Sadarbojoties ar Kremli, personas Latvijā guvušas personisku un profesionālu labumu, norāda SAB

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: vaalaa/Shutterstock

Cilvēki, kuri cieši sadarbojušies ar dažādām Krievijas institūcijām, sekmējot Kremļa interešu īstenošanu, ir guvuši sadarbībā personisku un profesionālu labumu, piemēram, saņem finansējumu projektam un apmaksātiem braucieniem, norāda Satversmes aizsardzības birojs (SAB).

Bulgārijas izlūkdienestu rīcībā ir ziņas, ka daļa bulgāru žurnālistu, politiķu un citu sabiedrībā pazīstamu personu saņem no Krievijas 2000 eiro mēnesī par Maskavas propagandas izplatīšanu, nedēļas nogalē paziņojusi premjerministra kancelejas vadītāja Lena Borislavova.

Komentējot to, vai arī SAB rīcībā ir informācija, ka Latvijas žurnālisti, politiķi un citi sabiedrībā pazīstamas personas saņem no Krievijas naudu vai citādus labumus par Maskavas propagandas izplatīšanu, SAB skaidroja, ka Krievijas aktivitātes ilgstoši ir bijušas vērstas uz to, lai veidotu un stiprinātu ietekmes sviras Rietumvalstīs, tajā skaitā Latvijā - panāktu ietekmi uz kopējiem sabiedriski politiskajiem procesiem, kā arī īstenotu konkrētus ietekmes pasākumus un projektus.

Šajā darbā Kremlis ir licis uzsvarus gan uz ietekmes stiprināšanu informatīvajā telpā, gan sabiedriskajā un politiskajā vidē, veidojot tajā ietekmes aģentu tīklu.

Personas, kas cieši sadarbojas ar dažādām Krievijas institūcijām un sekmē Kremļa interešu īstenošanu, no šīs sadarbības gūst arī personisku vai profesionālu labumu - piemēram, tie ir izdevīgi nosacījumi un sakari biznesa veidošanai, iespēja saņemt finansējumu kādam projektam, atvieglotā veidā iegūt vīzas uz Krieviju, doties apmaksātā braucienā uz kādu starptautisku pasākumu, saņemt atzinību un iegūt atpazīstamību noteiktās aprindās u. tml.

Visbiežāk atlīdzības gūšana par konkrētiem pakalpojumiem nav skaidri definēta, tomēr iegūtajiem labumiem ir vērā ņemama nozīme sadarbības uzturēšanai.

SAB atturējās publiski komentēt konkrētus piemērus, par ko informācija ir iegūta operatīvās darbības rezultātā. Par iespējamo apdraudējumu un drošības riskiem SAB regulāri informē Latvijas augstākās amatpersonas.

Ņemot vērā dienesta darbības specifiku, citā Latvijas specdienestā - Valsts drošības dienestā - komentārus par konkrētām personām nesniedza.

Jau ziņots, ka sarunā ar radiostaciju "Darik" Borislavova paskaidrojusi, ka maksāts tiek bulgāru politiķiem, slaveniem žurnālistiem, analītiķiem, politikas zinātniekiem un citām personām, kas parādās sabiedriskajos medijos, un ka Krievija tādējādi cenšas veidot sabiedrisko domu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu