No trīs Ukrainas ostām Melnajā jūrā varētu atsākt sūtīt labību, norāda deputāts

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Only Fabrizio/Shutterstock

Labības sūtījumi, ko apturēja Krievijas iebrukums Ukrainā, varētu tikt atsākti no trīs Ukrainas ostām Melnajā jūrā, ceturtdien, 21. jūlijā, sacīja Ukrainas delegācijas loceklis, parlamenta deputāts Rustems Umerovs.

Ukrainai un Krievijai ir notikušas sarunas ar Turcijas un ANO starpniecību, apspriežot vienošanos graudu eksporta atbloķēšanai.

"Eksports notiktu caur trim ostām: Odesu, Dienvidu un Čornomorsku. Taču nākotnē mēs ceram, ka varēsim to paplašināt," žurnālistiem sacīja Umerovs.

Viņš piebilda, ka sūtījumu drošību uzraudzīs ANO novērošanas grupa, kas atrodas Stambulā.

Umerovs arī sacīja, ka paredzamās vienošanās ietvaros Krievijas kuģus nedrīkstētu ielaist Ukrainas ūdeņos.

"Mēs viņiem neuzticamies, pat ja viņi paraksta līgumu ar ANO. Šī ir agresorvalsts," viņš piebilda.

Pirmajās tiešajās sarunās starp karojošo pušu militārajām delegācijām kopš marta, kurās pagājušajā nedēļā Stambulā piedalījās Turcijas un ANO amatpersonas, tika izstrādāts sākotnējais strupceļa risināšanas projekts.

Krievija februārī sāka pilna mēroga karu pret Ukrainu un ir ieņēmusi dažas Melnās jūras ostas, bet bombardē citas, arī galveno Ukrainas labības eksporta ostu Odesā.

Ukraina arī izvietojusi mīnas ap dažām ostām, lai aizsargātos pret Krievijas uzbrukumu.

Ukrainas lauksaimniecības sektors ir svarīgs labības avots pasaules tirgos, īpaši Tuvajos Austrumos un Āfrikā, kur situācija ap pārtikas nodrošinājumu ir sevišķi saspringta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu