ASV Neatkarības dienas šāvējam izvirzītas vairākas apsūdzības slepkavībā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

21 gadus vecajam Robertam Krimo, kurš aizturēts par ASV Neatkarības dienas gājiena apšaudīšanu Čikāgas piepilsētā Hailendparkā, otrdien tika izvirzītas septiņas apsūdzības pirmās pakāpes slepkavībā, paziņoja prokurori.

Ilinoisas štata prokurors Leikas apgabalā Ēriks Rainhārts sacīja, ka Robertam Krimo no Ilinoisas štata Haivudas pilsētas var tikt izvirzīti vēl vairāki desmiti apsūdzību.

Ja Krimo tiks atzīts par vainīgu, viņam var tikt piespriests mūža ieslodzījums bez priekšlaicīgas atbrīvošanas iespējām.

Krimo, maskēšanās nolūkā ģērbies sieviešu drēbēs, pirmdien atklāja uguni uz gājienu no kādas ēkas jumta, nogalinot septiņus un ievainojot vairāk nekā 35 cilvēkus. Upuru skaits pieauga līdz septiņiem, kad viens no ievainotajiem otrdien nomira slimnīcā.

Krimo tika aizturēts bez starpgadījumiem, kad policija apturēja viņa automašīnu uz šosejas pie Čikāgas. Iepriekš policija bija publiskojusi sudrabkrāsas automobiļa "Honda Fit" fotoattēlu, norādot, ka aizdomās turamais, iespējams, pārvietojas ar šo automašīnu.

Policijas preses sekretārs Kristofers Kovelli paziņoja, ka uzbrukuma motīvs vēl nav noskaidrots. "Mēs uzskatām, ka Krimo plānoja šo uzbrukumu vairākas nedēļas" un rīkojās viens, sacīja Kovelli. "Mums pagaidām nav informācijas, lai izteiktu pieņēmumu, ka [šis uzbrukums] bijis rasistiski motivēts, vai ka to motivētu reliģija vai jebkāds cits aizsargāts statuss," viņš piebilda.

Krimo bija reperis ar skatuves vārdu "Awake The Rapper" un viņa dziesmu teksti un videoklipi nereti vēstījuši par vardarbību. Kādā videoklipā, kurā izmantota animācija, redzams vīrietis, kurš notēmējis šauteni, zemē guļošs līķis, vīrieša krūtis, no kurām plūst asinis, un šāvējs, kurš pacēlis rokas, ierodoties policijas automašīnām.

Policija 2019.gadā divreiz bija izsaukta uz Krimo mājokli. Vienreiz tas notika, lai izmeklētu pašnāvības mēģinājumu, bet otrajā reizē kāds radinieks paziņoja, ka Krimo draudējis "nogalināt katru" šajā ģimenē. Policija tad atsavināja 16 nažus, dunci un zobenu šajā mājoklī, bet nevienu neaizturēja.

Kovelli pastāstīja, ka Krimo pa ugunsdzēsēju kāpnēm nokļuvis uz ēkas jumta, no kuras varēja pārredzēt gājiena maršrutu, un izšāvis vairāk nekā 70 zalves no jaudīgas šautenes, kas bija "līdzīga [šautenei] AR-15". Tas bija viens no viņa legāli nopirktiem šaujamieročiem.

"Krimo bija ģērbies sieviešu drēbēs, un izmeklētāji uzskata, ka viņš to darījis, lai slēptu savus sejas tetovējumus un savu identitāti, un lai varētu vieglāk aizbēgt kopā ar citiem cilvēkiem, kas glābās no šī haosa," sacīja Kovelli.

Krimo pēc apšaudes devās uz savas mātes mājokli, kas atradās netālu, un aizņēmās viņas automobili. Viņš tika aizturēts pēc apmēram astoņām stundām.

Hailendparka ar apmēram 30 000 iedzīvotāju atrodas Mičigana ezera krastā uz ziemeļiem no Čikāgas. To apdzīvo galvenokārt turīgi baltie amerikāņi, kuru lielais vairākums ir Demokrātu partijas piekritēji. Hailendparkā dzīvojušas vairākas Nacionālās basketbola asociācijas kluba Čikāgas "Bulls" zvaigznes, viņu vidū arī Maikls Džordans.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu