DDoS uzbrukumi vērsti pret "Cert.lv" un Ārlietu ministrijas interneta resursiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kiberuzbrukums. Ilustratīvs foto.
Kiberuzbrukums. Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Pagājušajā nedēļā pastiprinātus piekļuves atteices jeb DDoS uzbrukumus piedzīvojuši informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" un Ārlietu ministrijas interneta resursi, sacīja "Cert.lv" pārstāve Līga Besere.

Tāpat pagājušajā nedēļā DDoS uzbrukumi vērsti pret vietni "likumi.lv", kādu mediju platformu, finanšu institūciju un vairāku valsts iestāžu tīmekļa vietnēm.

Besere norādīja, ka šie uzbrukumi saistāmi ar Krievijas agresīvo politiku atbalstošu grupējumu aktivitātēm. Lielākā daļa šo uzbrukumu bija ar nebūtisku ietekmi uz sniegtajiem pakalpojumiem un tie veiksmīgi atvairīti.

Pagājušajā nedēļā tika novēroti arī vairāki pret valsts iestādēm vērsti mērķēti pikšķerēšanas uzbrukumi, kuri veikti ar mērķi izvilināt šo iestāžu darbinieku lietotājvārdus un paroles, taču visi šie uzbrukumu mēģinājumi bija neveiksmīgi.

Vienlaikus "Cert.lv" pārstāve atgādina, ka iedzīvotājiem jābūt uzmanīgiem, jo "krāpnieki arī vasarā ne uz mirkli neatslābst, gan publicējot maldinošas reklāmas un aicinot investēt kriptovalūtā, gan cenšoties radīt satraukumu un pamudināt uz steigā veiktām neapdomīgām darbībām, piemēram, savu personas datu atklāšanu vai maksājumu izdarīšanu, e-pastos biedējot ar aizturētiem pasta sūtījumiem vai sodiem par prettiesiskām darbībām".

Pamanot krāpnieciskas aktivitātes internetā, aicinām par tām ziņot "Cert.lv", savukārt papildu drošībai jebkuram iedzīvotājam vai uzņēmumam bez maksas iespējams izmantot "Cert.lv" un ".lv" domēnu reģistra "Nic.lv" uzturēto DNS ugunsmūri, kurā regulāri tiek papildināta informācija par krāpnieciskajām vietnēm, kas apdraud Latvijas iedzīvotājus.

Kopumā situācija Latvijas kibertelpā vērtējama kā stabila, bet ar augstu riska potenciālu plašākiem incidentiem, tomēr situācija tiek veiksmīgi kontrolēta, un "Cert.lv" sadarbībā ar partneriem turpina uzraudzīt tajā notiekošo, norādīja "Cert.lv" pārstāve.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu