Pēc PETA sūdzības muzejs Vācijā aizliedz mākslas instalāciju, kurā nogalina mušas (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Deimiena Hērsta mākslas instalācija 2012. gadā Londonas mākslas muzejā "Tate Modern".
Deimiena Hērsta mākslas instalācija 2012. gadā Londonas mākslas muzejā "Tate Modern". Foto: 1XRUN/ Facebook

Mākslinieka Deimiena Hērsta skandalozā mākslas instalācija, kurā redzams mirstošu mušu bars, ir izņemta no kāda Vācijas muzeja izstādes, vēsta medijs "Insider".

Laikmetīgās mākslas muzejs Vācijas pilsētā Volfsburgā demontēja instalāciju ar nosaukumu "Simts gadi (1990)" ("A Hundred Years (1990)")  pēc tam, kad dzīvnieku tiesību bezpeļņas organizācija PETA Volfsburgas pilsētai iesniedza sūdzību.

Likumi Vācijā aizliedz nogalināt vai ievainot dzīvniekus, ja tam nav svarīgs iemesls.

"Mēs domājām, ka mušas neietilpst Dzīvnieku aizsardzības likumā," Vācijas medijam "Braunschweiger Zeitung" stāsta muzeja direktors Andreas Beitins.

Deimiena Hērsta mākslas instalācija 2012. gadā Londonas mākslas muzejā "Tate Modern".
Deimiena Hērsta mākslas instalācija 2012. gadā Londonas mākslas muzejā "Tate Modern". Foto: 1XRUN/ Facebook

Muzeja izpilddirektors Otmārs Bēmers Vācijas ziņu aģentūrai sacīja, ka muzejs sazināsies ar mākslinieku, lai noskaidrotu, vai viņš būtu gatavs pārveidot savu mākslas darbu, dzīvo kukaiņu vietā izmantojot mākslīgās mušas.

"PETA" savā paziņojumā izstādi asi nosoda.

"Dzīvnieku nogalināšanai nav nekāda sakara ar mākslu, tā tikai parāda to cilvēku augstprātību, kuru intereses nekas nevar apstādināt," sarunā ar mediju "Braunschweiger Zeitung" sacīja PETA pārstāvis Vācijā Pīters Hefkens.

Mākslas instalācija sastāv no stikla būra, kas sadalīts divās daļās. Vienā pusē no olām izšķiļas jaundzimušās mušas, kuras pēc tam pa caurumu ielido otrā stikla būra pusē, kur gaisma ir tik spilgta, ka tā ielidojušās mušas sadedzina līdz nāvei. Iepriekšējā instalācijas versijā bija arī govs galva, kas mušas piesaistīja lidot uz otru būra pusi.

Deimiena Hērsta mākslas instalācija.
Deimiena Hērsta mākslas instalācija. Foto: Lorenzo Venieri/ Facebook

Hērsts ir pazīstams ar savu provokatīvo mākslu, kurā attēloti miruši dzīvnieki. Viņš jau iepriekš ar savu rīcību ir sadusmojis PETA pārstāvjus un citus dzīvnieku tiesību aktīvistus. 2017. gada mākslas tirgus vietnes "Artnet" rakstā tika lēsts, ka Hērsts savā mākslā ir attēlojis gandrīz vienu miljonu mirušu dzīvnieku, no kuriem lielākā daļa ir kukaiņi, piemēram, tauriņi un mušas. Viņa darbi joprojām ir vieni no pārdotākajiem pasaulē.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu