Kanādā nošauj vīrieti, kurš bija turēts aizdomās par 20. gadsimta asiņaināko teroraktu aviācijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Kanādas rietumu pilsētā Vankūverā ceturtdien tika nošauts vīrietis, kurš bija turēts aizdomās, bet attaisnots lidsabiedrības "Air India" lidmašīnu spridzināšanās, kurās 1985.gadā gāja bojā 331 cilvēks, ziņoja vietējie mediji.

Ripudamans Singhs Maliks, kurš kādreiz bija atbalstījis sikhu separātistu Khalistānas kustību, bet 2005.gadā tika attaisnots "Air India" lidmašīnu spridzināšanās pierādījumu trūkuma dēļ, ceturtdien tika nošauts pie sava apģērbu veikala. Viņš nomira notikuma vietā.

Policijas konsteble Sarbdžita Sangha atzina notikušo par mērķētu atentātu. Viņa piebilda, ka automašīna, ar kuru braukuši šāvēji, tika atrasta aizdedzināta dažu kilometru attālumā. Domājams, ka šāvēji pēc tam aizbrauca ar citu automašīnu, kuru tagad meklē policija.

"Air India" 182.reisa lidmašīna 1985.gadā tika uzspridzināta Īrijas piekrastes tuvumā, nogalinot visus 329 pasažierus un apkalpes locekļus. Tas bija upuru skaita ziņā lielākais terorakts aviācijā pirms 2001.gada 11.septembra teroraktiem ASV.

Tajā pašā laikā cits spridzeklis eksplodēja Tokijas Naritas lidostā, nogalinot divus darbiniekus, kas iekrāva bagāžu "Air India" lidmašīnā.

Abi spridzekļi, kas atradās čemodānos, vēlāk tika izsekoti līdz Vankūverai, kur dzīvo liela sikhu imigrantu kopiena.

Saistībā ar šo divkāršo teroraktu tika notiesāts tikai Inderdžits Singhs Rejats, kuru atzina par vainīgu spridzekļu izgatavošanā un melošanā spridzināšanā apsūdzēto prāvās.

Maliks un Adžaibs Singhs Bagri tika turēti aizdomās šo sprādzienu sarīkošanā, bet 2005.gadā tika attaisnoti. Rejats 2016.gadā tika atbrīvots pirms termiņa, kad divus gadu desmitus bija pavadījis cietumā.

Divkāršais terorakts notika laikā, kad Indijā tika īstenotas represijas pret sikhiem, kas cīnījās par savas valsts Khalistānas izveidošanu. Tiek uzskatīts, ka tas tika sarīkots kā atriebība par Indijas karavīru iebrukumu sikhu Zelta templī Amritsarā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu