Drīzumā Eiropas Savienība varētu piedzīvot arī ogļu trūkumu (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: small smile/Shutterstock

Drīzumā Eiropa varētu piedzīvot arī ogļu trūkumu. Lai gan Eiropas Savienība (ES) vēlas samazināt emisijas, ogļu patēriņš pieaug, vēsta Latvijas Radio.

Saskaņā ar Starptautiskās Enerģētikas aģentūras datiem, ogļu patēriņš pasaulē šogad sasniegs rekordu, ES patēriņam pieaugot par 7%.

Problēmu rada tas, ka ES pēc nedēļas tiks atņemts tās lielākais ogļu piegādātājs. Proti, dalībvalstis aprīlī noteica sankcijas Krievijas oglēm, aizliedzot turpmāku importu, sākot no 10. augusta.

Tas nozīmē, ka 2 miljoni tonnu ogļu, ko vēl jūlijā bija plānots saņemt no Krievijas, būs pēdējais šāds sūtījums, izdevumam "Politico" sacīja tirgus izpētes uzņēmuma "Argus Media" vecākais analītiķis Alekss Takrahs.

Viņaprāt, ņemot vērā gan šīs sankcijas, gan nopietnas loģistikas problēmas saistībā ar ogļu iegūšanu un transportēšanu no citurienes, ogļu iegūšana pietiekamā apjomā šajā ziemā noteikti būs izaicinājums.

ES dalībvalstis saskarsies ar "ārkārtīgi augstām cenām", jo visā blokā parasti tiek izmantotas īpaši augstas kaloritātes ogles, norādīja Takrahs.

Spēkstacijām parasti ir savas noliktavas, un ogles, kuras tām nevar piegādāt, parasti tiek uzglabātas ostās, lai gaidītu tālāku transportēšanu, taču ogļu uzkrāšanas vietas Eiropas ostās tuvojas maksimālajam līmenim.

Saskaņā ar ogļu tirdzniecības asociācijas “Euracoal” datiem ostās iestrēguši aptuveni 8 miljoni tonnu ogļu. Deficīts, visticamāk, visintensīvāk būs jūtams Polijā un Vācijā. Lai samazinātu gāzes patēriņu, arī Vācija intensīvāk izmanto ogles.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu