"Šis, iespējams, ir pirmais šāda veida gadījums pasaulē." Meitenes, kura 12 gadus dzīvoja ar 90 grādu leņķī saliektu kaklu, stāsts

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: afsheengul786/ Instagram

Afšīna Gula no Pakistānas desmit mēnešu vecumā izkrita no savas māsas rokām, kā rezultātā viņas kakls tika pagriezts 90 grādu leņķī. Daudzus gadus meitene cīnījās, lai nokļūtu Indijā pie ārsta, kas viņu izārstētu, vēsta raidsabiedrība BBC.

13 gadus vecā Afšīna Gula atšķiras no citiem vienaudžiem. Meitene ir jaunākā atvase septiņu bērnu ģimenē. Viņa nekad nav gājusi skolā vai spēlējusies ar draugiem.

Tā ir noticis bērnības traumas dēļ. Desmit mēnešu vecumā viņa izkrita no māsas rokām. Meitenes kakls saliecās 90 grādu leņķī. Vecāki viņu aizveda pie ārsta, kurš iedeva zāles un ap kaklu atbalstam aplika jostu, taču tas nepalīdzēja, un viņas veselības stāvoklis tikai pasliktinājās.

"Viņa nevarēja staigāt, ēst vai runāt. Agrāk viņa vienkārši gulēja uz zemes, un mēs viņai visur palīdzējām," atceras Afšīnas māte Džamila. Mamma piebilst, ka ģimene finansiāli nevarēja atļauties turpmāku ārstēšanu.

Afšīnai ir arī diagnosticēta cerebrālā trieka — viņa iemācījās staigāt sešu gadu vecumā, runāt - astoņu. Lēnā attīstība viņu vēl vairāk atšķīra no citiem bērniem.

12 savas dzīves gadus Afšīna, ciešot sāpes, pavadīja mājās. 

Tomēr viņas dzīve mainījās šī gada martā, kad Indijas ārsts veiksmīgi veica operāciju viņas izliektajam kaklam. Speciālists ģimenei piedāvāja veikt operāciju bez maksas.

Četrus mēnešus pēc operācijas meitene var staigāt, runāt un ēst pati. Operācijas brūces ir sadzijušas. Katru nedēļu, sazvanoties caur "Skype", ārsts viņu pārbauda.

"Viņa ir nedaudz vāja un joprojām nevar iet uz skolu, bet ārsts saka, ka ar laiku situācija uzlabosies," skaidro meitenes brālis.

"Mēs esam tik laimīgi – ārsts izglāba manas māsas dzīvību. Viņš mums ir eņģelis," saka puisis.

"Šis, iespējams, ir pirmais šāda veida gadījums pasaulē," uzskata ārsts.

Afšīnai pirms galvenās kakla operācijas tika veiktas divas citas operācijas, un pēc tās sekoja vēl viena. Svarīgākā operācija tika veikta februārī. Tā ilga sešas stundas, kuru laikā ārsti pusaudzes galvaskausu piestiprināja pie mugurkaula kakla daļas, tā panākot, lai kakls būtu taisns.

Operācija bija veiksmīga. Ārsts stāsta, ka meitene ilgi nebūtu bez tās izdzīvojusi.

Lai gan viņa joprojām ir lēnāka nekā citi bērni, turklāt daudzi par to viņu nosoda, taču brālis ir cerību pilns: "Ar laiku kļūs labāk. Šobrīd esmu laimīgs, ka mana māsa ir dzīva un priecīga."

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu