LTV: Latvija piesakās 1400 vakcīnu devām pret pērtiķu bakām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Mongkolchon Akesin/shutterstock.com

Latvija pieteikusies uz vakcīnām pret pērtiķu bakām, ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Latvijas Zāļu valsts aģentūras (ZVA) Zāļu reģistrācijas departamenta vadītāja vietniece Ineta Popēna raidījumam norādīja: "Šobrīd ražotājs šos datus ir iesniedzis Eiropas Zāļu aģentūrā, un eksperti rūpīgi pārskata, vai tie ir pietiekami, lai pierādītu, ka vakcīna patiešām ir efektīva pret pērtiķu bakām. Agrākos laikos pret bakām vakcinēja pilnīgi visus zīdaiņus neilgi pēc dzimšanas, bet nu jau gadus 40 tas nav ticis vairs darīts."

Pērtiķu baku vakcinācijas kursam būs vajadzīgas divas vakcīnas devas, kas jāievada ar četru nedēļu laika intervālu.

Eiropas Komisija (EK) pašlaik organizē vienoto iepirkumu, kurā Latvijai šobrīd pienākas 1400 devas.

Tas ir minimālais piegādājamais daudzums. Pēc Nacionālā veselības dienesta (NVD) sniegtās informācijas, pirmās vakcīnas paredzētas ievadīšanai ārstniecības iestāžu darbiniekiem, kuri būs ciešā kontaktā ar pērtiķu baku slimniekiem.

"Mediķi arī ir vieni no tiem, kuriem rekomendē vakcinēties. Bet attiecīgi tie mediķi, kas arī strādā ar šiem saslimušajiem. Šobrīd rekomendācijās tā [vakcīna] ir iesakāma kontaktpersonām," raidījumam norāda SPKC pārstāve Ilze Arāja.

Jau ziņots, ka šī gada maija sākumā Lielbritānijā kādam indivīdam, kas nesen bija atceļojis no Nigērijas, tika diagnosticētas pērtiķu bakas. Kopš tā laika par saslimšanas gadījumiem ar pērtiķu bakām ir paziņojušas vairākas valstis, un pērtiķu baku uzliesmojums turpina izplatīties.

Līdz 2022.gada 8.jūnijam neendēmiskajās valstīs nav reģistrēts neviens nāves gadījums, kas būtu saistīts ar pērtiķu baku uzliesmojumu, tomēr par nāves gadījumiem ir ziņots no endēmiskajām valstīm Āfrikā.

Epidemioloģiskie dati liecina par vietējo infekcijas transmisiju jeb izplatību Eiropā, savukārt Pasaules Veselības organizācija (PVO) norāda, ka pat viens pērtiķu baku gadījums neendēmiskā valstī ir jāuzskata par uzliesmojumu.

Arī Latvijā šī gada 3.jūnijā tika ziņots par diviem laboratoriski apstiprinātiem pērtiķu baku gadījumiem.

Saskaņā Epidemioloģiskās drošības likumam pērtiķu bakas ir klasificējamas kā bīstama infekcijas slimība. Tā ir reta, bakām līdzīga slimība, kas tiek pārnesta no cilvēka uz cilvēku - ciešā saskarē ar infekciozu materiālu no inficētās personas ādas bojājumiem -, kā arī ar elpceļu pilieniem, atrodoties ilgstošā tuvā kontaktā jeb ar seju pret seju, un ar slimnieku kontaminēto jeb piesārņoto vidi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu