Pelosi noslēgusi vizīti Taivānā. Notikušais izraisījis milzīgu Pekinas sašutumu (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi trešdien noslēgusi vizīti Taivānā.

Šī vizīte izraisījusi milzīgu Pekinas sašutumu. Televīzijas tiešraidē bija redzams, kā Taibei Sunšaņas lidostā Pelosi atvadās no pavadītājiem un iekāpj ASV bruņoto spēku lidmašīnā, kas pēc tam paceļas gaisā.

Jau ziņots, ka Pelosi ar Kongresa delegāciju ieradās vizītē Taivānā otrdienas vakarā.

Tūlīt pēc Pelosi ierašanās Taivānā uz Ķinas Ārlietu ministriju tika izsaukts ASV vēstnieks, kuram tika izteikts protests. Savukārt Ķīnas bruņotie spēki sāka militārās mācības ap Taivānu, kuru laikā paredzēta tālas darbības kaujas munīcijas izšaušana Taivānas šaurumā.

Pelosi ir augstākā ASV amatpersona, kas ieradusies Taivānā 25 gadu laikā.

Tiekoties ar Taivānas prezidenti Cai Inveņu Pelosi paziņoja, ka ASV apņēmība saglabāt demokrātiju Taivānā un citur pasaulē ir dzelžaina.

"Šodien pasaule ir izvēles starp demokrātiju un autokrātiju priekšā. Amerikas apņēmība saglabāt demokrātiju šeit, Taivānā, un visā pasaulē joprojām ir dzelžaina," sacīja Pelosi.

Spīkere arī uzsvēra, ka viņas vadītā Kongresa delegācija "ieradusies Taivānā, lai vienprātīgi un skaidri paziņotu, ka mēs neatteiksimies no apņēmības [atbalstīt] Taivānu".

Kongress ir "apņēmības pilns [atbalstīt] Taivānas drošību, lai Taivāna visiedarbīgākajā veidā spētu sevi aizstāvēt", sacīja ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkere.

Pelosi ir augstākā ASV amatpersona, kas ieradusies Taivānā 25 gadu laikā.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas uzskata Taivānu par savas teritorijas daļu.

Demokrātiskā Taivāna dzīvo pastāvīgu Ķīnas iebrukuma draudu apstākļos.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu