Alūksnē varētu pārdēvēt Pleskavas ielu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Alūksnes panorāma. Ilustratīvs attēls.
Alūksnes panorāma. Ilustratīvs attēls. Foto: Bargais/Shutterstock

Pēc novada iedzīvotāju ierosinājuma saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā Alūksnē varētu pārdēvēt Pleskavas ielu, ziņo Alūksnes novada pašvaldība.

Vietvara ir vērsusies Valsts valodas centrā (VVC), kas savā atbildes vēstulē nosaukumu "Pleskavas iela" ir atzinis par neatbilstošu vietvārdu informācijas noteikumu prasībām attiecībā uz oficiālo vietvārdu, jo šis vietvārds neiekļaujas latviskajā kultūrvidē, nesekmē tās vērtību saglabāšanu un attīstību, un neatbilst Latvijas vēstures tradīcijām.

VVC pašvaldībai ieteicis veikt ielas nosaukuma maiņu un piedāvājis izvēlēties kādu no trīs variantiem - Jaunalūksnes iela, Kolberģa iela vai Mārkalnes iela.

VVC vēstulē pašvaldībai norāda, ka piedāvātie varianti pilnībā atbilst ielu un ceļu nosaukumu veidošanas pamatprincipiem latviešu valodā - nosaukt ielu pēc tuvākas vai tālākas apdzīvotas vietas, kurp tā ved.

Alūksnes novada domes Tautsaimniecības komitejā šonedēļ deputāti iepazinās ar VVC vēstules saturu un vienojās uzklausīt iedzīvotāju viedokļus par kādu no trim piedāvātajiem ielas nosaukuma variantiem.

Līdz 29.jūlijam iedzīvotāji var paust viedokli par to, vai Pleskavas ielai ir jāmaina nosaukums un, ja ielas nosaukums jāmaina, kurš no piedāvātajiem trim nosaukuma variantiem būtu piemērotāks.

LETA jau ziņoja, ka Ogrē Revolucionāra Jāņa Fabriciusa vārds ielas nosaukumā nomainīts ar nacionālā partizāna Kārļa Kvanta vārdu, bet Pionieru iela Ciemupē turpmāk būs Celmlaužu iela.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu