Pirmo reizi 11 gadu laikā Eiropas Centrālā banka palielinājusi bāzes procentlikmi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eiropas Centrālā banka.
Eiropas Centrālā banka. Foto: ilolab/Shutterstock

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien, 21. jūlijā, lēmusi palielināt bāzes procentlikmi, tādējādi īstenojot pirmo paaugstinājumu pēdējos 11 gados.

ECB padomes sēdē Frankfurtēt galveno bāzes procentlikmi nolemts palielināt par 0,5 procentpunktiem - līdz 0,5%.

Padome arī nolēma palielināt noguldījumu iespējas uz nakti likmi līdz 0% un aizdevumu iespējas uz nakti likmi līdz 0,75%. Abas šīs likmes arī palielinātas par 0,5 procentpunktiem.

Bāzes procentlikme un aizdevumu iespējas uz nakti likme bija spēkā kopš 2016. gada 16. marta, bet noguldījumu iespējas uz nakti likme - kopš 2019. gada 18. septembra.

Banka norādīja, ka procentu likmju palielināšana palīdzēs cīnīties ar augsto inflāciju un nodrošinās to, ka pieprasījuma apstākļi atbildīs bankas inflācijas mērķu sasniegšanai vidējā termiņā.

ECB arī pavēstīja, ka procentu likmes turpmāk varētu tikt palielinātas atkārtoti atkarībā no situācijas attīstības.

Vienlaikus ECB sniedza pirmo ieskatu attiecībā uz jaunu krīzes pārvarēšanas instrumentu, lai atsevišķās eirozonas valstīs cīnītos ar saspīlētu situāciju obligāciju tirgū.

Šo instrumentu paredzēts ieviest kā atbildi uz neseno aizņēmumu izmaksu pieaugumu, kas visbiežāk novērojams tādās eirozonas dalībvalstīs ar augstām parādsaistībām kā Itālijā.

"Mērķtiecīga obligāciju pirkšanas programma var tikt aktivizēta, lai cīnītos pret nepamatotu, haotisku tirgus dinamiku, kas nopietni apdraud monetārās politikas īstenošanu eirozonā", teikts ECB paziņojumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu