Krāsainu ķimikāliju sajaukšana mājas apstākļos. "TikTok" izplatās bīstams trends

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: ZickHeart/ Shutterstock

Pēdējā gada laikā video, kuros redzams, kā tualetes podos, vannās vai izlietnēs tiek izlieti dažādi mājsaimniecības tīrīšanas līdzekļi, ir kļuvuši par ļoti populāru video veidu vietnē "TikTok", kas pazīstams ar tēmturi #productoverload. Eksperti brīdina, ka "TikTok" tendence sajaukt tīrīšanas ķimikālijas var būt kaitīga videi un potenciāli bīstama cilvēku veselībai, vēsta medijs "Insider".

Šajos video parasti ir redzami dažādi spilgtu krāsu tīrīšanas līdzekļi - šķidrs balinātājs, trauku mazgājamais līdzeklis, universālais tīrīšanas līdzeklis, pulverveida balinātājs, veļas mīkstinātājs un putojoši tīrīšanas aerosoli.

"TikTok" sekotāji nereti paši pieprasa, lai video veidotāji rada konkrētas krāsu kombinācijas.

@athomewithrachael Answer to @barbiebreath.69 (1 of 2) #NissanShowUp #homewithrachael #cleantok #productoverload #overload #toiletscrubbing #mixingchemicals #asmr ♬ original sound - Rachael

Komentētāji bieži slavē video redzamās spilgtās krāsas un apgalvo, ka aerosolu izsmidzināšanas un mēbeļu tīrīšanas skaņa izraisa patīkamas sajūtas, pazīstamas ar nosaukumu "ASMR".

Tomēr trenda kritiķi apgalvo, ka šī tendence var būt kaitīga videi vai dažos gadījumos bīstama pašiem "TikTok" video veidotājiem, jo viņi kopā sajauc vairākas ķīmiskas vielas, kurām var būt negaidīta iedarbība. 

Deivs Rūdžs strādā tīrīšanas uzņēmumā "React". Viņš stāsta, ka tīrīšanas līdzekļu ķimikālijas "tiek ražotas tā, ka tās ir efektīvas, ja tiek izmantotas katra atsevišķi un saskaņā ar instrukcijām, tāpēc to sajaukšana nerada nekādas priekšrocības; tas var pat samazināt to efektivitāti."

Lietojot pārāk daudz šo līdzekļu, var tikt sabojātas arī pašu tiktokeru tualetes, izlietnes un vannas. Savukārt Ādams Līčs, kuram pieder uzņēmums, kurā ražo dušas, stāsta, ka "kaitīgas ķīmiskās vielas bojā emalju, kas atrodama uz izlietnes, vannas un dušas, kā rezultātā uz virsmām palielinās baktēriju daudzums."

Turklāt cilvēki vienā šāda video filmēšanas reizē patērē lielu produktu daudzumu, kas atstāj negatīvu ietekmi uz vidi.

@cleaningmamabee Reply to @ily.chqrls0 🐳 🌈 🤍 request for #emojiclean really liked this one!! Hope you enjoy🥰🙏🏼 #toiletoverload #toiletscrub #cleaningasmr #amsrcleaning #asmr #asmrsounds #spongesqueezing #scrubbing #scrubbingasmr #cleaningtherapy4u #cleantok #cleaningtiktok #oddlysatisfying #satisfyingcleans #satisfying #xyzbca #fypシ゚viral #fypシ #fyp #foryoupage #foryou #productoverload #spongesqueezingasmr #asmrtingles #cleaning #clean #scrubdaddy #mixingchemicals #scrub #asmrtiktoks #stress #relief #fyyyy ♬ original sound - Cleaning Mama Bee🐝

Jūras ekoloģijas speciāliste Debora Brosnana skaidro, ka video redzamie ķīmisko produktu savienojumi var traucēt jūras iemītnieku dzīvi:

"Ūdenī ieliets balinātājs, kura sastāvā ir hlors, reaģē ar citām ķīmiskām vielām un izraisa dioksīnu veidošanos, kas kaitē cilvēkiem un savvaļas dzīvniekiem. Pētījumi liecina, ka tas veicina putnu un zivju populācijas samazināšanos."

Viņa piebilst, ka, nonākuši jūrā, dioksīni sadalās gadiem ilgi.

"Produktu daudzums, kas tiek izmantots katrā no šiem videoklipiem, ir lielāks nekā daudzās mājsaimniecībās sešu mēnešu laikā,"

stāsta Ričards Lejs, kuram ir vairāk nekā 15 gadu darba pieredze notekūdeņu nozarē.

Dženifera Nīdhema izmanto "TikTok" platformu, lai izglītotu vienu miljonu sekotāju par labākajiem tīrīšanas līdzekļu izmantošanas veidiem. Pēc tam, kad viņa "TikTok" ieraudzīja vairākus bīstamā trenda video, sieviete publiski izteica bažas par ķimikāliju jaukšanas kaitējumu cilvēku veselībai. 

@cleanwithjen #stitch with @organised___chaos ✍️ DO ✍️ NOT✍️MIX✍️CLEANING✍️CHEMICALS #cleanwithjen #safecleaning #tidytok ♬ original sound - Clean With Jen

Lai gan nav ziņots par nāves gadījumiem, kas būtu tieši saistīti ar šāda tipa video veidošanu, tomēr tīrīšanas līdzekļu sajaukšana pagātnē ir izraisījusi letālus gadījumus.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu