VIDEO ⟩ Staķis un Lange informē par okupantu pieminekļa nojaukšanu Pārdaugavā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Policijas norobežojošā lenta un plakāti Ukrainas karoga krāsās pie pieminekļu kompleksa Uzvaras parkā dienu pirms 9. maija.
Policijas norobežojošā lenta un plakāti Ukrainas karoga krāsās pie pieminekļu kompleksa Uzvaras parkā dienu pirms 9. maija. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Šodien Rīgas domē notiks preses konference, kurā tiks sniegta informācija saistībā ar padomju armijas karavīru pieminekļa nojaukšanu Pārdaugavā. Preses konferenci tiešraidē varēs vērot arī portālā "Apollo.lv".

VIDEO: Preses konference

Šodien notiks arī kārtējā pašvaldības darba grupas sanāksme, kas pārrauga minētā pieminekļa demontāžas procesu.

Preses konference notiks pēc sanāksmes ap plkst.12 rātsnama 5. stāva vestibilā.

Preses konferencē piedalīsies Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP) un pilsētas izpilddirektors Jānis Lange.

Darba grupa izveidota, lai veicinātu mērķtiecīgu, koordinētu Rīgas pašvaldības un valsts institūciju sadarbību pieminekļa demontāžai.

Kā ziņots, valdība ceturtdien atbalstīja 69 padomju un nacistisko režīmu slavinošu pieminekļu, piemiņas zīmju, piemiņas vietu un citu objektu demontāžu.

23.jūnijā stājās spēkā likums "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā", saskaņā ar kuru publiskajā ārtelpā, publiskajā būvē vai publiskas personas iekštelpā, izņemot akreditētus muzejus, aizliegts eksponēt pieminekļus, piemiņas zīmes, piemiņas plāksnes, piemiņas vietas, arhitektoniskus vai mākslinieciskus veidojumus un citus objektus, kas izvietoti Latvijas teritorijā kopš 1940.gada un atbilst vismaz vienam no noteiktajiem kritērijiem - tie slavina PSRS vai nacistiskās Vācijas okupācijas varu, ar to saistītu notikumu vai personu, tie slavina totalitārismu, vardarbību, militāru agresiju, karu un kara ideoloģiju vai arī tie ietver padomju varas vai nacisma simbolus.

Atbilstoši likumam ticis noteikts, ka Rīgā, Uzvaras parkā esošais monuments ir demontējams, savukārt iepriekš minētajiem kritērijiem atbilstošus demontējamos objektus nosaka Ministru kabinets.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde, biedrība "Latvijas Mākslinieku savienība" un Latvijas Okupācijas muzejs jūnija beigās pēc demontējamo objektu izvērtēšanas nolēma, ka demontējami ir 69 objekti.

Demontēšanai piedāvātās vietas ir visos Latvijas vēsturiskajos novados, 23 pašvaldību teritorijās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu