Ekskluzīva saruna ar populāro ukraiņu dziedātāju Svetlanu Lobodu, kura, bēgot no kara, apmetusies Latvijā

Foto: Publicitātes foto
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ar labdarības koncertu Ukrainas atbalstam 14. augustā Andrejsalas jaunajā atpūtas vietā "Wondersala"  uzstāsies populārā ukraiņu dziedātāja Svetlana Loboda. Īsi pirms koncerta RUS TVNET izdevās sazināties ar mākslinieci, kura apstiprināja, ka, glābjoties no kara, ir apmetusies Latvijā. Viņa arī pastāstīja, kā jūtas šajā sarežģītajā laikā, kad viņas dzimteni posta okupantu spēki.

Kur jūs šobrīd dzīvojat? Vai varat apstiprināt baumas, ka pašlaik jūsu mājas ir Latvijā?

Manas mājas ir tur, kur ir manas saknes, kur esmu dzimusi un augusi, kur ir mana ģimene un draugi. Šobrīd Ukrainā notiek karš, un daudzas sievietes ar bērniem ir pieņēmušas sev smagu lēmumu – uz laiku aizbraukt no Ukrainas prom, tur, kur bērnu dzīvības netiek apdraudētas.

Man pašai nācās pieņemt vairākus lēmumus, kas nebija viegli. Un jā, šobrīd es ar ģimeni dzīvoju Latvijā.

Svetlana Loboda ar meitām Rīgā.
Svetlana Loboda ar meitām Rīgā. Foto: Svetlanas Lobodas personīgais arhīvs.

Jūsu sociālajos tīklos arvien vairāk parādās kadri no Latvijas. Tiešraidē no mēģinājuma fonā varēja dzirdēt latviešu valodu. Vai jūs mēģināt kādā no vietējām studijām?

Jā, tieši tā. Mēģinājumi notiek tepat Rīgā. Tagad man ir jauna mūziķu komanda - visi puiši ir latvieši.

Kopā ar viņiem jau mēnesi mēģinām manu solo programmu gaidāmajai turnejai. Notiek aktīva gatavošanās maniem koncertiem Eiropā un Amerikā.

Video: Fragments no mēģinājuma Rīgā

Nesen jūsu sociālajos tīklos bija fotogrāfijas, kur jūsu meita Evandželīna ir redzama ar vietējo mūziķi Aleksu Silveru. Vai tas bija no kāda pasākuma?

Evočka mācās vietējā mūzikas skolā, nodarbojas ar aktiermākslu un apmeklē vokālās nodarbības. Un ar viņu strādā brīnišķīgi skolotāji, mūziķi Alekss un Džūlija.

Par fotogrāfiju, kas bija manā īsajā stāstiņā, - mēs to uzņēmām Evas priekšnesuma laikā. Es atnācu viņu tajā dienā atbalstīt.

Kā jūs uzņem Rīgā, Latvijā? Kāda bija sadarbība ar vietējiem mūziķiem, veidojot videoklipu dziesmai "Молитва" ("Lūgšana")?

Man ļoti patīk Latvijas daba, patīk vakaros pastaigāties pa krastmalu, īpaši - vērot saulrietus. Šī nodarbe vienmēr nomierina un sakārto domas.

Ļoti mierīgi un patīkami cilvēki - ļoti viegli sadarboties, un viņi ir savas jomas profesionāļi. Tas man ir ļoti vērtīgi!

Pati dziesma "Молитва" ir mana sāpe, kas tiek izdziedāta. Vispār bija grūti atsākt dziedāt. Kopš kara sākuma man trūka spēka radošai darbībai. Tas bija ļoti grūti.

Es visus savus spēkus novirzīju brīvprātīgajam darbam, bet, dzirdot šo dziesmu, lasot vārdus, sapratu, ka lūk, tas ir jauna sākuma punkts, un sajutu spēku doties tālāk, rīkoties. Sapratu, ka, darot to, ko protu vislabāk, varu palīdzēt savai valstij un saviem faniem vēl vairāk. Mūzika kā smails gaismas stars var izgaismot pat tumšākās dienas.

Video: Svetlana Loboda - "Молитва"

Kas attiecas uz videoklipa uzņemšanu - tas bija maģiski. Pati vieta un orķestris, kas piedalījās brīvprātīgi, lai sniegtu atbalstu Ukrainai. Filmēšanā bija iesaistīti 45 Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas simfoniskā orķestra mūziķi, pie dziesmas un videoklipa tapšanas strādāja Ukrainas un Latvijas komanda. Režisore bija Indy Hite, ar kuru esam vairākkārt sadarbojušies. Un pati vieta, kur filmējām, – Sv. Pētera baznīca – patiesi izrādījās spēka un iedvesmas avots.

No sirds vēlos pateikties visiem, kas piedalījās šī videoklipa tapšanā!

Svetlana Loboda Rīgas Svētā Pētera baznīcā.
Svetlana Loboda Rīgas Svētā Pētera baznīcā. Foto: Kadrs no mūzikas video.

Kādā valodā jūs gatavojaties sarunāties ar savu publiku? Piemēram, sveikt klausītājus koncertā Rīgā 14. augustā.

Latviski. (Pasmaida.) Gaidīšu jūs visus 14. augustā "Wondersalā"!

Dziedātāja Jūrmalā.
Dziedātāja Jūrmalā. Foto: Svetlanas Lobodas personīgais arhīvs.

Loboda savā "Instagram" kontā jau vēstīja, ka ar koncertu Rīgā viņa kopā ar komandu atklās Eiropas un ASV koncertturneju. No koncertiem iegūtie līdzekļi tiks ziedoti starptautiskajam DUSHA fondam, lai atbalstītu dziedātājas dzimto pilsētu - Irpiņu.

Plašāka informācija par Lobodas komandas izveidoto starptautisko labdarības fondu DUSHA pieejama šeit.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu