Zemnieks no Zalves cer uz infrastruktūras sakārtošanu jaunā militārā poligona izveides laikā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Z/s "Pumpuri" īpašnieks Nauris Smirnovs, kura zemes īpašums atrodas blakus plānotā Zalves poligona teritorijai.
Z/s "Pumpuri" īpašnieks Nauris Smirnovs, kura zemes īpašums atrodas blakus plānotā Zalves poligona teritorijai. Foto: Evija Trifanova/LETA

Zemnieks no Zalves Nauris Smirnovs cer uz infrastruktūras sakārtošanu, veidojot jauno militāro poligonu Zalves pusē.

Sarunā ar aģentūru LETA saimniecības "Pumpuri" īpašnieks atzina, ka pagasta ceļi ir sliktā stāvoklī, bet armijai tie būs vajadzīgi. Pagastā līdz šim tikai atbildējuši, ka nepietiek naudas. Savukārt poligons būs valsts nozīmes objekts un finansējumu ceļiem varētu piešķirt.

Līdzīgi kā citi apkārtējo pagastu iedzīvotāji, Smirnovs atzina, ka trūkst informācijas par poligonu. Tās ir tikai tik, cik varot iegūt no plašsaziņas līdzekļiem.

Izpētot publiskoto poligona karti, viņam esot skaidrs, ka iezīmēta ļoti liela teritorija, vismaz 10 000 hektāru, savukārt oficiāli tiekot runāts tikai par aptuveni 1000 hektāriem slēgtās teritorijas.

Neesot arī skaidrs, kur būs karaspēka bāze, kurā dzīvos karavīri.

Spriežot pēc publiskotās kartes, kas esot ļoti vispārīga, zemnieks sapratis, ka poligons pienāk faktiski līdz viņa lauka malai. Kā tas būs dzīvē, to varot tikai minēt.

Smirnova lielākās bažas ir par to, ka valsts varētu nacionalizēt viņa galveno ražošanas resursu - zemi, jo līdzvērtīgu, par tādu cenu, visticamāk, tuvumā dabūt vairs nebūs iespējams. Zalvē vēsturiski esot zemāka lauksaimniecībā izmantojamās zemes cena, nekā citviet, jo zemnieku esot maz un nav lielas konkurences.

Smirnovs arī neredz iespējas ar pašreizējiem cilvēkresursiem Zalvē nodrošināt kādus papildu pakalpojumus poligona vajadzībām, jo cilvēku faktiski vairs neesot. Skola slēgta pirms vairāk nekā 10 gadiem, palikuši tikai pensionāri. Tie bērni, kuri vēl ir, uz skolu tiekot vesti uz kaimiņu pagastiem. Vienīgā cerība esot, ja cilvēki atgriezīsies un atdzims uzņēmējdarbība.

Smirnovs nodarbojas ar graudaugu un rapša audzēšanu, šobrīd apsaimnieko vairāk nekā 500 hektārus zemes. Lielākais lauks, kas, iespējams, robežosies ar jauno Zalves poligonu, ir vairāk nekā 100 hektārus liels.

Liela daļa šī lauka tiekot nomāta. Drīz beigsies ilgtermiņa nomas līgums un būs ar zemes īpašnieku jāvienojas par jauna līguma slēgšanu. Taču līdz tam būtu jābūt skaidrībai, vai zemi vēl varēs apsaimniekot vai nē, vai arī viņam jācīnās par zemi kaimiņu pagastos.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, zemnieku saimniecība "Pumpuri" reģistrēta 1996.gadā. Pēdējo 15 gadu laikā saimniecības apgrozījums no pāri par 100 000 eiro palielinājies līdz vairāk nekā pusmiljonam eiro, bet peļņa pieaugusi no pārdesmit tūkstošiem eiro līdz aptuveni 200 000 eiro.

LETA jau ziņoja, ka militāro bāzi un poligonu Latvijā plānots veidot Aizkraukles un Jēkabpils novados. Lielākā daļa īpašumu, kuros plānots veidot poligonu, pieder valsts AS "Latvijas valsts meži".

Zalves militārais poligons aizņemtu apmēram 1000 hektāru. Poligonu varētu izveidot pusotra līdz divu gadu laikā. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) norādīja, ka militārā bāze netiks uzbūvēta strauji, bet tā attīstīsies pakāpeniski.

"Gada laikā varētu nonākt līdz telšu pilsētiņai, bet jau vēlāk būvēt lielāku infrastruktūru," pauda Pabriks.

Aizsardzības ministrs neminēja, cik varētu izmaksāt jaunās militārā bāzes izbūve, bet piebilda, ka summa būs zināma rudenī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu