VIDEO ⟩ "Vislabākā vieta." Pensionāri 40 gadus dzīvo antisanitāros apstākļos tomātu siltumnīcā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Netālu no apdzīvotas vietas Pļaviņās antisanitāros apstākļos dzīvo senioru pāris. 40 gadus viņi bez ūdens un elektrības mīt tomātu siltumnīcā un uz sociālo aprūpes centru pārcelties atsakās, vēsta raidījums "Bez Tabu". 

Rīteru ciemā Pļaviņu pusē pussabrukušā mājā dzīvo seniori. Andris ir ļoti savārdzis un ar grūtībām pārvietojas. Viņa novārgusī dzīvesbiedre guļ gultā. Miteklī valda antisanitāri apstākļi, smaka, citā telpā uz grīdas atrodas prāva izkārnījumu kaudze.

Andris norāda ka "cilvēks pierod pie visa, vēlāk liekas, ka tā ir vislabākā vieta". 

"Insults bija, paiet nevaru, redzi vienai acij zaudēju. Agrāk gāju ogas lasīt, pārdevu, uz Rīgu braucu, kad bija spēks. Viņas veselība… viņa ēd, tā normāli, tikai tas, ka knapi paiet var, dzirde un redze švaka," stāsta Andris.

Seniori norāda, ka ārsts viņu veselības stāvokli nav pārbaudījis ļoti ilgi, vismaz 20 gadus.

Grausts agrāk celts kā tomātu siltumnīca, Andris savām rokām to uzcēlis pirms 42 gadiem. Tomātu siltumnīcā vīrietis dzīvo jau 40 gadus. Agrāk kopā ar citu sievieti dzīvoja miteklī netālu esošajā daudzdzīvokļu namā.

Senioriem ir niecīgas pensijas, no kurām maksā apkaimes iedzīvotājiem par malkas un pārtikas sagādāšanu. Līdzcilvēki palīdzot arī bez atlīdzības.

"Viņam [Andrim] nebija pases. Viņš nevarēja saņemt pensiju. Satiku pastnieci, kura teica, ka tagad beidzot nokārtojis dokumentus, saņem pensiju. Diezgan skaudri.

Mums ir gateris, pieved viņam malku. Pats to sazāģē. Tā jau palīdz cilvēki, tiešām palīdz. Ar apģērbu arī palīdz, šķirojam drēbes, ko atdodam viņam. Skaudra dzīve. Sieviete guļ uz gultas un diezgan neadekvāta. Ziemā mēs viņus pieskatām," norāda apkaimes iedzīvotāja.

Vietējie iedzīvotāji sacīja, ka sociālie darbinieki zina par senioru dzīves apstākļiem un veselības stāvokli. Sociālajā dienestā norādīja, ka vizītēs būdā pie sirmgalvjiem darbinieki dodas regulāri.

"Lai pārliecinātos, ka cilvēki ir dzīvi, braucam pie viņiem diezgan regulāri. Piedāvājam sociālo palīdzību, piemēram, pabalstus, pakalpojumus, bet no visiem pakalpojumiem, kā piemēram, došanos uz sociālās aprūpes centru, aprūpes mājās, pārcelties uz citu vietu viņi ar savu parakstu atsakās.

Esam rezervējuši vietas sociālās aprūpes centrā, bet ticamība, ka viņi piekritīs, ir neliela," stāsta Aizkraukles novada Sociālā dienesta vadītājs Edvarts Pāvulēns.

Sociālie darbinieki informēja, ka turpinās skaidrot un pārliecināt seniorus, ka piekrist palīdzībai ir viņu interesēs. Andris atklāj, ka rudenī, iespējams, piekritīs pārvākties uz dzīvi citviet.

Video: Raidījuma "Bez tabu" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu