"ReTV": Talsu novada deputāta izteikumos sēdes laikā saklausa aicinājumu uz vardarbību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Kamil Zajaczkowski/Shutterstock

Ja Saeimas deputātu izteikumi publiskajā telpā uzmanību pievērš biežāk, tad pašvaldību politiķu darbs norit salīdzinoši klusāk. Tāpēc vietvaru deputātu ētikas problēmas nav nonākušas ekspertu redzeslokā, vēsta "ReTV Ziņas".

Talsu novada domes deputātu publiskā komunikācija rada signālu, ka problēmas tomēr ir, un "Sabiedrība par atklātību – Delna" aicina gan Saeimu, gan pašvaldības Ētikas kodeksus aktualizēt, pielāgojot tos mūsdienām un iekļaujot arī komunikāciju sociālajos medijos.

"Man nospļauties par iedzīvotājiem", "Ar tādu vadību es arī nekad nenāktu šeit strādāt", "Aicinu jūs novilkt kurpes, nostāties uz zemes un kādreiz paskatīties, kas notiek apkārt" - šie ir tikai daži no vairāku deputātu izteicieniem vienā no Talsu novada domes sēdēm.

Izskatot jautājumu par Ilgtspējīgas vides attīstības komisijas izveidi, partijas "Mēs – Talsiem un novadam" deputāts Edgars Zelderis, piedaloties attālināti, izsaka pat draudus: "Molotova kokteili vajadzētu iemest Sandrai klēpī. Tad no viņas būtu kaut kas labāks."

Deputāts pēc tam skaidroja, ka šādi izteicies, jo esot bijis nokaitināts, ko veicina krīze pašvaldības darbā.

Talsu novada domes priekšsēdētāja Sandra Pētersone, kurai deputāta komentārs bija veltīts, uzskata, ka paust nepatiku šādā veidā nav pieņemami.

Latvijas Pašvaldību savienības padomniece juridiskajos jautājumos Vineta Reitere uzskata, ka deputāta izteikumos ir saklausāms aicinājums uz vardarbību.

Talsu novada pašvaldībā Ētikas kodekss ir tikai darbiniekiem. Tāds savulaik bija arī deputātiem, un Ētikas komisijā ir izskatīti viena deputāta izteikumi. Pēc pašu deputātu uzskatiem, ka viņi nevar vērtēt kolēģu darbu, un, ņemot vērā, ka komisija izsaka vien aizrādījumu, bet tālākas rīcības neseko, pirms diviem gadiem Ētikas kodekss atcelts, komisija darbu beidza.

Talsu novada domes priekšsēdētāja sola rosināt Ētikas komisiju atjaunot.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu