmo tikšanos ar Putinu.

"Mums ir svarīgi izmantot katru iespēju, ja tāda parādās. Uzturēt dialogu ar Krievijas pārstāvjiem. Kaut kāds īpašs pilnvarojums ekspremjeram netika dots - viņš nevarēja runāt Latvijas valdības vai Latvijas valsts vārdā," norādīja bijušais ārlietu ministrs Māris Riekstiņš.

Video: "Nekā Personīga. Faili" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu