Konstatē atsevišķus krāpšanas gadījumus ar viltotām depozīta zīmēm

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Depozīta iepakojumu automātiskā depozīta punkta taromāts.
Depozīta iepakojumu automātiskā depozīta punkta taromāts. Foto: Evija Trifanova/LETA

SIA "Depozīta iepakojuma operators" (DIO) līdz šim konstatējis atsevišķus krāpšanas gadījumus ar viltotām depozīta zīmēm, taču masveida krāpšanās nav novērota, informēja DIO mediju koordinatore Dārta Katrīne Salna.

Pirmajos mēnešos tika konstatēti mēģinājumi uz nemarķētiem iepakojumiem, par kuriem nav iemaksāta depozīta maksa, līmētas depozīta zīmes, taču šie gadījumi tika fiksēti un novērsti. Visi taromāti ir aprīkoti ar tehniskiem risinājumiem, kas analizē nodotā iepakojuma formu, svaru, materiālu un citus parametrus, lai mazinātu krāpniecības riskus, skaidro Salna.

DIO atgādina, ka visas vietas, kurās ir uzstādīti taromāti, ir aprīkotas ar video novērošanu. Līdzšinējā pieredze rāda, ka veikalu drošības dienesti strādā ļoti operatīvi un ātri identificē vainīgās personas un iepakojuma nodošanas laiku, un nodod šo informāciju tālāk tiesībsargājošajām institūcijām.

Runājot par atsevišķu pircēju novērojamiem, ka tirgotāji pamanās iekasēt depozīta maksu arī par tādiem iepakojumiem, kuri nav reģistrēti sistēmā, Salna uzsver, ka tā ir tirgotāju atbildība norādīt korektas cenu zīmes pie produktiem, tostarp depozīta maksas pie tiem iepakojumiem, kas ir iekļauti un piereģistrēti depozīta sistēmā.

Salna atzīst, ka var rasties cilvēciska rakstura kļūdas, un gadījumos, ja depozīta maksa tikusi iekasēta par iepakojumu bez depozīta zīmes, jāsaglabā pirkuma čeks un jāvēršas pie tirgotāja.

Kā vēstīts, pagājušajā nedēļā Jēkabpilī policija aizturēja kādu vīrieti par to, ka depozīta sistēmas āra kioska taromātā viņš mēģinājis nodot pudeles, uz kuru etiķetēm bija uzlīmēti viltoti depozīta sistēmas simboli.

Valsts policija turpina skaidrot notikušā apstākļus un vērš uzmanību, ka atbilstoši Krimināllikuma 180. pantam par krāpšanu nelielā apmērā var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu