Spānijā atklāts dzīvībai bīstamais Krimas-Kongo drudža gadījums

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: RossHelen/Shutterstock

Spānijas Kastīlijas un Leonas reģionā slimnīcā hospitalizēts pusmūža vīrietis, kuram diagnosticēts Krimas-Kongo hemorāģiskais drudzis, ceturtdien, 21. jūlijā, paziņoja varas iestādes, vēsta Francijas televīzijas ziņu tīkls "EuroNews".

Slimība, kuras mirstības rādītājs saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem ir no 10% līdz 40%, pirmo reizi tika konstatēta Krimā 1944. gadā.

Tā bieži sastopama Āfrikā, Balkānos, Tuvajos Austrumos un Āzijā un retāk citur Eiropā. PVO norāda, ka tā var izplatīties starp cilvēkiem ciešā saskarē ar asinīm vai ķermeņa šķidrumiem.

Jaunākajā Spānijas gadījumā vīrietis vispirms tika nogādāts vietējā slimnīcā Leonas ziemeļrietumu pilsētā, kad viņam pēc ērces piesūkšanās parādījās slimības simptomi, un vēlāk ceturtdien, 21. jūlijā, ar militāro lidmašīnu tika pārvests uz citu slimnīcu, paziņoja Aizsardzības ministrija.

"Viņam ir ērces kodums, un viņa stāvoklis joprojām ir stabils, neraugoties uz klīnisko smagumu, ko šī patoloģija ietver," teikts vietējo veselības iestāžu paziņojumā.

Ērces piesūkšanās vai saskare ar dzīvnieku asinīm vai audiem ir biežs slimības cēlonis, kas agrīnā stadijā rada tādus simptomus kā drudzis, muskuļu sāpes, reiboņi, acu sāpes, jutība pret gaismu, vemšana un iekaisis kakls, un var izraisīt orgānu mazspēju un iekšēju asiņošanu.

Spānijā pirmais saslimšanas gadījums ar Krimas-Kongo hemorāģisko drudzi tika konstatēts 2011. gadā, un 2016. gadā kāds spānis nomira pēc tam, kad pēc ērces piesūkšanās viņam tika diagnosticēta šī slimība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu