ReTV: Elksniņa rīcība izraisa sašutumu. Varētu lemt par viņa atcelšanu no amata (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Andrejs Elksniņš.
Andrejs Elksniņš. Foto: Ekrānuzņēmums no "ReTV" sižeta.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artrūrs Toms Plešs ("Attīstībai/Par") varētu lemt par Daugavpils mēra, partijas "Saskaņa" biedra Andreja Elksniņa atstādināšanu no amata saistībā ar viņa dalību Baltkrievijas ģenerālkonsulāta rīkotās svinībās, vēsta ReTV Ziņu dienests. 

Šāda rīcība ir drauds valsts drošībai, piekrīt iekšlietu ministrs un līdzšinējais Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs, turpretī viens no "Saskaņas" līderiem Jānis Urbanovičs Elksniņu nenosoda.

ReTV un portāla Čaika.lv informācija par to, ka Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš kādā šīs pilsētas restorānā nesen piedalījies svinībās par godu Baltkrievijas neatkarības dienai, izraisījusi sašutuma un kritikas vilni. Neizpratni ReTV Ziņām pauž arī iekšlietu ministrs.

Kristaps Eklons, iekšlietu ministrs: "Lukašenko Baltkrievija atbalsta Krievijas karu pret Ukrainu un aktīvi piedalās Krievijas propagandas izplatīšanā. Abu valstu izplatīto dezinformāciju izjūtam arī Latvijā - Baltkrievijas varas organizētā hibrīdkara apstākļos un Krievijas izvērstās karadarbības dēļ.

Tas ir ļoti slikts signāls Latvijas sabiedrībai, kas nekādā veidā neveicina saliedētību un valsts drošību."

Māris Kučinskis, līdzšinējais Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs (Liepājas partija): "No valstiskā redzējuma tas ir valsts apdraudējums, tas pat ir ļoti slikti, jo pašvaldības iedzīvotāji, pašvaldības cilvēki ļoti skatās uz savu vadītāju; viņa redzamība un popularitāte ir daudz augstāka nekā valdībai vai parlamentam."

Kučinskis arī norāda, ka ilgtermiņā vēlams paaugstināt likumdošanas prasības pret lielo pilsētu vadītājiem, proti, lemjot par pielaidēm darbam ar valsts noslēpumu.

Māris Kučinskis: "Tas iegūtu arī pozitīvu pienesumu valsts sadarbībai ar pašvaldībām, jo citos gadījumos - un pierobežā tas pat ir stipri aktuāli – es domāju, ka pilsētu un novadu vadītājiem ir jāzina daudzas lietas, par ko bieži vien publiski nerunā."

Atbildot uz ReTV Ziņu dienesta jautājumu, vai varētu lemt par Elksniņa atcelšanu no Daugavpils domes priekšsēdētāja amata, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministrs pauda, ka šāds scenārijs esot iespējams.

Artūrs Toms Plešs, VARAM ministrs (AP): "No šāda viedokļa arī jūsu minētais scenārijs, protams, ir iespējams, bet šajā brīdī svarīgākais ir sagaidīt no Elksniņa nepieciešamos skaidrojumus."

Partijā "Saskaņa", kas nosodījusi Krievijas agresiju Ukrainā, par Elksniņa rīcību neesot spriests. Viens no līderiem Nils Ušakovs no komentāra izvairījās, taču valdes priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs, izteikdams personisko viedokli, ReTV sacīja, ka partijas biedru nenosoda.

Urbanovičs: Daugavpils pilsētas galvai ir jāseko līdzi Daugavpils iedzīvotāju noskaņojumiem, kurus nosaka tuvība robežai ar Baltkrieviju. Arī liela daļa iedzīvotāju Daugavpilī ir ar saknēm Baltkrievijā un viņi jūt līdzi Baltkrievijas tautai. Līdz ar to Baltkrievijas tautas svētki Daugavpils mēram ir svarīgi. Tas jau nenozīmē, ka viņš atbalsta režīmu vai visu, ko dara režīms un tā vadonis Lukašenko. Es tā to vērtēju personīgi.

Žurnāliste: Bet šos svētkus jau nerīkoja Baltkrievijas tauta, bet oficiālās varas pārstāvji.

Urbanovičs: Atvainojiet, viņi pārstāv Baltkrievijas tautu. Baltkrievijas tautas pārstāvji ir tādi, kādi viņi ir.”

Vēsturnieku apkopotā informācija liecina, ka Baltkrievijas Neatkarības diena 3. jūlijā tiek svinēta, kopš šajā valstī pie varas ir Aleksandrs Lukašenko. Šis datums ir arī Minskas atbrīvošanas diena no vācu okupācijas Otrajā pasaules karā.

Tautā tiek atzīmēti arī citi Baltkrievijas neatkarības datumi. Tikmēr pagaidām nav atbildes uz jautājumu, kad atbildīgais ministrs lems par Elksniņa tālāko darbu. Un arī Elksniņš ReTV Ziņu dienestam sasniedzams nebija, taču vakar pēc publikācijas viņš sociālās saziņas platformās pauda, ka mediji viņu pataisot par valsts nodevēju.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu